Yöresel Kışlık Dolma Kabak Köylünün Ekmek Teknesi

Bitlis'in yöresel yemeklerinden biri olan kabak dolması birçok köylünün ekmek teknesi haline geldi.

BİTLİS - Bu köylerden biri de Kömüryakan (Hilorink) köyü. Bu köyde yaşayan herkesin kışlık dolmalık kabak yetiştirmesi nedeniyle Bitlis merkezde köyün adı adeta dolmalık kabakla anılır hale gelmiş.
 

Kabak yetiştiriciliği yapan Sedat Akaya: "Kabak dolması köyümüzde hayvan besiciliğinden sonra bize en çok gelir getiren geçim kaynağımızdır. Bitlis halkının kışlık dolmalık kabağa olan talebi görünce köyümüz de kabak yetiştirmeyi bir sektör haline getirerek bu talebi karşılamaya çalışıyoruz. Bu kabakları merkezde bulunan esnaflara toptan satıyoruz. Bazen de bize sipariş veren vatandaşlara kendimiz götürüyoruz. Kimileri de gelip tarladan kendileri götürüyor. Bu kabakları il dışında bulunan Bitlislilere de satıyoruz. Bu kabaklar sayesinde köyümüzün adını bilmeyen kalmamıştır" diye konuştu.
 

Kabak satıcılığı yapan esnaftan Hasan Gökmen de, bu köyde yetiştirilen kabakların kış şartlarına dayanıklı olması, muhafazasının kolay olması ve halkın kabağa olan talebinden dolayı bu işi yaptığını söyledi. Bu işten kazanç elde ettiğini ifade eden Gökmen, "Bu kazancı hem köylü hem de biz satıcılar elde ediyoruz. Bu ve benzeri yerli mahsullerin desteklenerek köylünün geçim kaynağı haline getirilmesi yetkililerden temennimizdir" dedi.


Evine kabak alan vatandaşlardan Celal Sönmez ise: yıllardan beri kabak aldığını, bunun bir gelenek haline getirdiğini belirterek, "Köylünün de bunu bir geçim kaynağı haline getirmeleri elbette ki, sevindirici bir olaydır" dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi