Yüksek rakımlı yaylalarda ürettiği ana arıları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor

30 yıldır arıcılık yapan Caner Güngördü, 4 yıldır ürettiği ana arıları Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Yoğun talep olunca siparişleri yetiştiremiyor.

Yüksek rakımlı yaylalarda binlerce bitki özünde karakovan balının üretildiği Bitlis’te, şimdi de kaliteli ana arılar yetiştiriliyor.

Birkaç yıl önceye kadar Bitlis ve çevresinde ana arı üretiminin olmadığını belirten Caner Güngördü, 3-4 yıldır bal üretiminin yanı sıra ana arı üretimi yaptığını söyledi.

Sezonda yaklaşık 3 bin 500 ana arı üretip sattığını dile getiren Güngördü, tanesini 50 TL’ye sattığı ana arıda siparişleri yetiştiremediğini söyledi.

Ana arıda suni tohumlama da yaptığını ve bunun tanesini bin 500 TL’den sattığını belirten Güngördü, herkesin ana arı üretimini yapamadığını, eğitim ve tecrübe gerektiğini söyledi.

Güngördü, “30 yıldır arıcılık yapıyoruz. Bitlis ve çevresinde ana arı üretimi yoktu. 3-4 yıldan bu yana ana arı üretimini yapıyoruz. İyi yapan ırkları üretip, isteyen müşterilerimize veriyoruz. Ayrıca ana arının yanında 700 tane kovanımız var. Bununla Bitlis yöresinin doğal, organik balını üretiyoruz. Hem Bitlis dışında yaşayan hemşerilerimiz hem de başka illerdeki vatandaşlarımızın Bitlis balına ilgileri var.” dedi.

Ana arı nasıl üretiliyor?

Ana arı üretiminin nasıl yapıldığına da değinen Güngördü, şunları söyledi:

“Balımızı dışarıya perakende satabiliyoruz.  Yaylamızı görüyorsunuz. Kekik, geven ve zengin florasıyla çok güzeldir. Ana arı üretimi değişik sistemlerde yapılan bir üretimdir. İlk önce profesyonel olarak bunu yapıyoruz. Ana arıları ilk önce transfer dediğimiz bir yöntem ile damızlık kolonilerden alarak ana arı pupası yani ana arı memesi dediğimiz bir hale getiriyoruz. Daha sonra ana arı kutularına bunları veriyoruz. Bunlar çıktıktan 10 gün sonra havada çiftleşip, yumurtlamaya başlıyorlar. Yumurtladıktan 8-9 gün sonra satışa hazır hale geliyor. Tanesini 50 TL’den satıyoruz. Şu an siparişlere yetişemiyoruz. Ana arı konusunda her kes güvenilir birini arıyor. Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Öncelikli çevredeki arkadaşlara veriyoruz. Daha sonra fazla kalırsa diğer illere gönderiyoruz. Bu sistematik bir iştir. Biraz profesyonellik ve tecrübe lazım. Bu işte eğitim almış herkes yapabilir. Ama ben ana arı yapayım diyen herkes yapamaz. Öncelikle bu işi bilmek lazım. Ben Selçuk Üniversitesi Arıcılık Bölümü mezunuyum. Ayrıca ana arıda suni tohumlama da yapıyorum. Onun da tanesini bin 500 TL’ye satıyoruz. Sezonda yaklaşık 3 bin 500 ana arı yapıp satıyoruz. Ana arıların en büyük özelliği sakin, iyi bal yapacak, kovan başı 30 kilogramın altına düşmeyecek kalitesine sahip olmasıdır.”

İLKHA












































İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi