Dünya ekonomisinde büyüme endişeleri devam ederken, Türkiye ikinci bir teşvik paketi daha hazırladı. Paketin kapsamında İstanbul'un uluslararası finans merkezi olarak desteklenmesinin yanı sıra tasarrufların artırılması, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi, vergi destekleri ve yeni ilave vergiler yer alıyor. 20 yaşın üzerindeki binek aracını hurdaya ayıranların Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcunun yüzde 25'ini ödemeleri halinde kalan gecikme faizi ve cezaları silinecek.
Hazırlanan bir başka düzenleme ile ise yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından kullanıma açılması sırasında, ithal edilen cep telefonlarına benzer şekilde cihaz başına 100 lira vergi alınması kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı bu harç ile yıllık bir milyon cihazdan 100 milyon liralık ilave gelir sağlamayı planlıyor. Bireysel emekliliğe yüzde 25 devlet katkısı getirilirken, mevduattan alınan stopajda vade uzadıkça kademeli olarak azalacak. Yeni dönemde yıllık geliri 88 bin lirayı aşan vergi mükellefleri kira geliri istisnasından (3 bin TL) faydalanamayacak. Maliye, mükelleften fazla ya da yersiz tahsil ettiği vergiyi yüzde 12 tecil faiziyle geri ödeyecek.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ve Bakanlar Kurulu'nda ele alınan yasa tasarılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni bir sisteme geçeceklerini belirterek, devlet katkı payı esasının getirildiğini bildirdi. Sistemdeki temel teşvik unsurunun, vergilerdeki indirim şeklinde olduğunu ifade eden Babacan, "Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılan vatandaşlarımız, ödeyecekleri vergiden belirli bir oranda indirim hakkı elde ediyorlardı ve böylece net maaşlarında bir artış oluyor gibi yansıyordu. Fakat baktık ki sistemdeki insanların sadece yüzde 35'i bu sistemden yararlanıyor. Yüzde 65'i hiçbir şekilde yararlanamıyor. Bu yeni oluşturduğumuz devlet katkı payı sistemiyle artık BES'e giren herkes, vergi mükellefi olsun, olmasın istifade edecek." dedi. Birikimlerin geri ödenmesi aşamasında da önemli bir değişikliğe gidildiğini ifade eden Babacan, vergilendirmenin sadece getiri üzerinden yapılacağını açıkladı.
170 milyar dolarlık SUKUK PİYASASINA ilk adım
Yasa tasarılarının Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışıldığını ve iki paket haline getirildiğini dile getiren Babacan, kira sertifikalarının (sukuk) bir finansal enstrüman, bir yatırım aracı ve hızlı büyüyen bir piyasa olduğuna dikkat çekti. 2012 itibarıyla tüm dünyada ihraç edilen kira sertifikalarının değerinin 170 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Babacan, Hazine tarafından ihraç edilecek kira sertifikalarının özel sektörün de adım atmasının önünü açacağı görüşünde. Babacan'ın verdiği bilgilere göre İMKB'de bu sertifikalar her gün işlem görecek. Başbakan Yardımcısı Babacan, sigortacılık alanıyla ilgili olarak, güvence hesabının görev ve fonksiyonlarını, zorunlu sigorta denetimini ve eğitim merkezine katkıyı da kapsayacak şekilde yeniden tanımladıklarını söyledi.
Maliye Bakanı Şimşek de, konut teslimlerinde inşaatın yapıldığı arsanın değeriyle konutun vergi değerinin dikkate alınacağını belirterek, KDV oranını farklılaştırabilme konusunda yetkinin Bakanlar Kurulu'na alındığını söyledi. Rantı yüksek yerlerdeki konutlarda KDV oranının farklılaştırılabileceğini ifade eden Şimşek, "Etiler'deki 50 metrekarelik konutun değeri 1 milyon doları bulabiliyor. Tatvan'daki 250 metrekare dairenin fiyatı ise 100 bin lira. Tatvan'dakinden yüzde 18 vergi alınırken aynı oran Etiler'deki daire için yüzde 1. Burada Bakanlar Kurulu oranı farklılaştırabilecek. Zenginden daha çok fakirden daha az vergi alacağız." dedi.
İşte ekonomi yönetiminin aldığı önemli kararlar
Bireysel emeklilik sisteminde (BES) katılımcının ödediği katkı payının yüzde 25'i oranında devlet katkısı katılımcının devlet katkısı alt hesabına ödenecek.
Bir katılımcıya ödenebilecek azami devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25'i ile sınırlı olacak.
Tarım sigortaları uygulamasında etkinlik artırılacak. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği yapısı içerisinde 'emeklilik şirketleri'ne de yer verilecek.
Hazine tarafından kira sertifikası ihracı yapılacak. Bu, özel sektör şirketleri açısından gösterge niteliği taşıyacak.
Finansmana erişim sıkıntısı çeken şirketler için yeni bir finansal entrüman oluşturulacak. Bireysel Katılım Sermayesi'ne devlet desteği gelecek.
Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) anonim şirketler ortak olarak koyduğu sermayenin yüzde 75'ini indirim olarak iratlarından indirebilecek.
Hisse senetlerinin elden çıkarılmasıyla elde edilen sermaye kazançları Gelir Vergisi'nden müstesna tutulacak.
Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan katkı paylarının Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde beyanname üzerinden indirilmesine imkan sağlanıyor (beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla).
Mevduattaki stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması hususunda Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor. Uzun vadeye düşük stopaj uygulanacak.
Portföyünün yüzde 75'inden fazlası hisse senetlerinden oluşan yatırım fonlarının alım satımında stopaj oranı yüzde 0'a indiriliyor.
Yatırımcılar yatırıma başladıktan sonra bütün kazançları için indirimli Kurumlar Vergisi ödemek suretiyle devlet katkısı haklarının bir kısmını yatırım döneminde kullanabilecek.
Büyük ve stratejik yatırımların inşaatında ödenecek KDV yatırımcılara iade edilecek.
En az gelişmiş illerde çalıştırılan işçilerin asgari ücreti üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi 10 yıl süreyle alınmayacak.
Yurtdışına uzaktan erişimle verilecek hizmetlerden (mimarlık, tasarım ve yazılım gibi) hizmetlerinden elde edilen kazançların yarısı vergi matrahından düşülecek, bu hizmetlerden KDV alınmayacak.
Yalnızca yabancılara 'eğitim, sağlık' alanında hizmet verecek işletmelerin elde ettikleri kazancın yarısı vergiden istisna ediliyor.
İş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesine yönelik makineler arası iletişimde 37 lira olan Özel İletişim Vergisi alınmayacak.
Basit usul mükellef olma şartlarını kaybedenleri tekrar basit usule dönmelerine imkan sağlanıyor.
Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslekleri yapanlar (bastonculuk, semercilik gibi) işyeri açsa bile vergiden muaf olacak.
Vergiden muaf olanlardan talep edenlere herhangi bir bedel alınmadan 'Küçük Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi' verilecek.
Mükelleflerden fazla veya yersiz olarak tahsil edilen vergiler, faizi ile iade edilecek.
Kamu borcu herhangi bir tahsil dairesine yatırılabilecek.
Rantı yüksek yerlerdeki konutlarda KDV oranı farklılaştırılabilecek.
Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından, kullanıma açılması sırasında, ithal edilen cep telefonlarına benzer şekilde 100 lira vergi alınacak.
88 bin lirayı aşan yıllık geliri olanlar, kira geliri istisnasından faydalanamayacak.
Tütün ve mamullerinin vergilemesinde, AB ülkeleri örneklerine uygun bir vergileme modeli getiriliyor. Fiyat artışı olmayacak.
Yeşilay'a yapılacak bağış ve yardımlar vergi matrahından indirilebilecek.
Hazine'nin yurtdışından kira sertifikası (sukuk) ihracı vergisel açıdan kolaylaştırılıyor.
Firmaların borçlanma yerine öz kaynaklarını kullanmaları özendiriliyor.