YKS'ye girecek adaylar sistem değişikliğinden şikâyetçi

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YKS öncesi uzmanlar önemli tavsiye ve uyarılarda bulunurken, adaylar bu yıl ilki gerçekleştirilecek sınav sisteminden şikâyetçi.

Üniversite adayları, 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) ter dökecekler. YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) Cumartesi, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) de Pazar günü gerçekleştirilecek.

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binada ve 129 bin 291 salonda; AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binada ve 108 bin 470 salonda; YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binada 6 bin 418 salonda sınava alınacak.

TYT'de Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek.

AYT'de Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.

YKS'ye sayılı günler kala İLKHA'ya konuşan uzmanlar, sınava girmeden önce adayların hafif bir kahvaltı yapmasını önerdiler.

ÖSYM tarafından hafta sonu yapılacak YKS'ye girecek adaylara başarılar dileyerek konuşmasına başlayan Uzman Eğitimci Tarık Yılmaz, "Sistem değişikliğiyle beraber öğrencilerimiz gerekli çalışmaları yaptılar. Sınav, 2 ayrı gün ve 2 farklı oturumda yapılacak. Öğrencilerimizin üzerindeki o uzun zaman alacak 4-5 saatlik sınav baskısı kalkıyor. Cumartesi ve Pazar günü öğrencilerimiz öncelikle eğer zamanları varsa bir gün önceden sınava girecek okulları ve sınav yerlerini görsünler. Sınav sabahı güzel bir kahvaltı yapsınlar, rahat olsunlar ve sınav merkezlerine en az bir saat öncesinden gitsinler. Orada olmaları onları ve ailelerini rahatlatacaktır." dedi.

"İl dışından gelecek öğrencilere 2 ayrı yurt ayarlandı"

Üniversite sınavının 10 yıl aradan sonra Mardin'in Kızıltepe ilçesinde tekrar yapılacağını hatırlatan Yılmaz, "İl ve ilçe dışından gelecek öğrencilerimize yönelik kız ve erkek öğrencilerimiz için 2 farklı yurdumuzda yer ayarlandı. Erkekler için Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi Yurdumuzda yerlerimiz hazır, kız öğrencilerimiz için de Ayşe Özyeğin Kız Yurdumuzda yerlerimiz hazır. İnşallah sağlıklı ve güzel bir sınav olacak, öğrencilerimiz de mutlu bir şekilde evlerine dönecekler." ifadelerini kullandı.

"Robot hayatı yaşıyoruz"

Bu yıl ilk kez sınava gireceği için çok heyecanlı olduğunu dile getiren öğrencilerden Muhammed Çapar, ağırlıklı olarak Türkçeye, az da olsa matematiğe çalıştığını söyledi.

Çapar, "Normalde bu sisteme karşıyız. Mülakatlar ve sınavlar zor geliyor. Sürekli ve her kademede sınavlar yapıldığı için insanları rahatsız ediyor. Resmen robot hayatı yaşıyoruz. Bundan dolayı çok rahatsız oluyoruz. Hazırlandık, çalıştık, inşallah güzel bir puan alırız." şeklinde konuştu.

"İlk defa gireceğim için çok heyecanlıyım"

Öğrencilerden Halef Türkeş ise şunları söyledi: "İnşallah hafta sonu sınava gireceğim ama pek fazla çalışmadım. Biraz Türkçeye ve matematiğe çalıştım. Hedefimde ilahiyat var. İnşallah iyi bir puan aldığımda ya Arapça ya da din kültürü öğretmeni olmayı hedefliyorum. Allah nasip ederse ikisinden biri olurum. İlk defa sınava gireceğim için çok heyecanlıyım. Sınava girecek tüm arkadaşlarıma gönülden başarılar diliyorum."

İLKHA









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli