YKS, bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus tedbirleri kapsamında yapıldı. Öğrenciler okul binalarına alınırken dezenfektan kullanıldı. Adaylar maske takarak içeri girdi, isteyenler sınav esnasında maskesini çıkardı.
Sınav sonrası AYT hakkında değerlendirmelerde bulunan Diyarbakırlı öğrenciler, sınavın karmaşık olduğunu belirterek geçen yıllara nazaran daha zor olduğunu söylediler.
“Sınav, çok fazla bilgi ağırlıklı olduğu için zorlandım”
Sınavda zorlandığını belirten Muhammet Baver Yardımcı, “YKS sınavına 3’üncü girişim oldu. TYT yorum isteyen, AYT ise bilgi isteyen bir sınavdı. Sınav çok zordu. Çok fazla bilgi ağırlıklı olduğu için zorlandım. Pandemi sürecinde sınava hazırlandığım için bu durumun da dezavantajını yaşadım. Ayrıca sınava girerken ateş ölçümü ve sosyal mesafe gibi kurallara uyulmadı. Çünkü sınıflarda sıra sayıları azaltılıp sosyal mesafe korunabilirdi. Sayısal bölümde özellikle geometri kısmı ve fizik-kimya dersleri çok zor sorulmuştu. Coronavirus’ten dolayı bazı konular sınav müfredatına alınmayacağı bilgisi paylaşılmıştı zaten. Ancak bazı konular çıkarılmıştı ama diğer konulardaki sınav sorularını zorlaştırmıştılar. Umarım bu yıl benle birlikte diğer bütün arkadaşlarım emeğimizin karşılığını alırız. Böylece istediğimiz bölüme yerleşiriz.” temennisinde bulundu.
“YKS, bu yıl geçen yıla nazaran daha zor sorulmuştu”
Geçen yıllara kıyasla bu yıl YKS sınav sorularının daha zor olduğunu belirten Mehmet Sefa Yüksel, “Sınavı basit bekliyorduk. Hatta sınav barajı da bu yıl düşürülmüştü. Ancak bu yıl geçen yıla nazaran daha zor sorulmuştu. Buna rağmen elimden geleni yapmaya çalıştım. Türkçe sınav soruları kafa karıştırıcıydı. Yine matematikte de kafa karıştırıcı sorular vardı. Pandemi süreci çok sıkıntılı geçti. Bundan dolayı AYT bölümüne çok fazla çalışamadım. Çünkü fazla dışarıya çıkamıyorduk. Ders ortamından kopmuş durumdaydık. Birkaç eleştirim de olacak: Coronavirüs hızlıca yayılmasına rağmen okulda buna yönelik herhangi bir güvenlik alınmamış. Sosyal mesafe kuralı denilen şey yoktu. Bütün olumsuzluklarına rağmen inşallah sınavım iyi geçmiştir.” ifadelerini kullandı.
“Pandemi sürecinden dolayı da pek sınava hazırlanmamıştım”
Coronavirus sürecinde çok sağlıklı çalışamadığını belirten Yunus Deniz, “Sınavım normal geçti. Pandemi sürecinden dolayı da pek sınava hazırlanmamıştım. Ayrıca ben esnaflık yaptığım için dershane gibi yerlere de gidemediğimden dolayı çok çalışamadım. Sınav süresinin uzatılmasını çok isterdim. Çünkü son 3 ayda Türkiye’de durumlar biraz daha iyiye gidiyordu. Biraz daha bekleselerdi daha da güzelleşecekti her şey. Bundan sonra yapılabilirdi. Fakat virüs tedirginliği içerisinde sınava girdik. Sınavı hazırlayanların, öğrencilerin dikkatini dağıtacak kişileri sınavda sormaması gerekiyor. Örneğin; bütün herkesin tepkisini alan Mabel Matiz gibi kişilerin sınavda sorulmaması gerekiyor. Öğrencilerin dikkati dağılıyor ve bu onlara olumsuz yansıyor. Bir de ben sağlık lisesi mezunuyum. Sağlık alanı ile ilgili hastanelerde stajyerlik yaptım. Ancak 4 yıl sağlık alanı ile ilgili dersler gördüğüm halde YKS sınavında alanımla ilgili tek bir soru yok. En kısa sürede bu sıkıntının giderilmesi gerekiyor. Çünkü ben de alanım olan soruları çözmek isterim.” şeklinde konuştu.
“Sınavda Mabel Matiz gibi şahısların sorulması bizleri olumsuz etkiliyor”
Sınavda hem kişilik hem de müzik gibi etmenlerden dolayı Mabel Mabiz’in sorulması kendilerini sınav esnasında olumsuz etkilediğini belirten Mustafa Yüksel, “Bu sene Coronavirus olayları olduğu için dershanelere ikinci dönem gidemedik. Bundan dolayı çalışmalarımızın üzerine çok fazla bir şey ekleyemedik. Bundan dolayı bu yıl soruları daha basit bekliyorduk. Fakat beklediğimiz gibi çıkmadı. Sorulan soruların çok uzun olmadığını söyleyebilirim ancak çok kafa karıştırıcıydı. Sınava girdiğimiz vakit tam motivasyon ve odaklanma şeklinde giriyoruz. Güncel anlamda Mabel Matiz gibi şahısları sordukları vakit bu durum sınav esnasında bizlere olumsuz yansıyor. Çünkü sınavda sorulan Mabel Matiz ile ilgili sorudan dolayı onunla ilgili kişiliği ve müziği aklımıza geldiği için her şey iç içe giriyor. Bundan dolayı sınavda böyle şeyler sorulmasa bizim için daha iyi olur.” dedi.
İLKHA