Yüz felcine dikkat!

Yazın kavurucu sıcağında serinlemek için açılan klima ve camların yüz felcine davetiye çıkardığını söyleyen uzmanlar, yüz felci geçirdiğini düşünen kişilerin doktora başvurması konusunda uyarılarda bulundu.

VAN- Yüz felçleri ameliyatlara bağlı olarak oluşabilir. Özellikle kulak, burun, boğaz ve beyin ameliyatları sonrasında yüz felci görülebilir. Yüz felçleri bunun dışında nedeni bilinmeyen şekillerde de olabiliyor. Bu durum 'İdiopatik' yüz felçleri olarak biliniyor.

 

Islak yüzle soğuğa ya da rüzgâra maruz kalma, sıcak havalarda arabanın klimasını yüze doğru tutarak uzun süre çalıştırma, soğuk veya kavurucu sıcaklarda arabanın camlarını açarak yol almak gibi nedenler 'İdiopatik' yüz felçleri arasında yer alıyor.

 

Gözü etkiliyor

Op. Dr. Akın Banaz, 'İdiopatik' olarak bilinen yüz felçlerinin genellikle kendiliğinden geçtiğini hatırlatarak, "Ancak yüz felcinin kendiliğinden düzelmesinden bahsedebilmek için iyileşmenin 6 ay içerisinde olması gerekir. Genellikle 6 aydan uzun süren yüz felçlerinin kalıcı olduğu düşünülür" dedi.

 

Yüz kaslarını çalıştıran sinirin çalışmamasına bağlı olarak oluşan yüz felcinin dış görünümde ve çiğnemede oluşturduğu sorunların dışında göz kapanmasını da olumsuz etkilediğini ifade eden Op. Dr. Banaz, "Yüz felci göz kapağını kapayan kasların çalışmasına engel teşkil eder. Göz kapağı ve göz kırpması olumsuz yönde etkilenir. Buna bağlı olarak da gözde kuruma, batma ve yara oluşma riski artar. Özellikle ileri yaştaki hastalarda o bölgedeki dokularda sarkma kapakta da sarkmaya yol açabilir." diye konuştu.

 

Nasıl tedavi edilir?

Yüz felçlerinin büyük çoğunluğunu geçici olarak tanımlayan Op. Dr. Banaz, gözün zarar görmemesine dikkat edilmesi ve ilk 6 ay içerisinde hastalara suni gözyaşlarıyla destek tedavisi yapılması gerektiğini söyledi. Op. Dr. Akın Banaz, yüz felcinin gözü etkilemesiyle ilgili tedaviyi üçe ayırdıklarını belirterek, "Bunlar kaştaki düşmeye, üst göz kapağına ve alt kapak ile yanağa yönelik tedavilerdir" dedi.

 

Op. Dr. Akın Banaz, bu üç tedavi yöntemini şöyle anlattı:

 

"Ağır kaş düşüklüğü varsa direkt cilt alarak kaş kaldırma yapılır.

 

Kalıcı yüz felçlerinde sarkma olan alt kapak kuvvetlendirilmelidir.

 

Alt kapaktaki sarkmayı düzeltmek amacıyla cerrahi tedavi yapılır.

 

Üst göz kapağında uygulanan en önemli yöntem altın ağırlık uygulamasıdır.

 

Altın seçilmesinin nedeni az reaksiyon vermesidir.

 

Belli bir ağırlıktaki altın plak kapağın içine takılır.

 

Yüz felcinde gözü kapayan kas çalışmaz.

 

Altın ağırlık yönteminin mekanik etkisiyle gözün fonksiyonu yerine getirmesi sağlanır.

 

Bir diğer tedavi seçeneği göz kapağını yandan kısaltmaktır.

 

Yüz sarkmalarına yönelik tüm kapağı yukarı doğru çekmek de mümkün olabilir."

 

Göz kapağına altın ağırlık nasıl yerleştirilir?

Op. Dr. Akın Banaz, göz kapağına altın ağırlık yerleştirirken, lokal anesteziyle cildin uyuşturulduğunu, cerrahi müdahale ile üst göz kapağının içine altın plağı yerleştirdiklerini söyledi. Banaz, bu işlemin 10 dakika sürdüğünü ifade etti. (İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!