Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı 200 nüfuslu Mezir mezrasında başta çocukların eğitimi olmak üzere yol, su ve elektrik sıkıntıları mezra sakinlerini mağdur ediyor.
En ufak bir yağışta mezranın yolu kullanılamaz hale gelirken, yağışlı günlerde köyün servisi öğrencileri okula götüremiyor. Okula gidemeyen öğrenciler eğitimlerinden geri kalırken, öğrencileri götüremediği gün için de servis şoförünün ücretinde kesintiye gidiliyor.
Elektrik sorununun da bulunduğu mezrada ilk defa elektrik 1992 yılında çekilmiş ve o günden bu yana herhangi bir yenilenmeye gidilmemiş. Eskimiş elektrik hatlarından dolayı sürekli arızların yaşandığı mezrada, 5 günden beridir elektrik bulunmuyor. Yetkili mercilere başvurduklarını belirten mezra sakinleri, elektrik kesintisinin halen çözülmediğini, bunun da beraberinde mağduriyetler getirdiğini belirterek dert yandı.
Ayrıca tellerin direklere bağlantılı olduğu kısımda porselen aparat bulunması gerekirken bulunmaması ve tellerin kimi noktalarda insan elinin değecek şekilde yüzeye yakın olması da tehlikeye davetiye çıkarıyor.
Mezranın bir diğer önemli sorunu ise su sorunu. Karacadağ'ın eteklerinde kurulan mezra için yapılan su deposu, "strateji hatası" denilecek bir noktada kurulmuş. Projede belirtildiği gibi yüksek bir noktaya kurulması gereken su deposu, maliyetten kaçılarak mezranın en alçak bölgesine yapılmış. Elektrik kesintisinde mezranın tamamı susuz kalırken, elektriğin olduğu günlerde dahi pompanın zayıf olması ve suyun yokuş yukarı gönderilmesi nedeniyle mezranın yarısına su gitmiyor, vatandaşlar suyunu elle çekmek zorunda kalıyor.
Mezra sakinleri, yıllardır "Su deposunu tepeye taşıyın" taleplerini içeren dilekçelerinin ise cevapsız kaldığını belirtiyor.
Yaşadıkları sorunları İlke Haber Ajansı'na konuşan mezra sakinleri, 2018'in Türkiye'sinde büyük bir mağduriyet yaşadıklarını anlattılar.
"Öğrencilerimizin 20 gün dersten kaldığı oluyor"
Yağışlı günlerde yollarının çamurlaşmasından dolayı öğrencilerin eğitimlerinin aksadığını söyleyen İbrahim İravil, "Yollarımız çok kötü ve elektriklerimiz 5-6 gündür hiç yok. Su deposunu köyün altına yaptılar. Depomuzun tepeye taşınması için 5-6 yıldır defalarca dilekçe verdik. Kaymakamlığa, Büyükşehir Belediyesine gittik, müdürlerle de görüştük ama kimse ilgilenmiyor ve yardımda bulunmuyor. Kontrole de geliyorlar ama cevap yok. Minibüslerimiz yolda kaldığı için öğrencilerimiz de dersten kalıyor. Servis şoförleri de öğrencileri götüremediği her gün için yevmiyeleri kesiliyor. Öğrencilerimiz bazen 20 gün okula gitmedikleri oluyor ve kimse demiyor, 'Bunlar niye gelmedi.' diye. Müdürlere başvuruyoruz, müdürler de 'Yollarınız kötüyse hiç gelmeyin.' diyorlar." dedi.
"10 günden beridir suyumuz yok"
Başlıca sıkıntılarının yol, su ve elektrik olduğunu belirten Bayram İravil, "Yağmur veya kar yağınca yoldan geçemiyoruz. Hastamız oluyor, götüremiyoruz. Öğrencilerimiz okul okuyamıyor çünkü yolumuz çamura dönüyor. 20 hanemiz var ve yaklaşık 200 nüfusa sahibiz. Suyumuzdan da sadece 2 aile faydalanabiliyor. Su deposunu tepeye yapmaları gerekirken yapmadılar ve su sıkıntısı da çekiyoruz. 10 günden beridir suyumuz yok. Depo bozulmuş."
"Seçim vakti geliyorlar, 'Yollarınızı yapacağız.' diyorlar ama…"
"1992'den beri elektrik getirildi ve şu ana kadar herhangi bir onarım yapılmadı." diyen İravil, şöyle devam etti:
"Direklerin yanına gittiğimiz zaman ellerimiz tele değiyor. Direklerde fincan yok. Elektrik çarpacak diye oradan geçmekten bile korkuyoruz. Direkler adeta yerde. 5 gündür de elektriksiziz. Seçim vakti geliyorlar, 'Yollarınızı yapacağız.' diyorlar ama seçim bittikten sonra yolumuzu olduğu gibi bırakıyorlar. 3 kilometrelik yoldur ve yağmur yağdığı zaman yol değil, dere sanırsın. Olduğumuz yerde oturuyoruz ve çok mağduruz." ifadelerini kullandı.
"Elektrikler gittiği zaman mahalle susuz kalıyor"
Köylülerden Mehmet İşlak da "Sondajdan gelen suyun ana borusu 10 günden beri patlamış. Şanlıurfa'daki yetkililere söyledik. 'Gelip yapacağız.' dediler ama buranın halini görüyorsunuz. Sondaj köyün alt tarafında yapıldı ve elektrikler gittiği zaman mahalle komple susuz kalıyor. Depoyu yukarı tarafta yapacaklardı ama yapmadılar. Hala kanalı mevcut ama yapmıyorlar. Seçim geldiğinde geliyorlar, 'Gelip yapacağız.' diyorlar ama sonradan geleni görmüyoruz." şeklinde konuştu.
"Elektriğimiz 1992'de çekildi ve şu ana kadar bir tamiratı yapılmadı"
Yetkililerin sorunlarına karşı ilgisizliğinden yakınan köylülerden Yunus İşlak ise şunları kaydetti:
"Köyümüzde 4 tane okul taşıtı var. Yağmur yağınca çocuklar mahsur kalıyor. Biz de milli eğitime karşı mahcup kalıyoruz. Bir de elektrik sorunumuz var. Elektriğimiz 1992'de çekildi ve şu ana kadar bir tamiratı yapılmadı. 5 günden beridir de karanlıktayız. Seçimden seçime ilgili şahısları burada görüyoruz. Talepte bulunuyoruz, 'İlgileneceğiz.' diyorlar fakat o gün bugündür kimsenin yüzünü görmedik."
İLKHA