​YKS'ye girecek adaylar son günlerde nelere dikkat etmeli?

Bu hafta sonu milyonlarca öğrencinin gireceği YKS ile ilgili konuşan uzmanlar, öğrencilere sınav ile önemli tavsiyelerde bulundu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 3 gün kala uyarılarda bulunan uzmanlar, adayların son günlerde nelere dikkat etmeliler konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"Adaylar son günlerde nelere dikkat etmeliler" konusunda İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Bingöl Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alkayış, "Sınav için şimdiye kadar bütün çalışmaları yaparak gerekli donanıma sahip olan adayların, son bir iki günü de çok iyi değerlendirmeleri gerekir." dedi.

Alkayış, "Bütün hazırlıklarım bitti artık sınav günlerini bekleyeceğim. Konu tekrarı ve soru çözmeme gerek yok gibi düşüncelere kapılmamak gerek. Perşembe gününe kadar da çalışmalarımıza ara vermeyelim. Cuma günü ise sevdiklerimizle birlikte güzel bir vakit geçirebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Son bir yılın çıkmış sorularını çözmediysek henüz vaktimiz var"

"Son bir yılın çıkmış sorularını çözmediysek henüz vaktimiz var." diyen Alkayış, "Lütfen son yılın sorularını çözelim. Çünkü önceki yıl ve yıllarda üniversite sınavında çıkan sorular bu yıl çıkabilecek sorulara birer referanstır." diye konuştu.

"Sınav belgesi, saati, yeri gibi hususlara dikkat edilmeli"

Son günlerde dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Alkayış, "Sınava giriş belgelerimizi şimdiden çıkaralım, bu işlemi son güne bırakmayalım. Sınava gireceğimiz okulları mutlaka önceden görelim. Uyku ve yemek düzenimize dikkat edelim. Son günlerde özellikle ağır spor aktivitelerden kaçınalım. Adaylar sabah oturumlarında saat 10.00'dan sonra – öğleden sonraki YDT ise 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar. Lütfen bu kuralı unutmayalım." dedi.

"Sınava hazırlık döneminde uyguladığımız sınav stratejilerimizi, sınav anında da uygulayalım"

Alkayış, şunları söyledi:

Sınava hazırlık döneminde uyguladığımız sınav stratejilerimizi, sınav anında da uygulayalım. Örneğin, Deneme sınavlarında hangi testten ya da dersten başlıyorsak, Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayalım. Sınavlarda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği optiğe kodlamalısınız. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin."

"Bu yıl sınava 2 milyon 446 bin 51 aday başvurdu"

Bu yıl sınava 2 milyon 446 bin 51 kişinin başvurduğu bilgisini paylaşan Alkayış, sınav günü ve saatlerini hatırlatarak, "15 Haziran 2019 Cumartesi günü TYT (Temel Yeterlilik Testi); 16 Haziran Pazar günü ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) Aynı gün öğleden sonra YDT (Yabancı Dil Testi) uygulanacak. Adaylar Sabah oturumlarında saat 10.00'dan sonra – Öğleden sonraki YDT ise 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar. Bu kuralı lütfen unutmayalım." diye konuştu.

Adaylar neyi göz önünde bulundurmalılar?

18 Temmuz'da sınav sonuçlarının açıklanacağını ifade eden Alkayış, şunları kaydetti:

"Muhtemelen 22- 30 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM'ye tercih bildirimi işlemi yapılacaktır. (Tabi tarih kesin değil öngördüğümüz bir takvim) Sınav tarihi yaklaştıkça adayların kaygıları artmakta, bu dönemde adaylar neyi göz önünde bulundurmalılar? Sınava hazırlık döneminde hemen hemen her aday orta ya da yüksek düzeyde olsa kaygı yaşamakta. Ancak bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyindeki bilgi akışını hızlandırmaktadır. Fakat gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratarak var olan bilginin sınav anında yeterince kullanılmasına engel olur."

"O halde sınav anında aday kendine güvenli limanlar yaratmalı"

"O halde sınav anında aday şunu düşünmeli." diyerek açıklamalarına devam eden Alkayış, "Şimdiye kadar üstüme düşeni yaptım, yerinde ve zamanında çalıştım, diyerek kendine güvenli limanlar yaratmalı. Yani kendi kedini motive etmeli. Sınav stratejileri konusunda adaylar neyi göz önünde bulundurmalılar? Sınava hazırlık dönemde hangi testten başlıyorsanız, sınav anında da aynı testten başlamalısınız. Sınavlarda doğru gördüğünüz ilk seçeneği hemen işaretlemeyin, geri kalan bütün seçenekleri okuduktan sonra doğru seçeneği optiğe kodlamalısınız. Şimdiye kadar kodlama sistemini oluşturmuş olmanız gerekiyor. Sınavda alıştığınız kodlama yönteminin dışına çıkmayın. Cevaplarınızı kontrol ederken, çok güçlü bir nedeniniz yoksa cevap şıkkınızı değiştirmeyin. Akla gelen ilk şıkkın doğruluk oranı her zaman yüzde 75-80'dir. Bütün adaylara başarılar diliyorum. Allah zihin açıklığı versin." şeklinde konuştu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli
Okullar açıldı, 20 milyondan fazla öğrenci için ilk ders zili çaldı
Okul döneminde çocuklarda ayrılık kaygısına dikkat!