YKS’de bunları yanınızda götürmeyi unutmayın

​Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YKS öncesi uzmanlar önemli tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Üniversite adayları, 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ter dökecekler. YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de pazar günü gerçekleştirilecek.

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binada ve 129 bin 291 salonda; AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binada ve 108 bin 470 salonda; YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binada 6 bin 418 salonda sınava alınacak.

YKS'ye sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan uzmanlar, sınava girecek adayların yanlarında kimlik belgesi ve sınav giriş belgesini bulundurmalarını önerdiler.

ÖSYM tarafından hafta sonu yapılacak YKS'ye girecek adaylara başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Eğitimci Abdulnasır Kaya, adayların sınava girecekleri okulu mutlaka sınavdan önce görmeleri gerektiğini söyledi.

“Sınava gireceğiniz okulu önceden görün”

Adayın sınava gireceği okulu önceden görmesinin önemli olduğunu belirten Kaya, “Öğrenciler sınava girecekleri okulu görmeleri önemlidir. Hatta sınıfı ve sıraları görmeleri önemlidir. Gerekirse sıralarını değiştirmelidirler. Sınava girerken öğrencinin yanında götürmesi gereken belgeler var. Sınav giriş belgesini, kimlik belgesini yanında götürmelidir. Yeni kimlik başvurusunda bulunmuşsa geçici nüfus belgesini yanında götürmelidir. Öğrencilerin yanında götüremeyeceği şeyler var. Metal, elektronik belgeleri kendisiyle götüremez. Telefon, saat, küpe, saat, demir paralar kesinlikle sınava alınmayacaktır.” İfadelerini kullandı.

“Giriş belgelerini karıştırmayın”

Sınava girecek adayların sınavdan 15 dakika önce okulda bulunmaları gerektiğini belirten Kaya şu uyarılarda bulundu;

“Önceki sınavlarda uygulanan 09:45 kuralı vardır. Bu sınavda saat 10:00’dan sonra öğrenci sınava alınmayacak. Sınav 1015 te başlayacak. Öğrenci 09:00 veya 09:30’da okulda bulunmaları yararlarına olacaktır.”

YKS’nin her iki oturumunun aynı okulda ve salonda olacağını hatırlatan Kaya, adayları sınav giriş belgelerini karıştırmamaları hususunda uyararak; “Bu sene ayt ve tyt aynı okulda, salonda yapılacaktır. Öğrenci giriş belgesini alırken karıştırabilir. TYT için TYT giriş belgesi, AYT için AYT giriş belgesini götürmelidir. TYT ve AYT giriş belgesini beraber götürmesi faydalı olacaktır. Akşamdan bunları hazırlayıp sınava girebilir.” İfadelerini kullandı.

“Öğretmenler yüksek topuklu ayakkabı giymesinler”

YKS sınavına girecek öğrencilere de mikrofon uzattık. Öğrencilerden Muhammed Sait Erdur, şu ifadeleri kullandı;

“Sınav giriş belgesinin yanı sıra yeni kimlik kartı, çıkmamışsa geçici nüfus belgesi, ambalajı bulunmayan su götürebilir. Herhangi bir hastalığı olan kişiler raporları göstererek ilaçlarla sınava girebilir. Gözetmen öğretmenlerden ricam var. Bazı öğretmenler topuklu ayakkabı giyebiliyorlar. Sınıfta gezince ses çıkıyor. Konsantremiz bozuluyor. Her bir adımda konsantrasyonumuz bozuluyor. Sınava götürmememiz gerekenler de var. Kalem, silgi, açacak, peçete götürmemeliyiz. Çakı, anahtar, makas götürülmüyor.”

Adaylardan Hilal Ergün ise şu ifadeleri kullandı; “Üniversite sınavına gireceksen yanımızda kimlik belgesi olmalı. Yeni kimlik başvurusunda bulunmuşsak ve kimlik çıkmamışsa geçici nüfus belgesi bulundurmalıyız. Etiketini çıkarmak suretiyle su götürebiliriz. Kalem, silgi vs onlar veriyorlar. Ayrıca sınava götürmememiz gereken şeyler var. Takı, kesici aletleri, yüzük, alyans olmaması lazım. Parfüm sıkılmaması lazımdır. Bayan öğretmenlerden topuklu ayakkabı giyiyorlar. Sınavda rahatsız oluyoruz.”

İLKHA









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!