Yurt dışından getirilen telefonun kaydı nasıl yapılır?

Yurt dışından kişisel kullanım amacıyla birçok vatandaş, beraberinde cep telefonu getirirken kayıt yaptırmadıkları gerekçesiyle telefonu kullanamıyor. Peki, kayıt yaptıracaklar nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Yurt dışından kişisel kullanım amacı ile vatandaşların yanlarında getirdikleri cep telefonlarıyla yaşadıkları en büyük sorun telefonu kullanıma açmak diğer bir ifadeyle telefonu kayıtlı hale getirebilmek. Peki, yurt dışından getirilen telefonun kaydı nasıl yapılır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan 'IMEI Kayıt Hizmeti Kullanım Kılavuzu'na göre, 5809 sayılı Kanunun "İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler." hükmü uyarınca cihazların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için kayıt altına alınmaları gerekiyor.

IMEI kayıt işlemi için harç bedelini ödenmediyse bir sonraki aşamada; DenizBank, Garanti Bankası, İş Bankası internet şubeleri ile e-Devlet Kapısı üzerinden ödeme işlemi gerçekleştirilebilir. Cep telefonu harç bedeli, Cep Telefonu Harcı Ödeme hizmeti kullanılarak Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden de ödenebiyor.

120 gün içinde kayıt yapılmalı

Öncelikle IMEI kaydı yapacaklar, hizmetten faydalanmak için yurt dışından gelen yolcuların, cihazı beraberinde getirmiş olması gerekiyor. Vatandaşlar, kayıt işlemini yurda giriş tarihini takip eden 120 gün içinde yapmalı ve yurt dışından son iki yıl içerisinde cihaz getirmemiş olmalı.

IMEI numarası nasıl öğrenilir?

Ayrıca, cihazın 15 haneli IMEI numarası bilinmesi gerekiyor. IMEI numarası, cihazın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebiliyor. Birden fazla sim karta sahip cihazlar için en fazla üç adet IMEI numarası kullanılarak kayıt yapılabiliyor.

IMEI kaydı için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapılması gerekiyor.

Vergiler, harçlar ve işlem ücretleri

İşlem için gerekli harcın vergi dairelerine veya bankalara yatırılmış olması gerekiyor. İşlem, mutlaka T.C. Kimlik Numarası ve cihazın IMEI numarası ile yapılmasına dikkat edilmeli. Harç yatırılırken görevlinin T.C. Kimlik Numarası ve cihazın IMEI numarasını doğru olarak sisteme girdiğinden emin olunması ve vatandaşların 'alındı belgesini' kontrol etmesi gerekiyor.

Eğer Internet Bankacılığı kullanılıyorsa, harcın BTK sistemi ile uyumlu bankalara ait İnternet şubeleri üzerinden yatırılabiliyor. Bunun için e-Devlet Kapısı üzerinde kayıt işlemi başlatılarak, ilgili yönlendirmeler takip edilebilir.

Elektronik kimlik bilgisini (IMEI) haiz cihazların kayıt altına alınması işlemi için, yatırılması gereken harç bedeli 2017 yılı için, 149 lira 20 kuruş olarak belirlenmiş. İlgili harç dışında, kayıt işlemi için herhangi bir ek ücret, vergi vb. alınmıyor. (İLKHA)


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim Teknoloji Haberleri

Doç. Dr. Aslaner: Z kuşağı, yapay zekâyı hem bir fırsat hem de bir tehdit olarak görüyor
Dijital Medya Uzmanından ebeveynlere sosyal medya uyarısı
Dünya'nın kuzey manyetik kutbunun Rusya'ya doğru kayması yavaşladı
Sevgi ve disiplin arasında kayıp bir nesil
Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler