YYÜ'de "Çevre Sorunlarına Yaklaşımlar" paneli

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle "Çevre Sorunlarına Yaklaşımlar" konulu çok oturumlu bir panel düz

VAN- YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen panel, açılış konuşmaları ile başladı.
Panelde ilk olarak panelin koordinatörlüğünü yapan Çevre Sorunları Araştırmak ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sevda Ocak bir konuşma yaptı.

Ardından kürsüye çıkan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bu tür panellerin zaman zaman yapılması gerektiğini söyleyerek sadece üniversite ile sınırlı değil hem halkın hem de her sınıftan öğrencinin bilinçlendirilmesi için yapılması gerektiğini söyledi.

Çevrenin hepimiz için önemli bir unsur olduğunu söyleyen Rektör Battal, "Ben olayı şöyle algılıyorum siz çevre ile kavga etmeye çalışırsanız hep yenik düşersiniz. İnsan olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz, elimizde bir yaşam kalitesi var, bu yaşam kalitesi çerçevesinde hayatımızı sürdürürken çok aymaz ve sorumsuz davranıyoruz. Siz doğadaki denge ile kavga etmeye başladığınız zaman hiç kimse bunu başaramaz mutlaka yenik düşer. İnsan çok enteresan bir mahlukattır. İsterse her şeyi altüst eder isterse cennete dönüştürür. Böyle bir yapıya sahip insanlar olarak geleceğimizi düşünmek zorundayız. Yaşanan doğal olaylar haricinde kendi elimizle yaptığımız olayların sonuçlarını görüyoruz. Bunlar nasıl çözülür. Öğrencilerimle paylaştığım şuydu. Yaşam tarzınızı sonsuza doğru taşımaya çalışırsanız doyumsuza olursanız beraberinde gelecek olan sorun bunlardır." dedi.

Çevre anlaşmalarına imza atmayan gelişmiş ülkelerin varlığından bahseden Rektör Battal, "Peki, niye koymazlar? İşte, halkının refah düzeyini bir noktaya taşımak için hedef göstererek ne yapıyor? Başka yollardan bütün dünyanın çevresini de kirleterek noktaya varmaya çalışıyor. Daha ilginç bir şey! Bu gün çevreyi kirletici fabrika ve üretim endüstrilerin kötü olan şeyi şu: Daha az gelişmiş ülkelerde kurarak bunlar üzerinden kendi geleceklerini temin etmeye çalışıyorlar. İşte bu sorunlar bizim hepimizin sorunları" ifadelerini kullandı.

İnsanların rahatı için yaptıkları bir yanlışın bütün dünyaya mal olabileceğine dikkat çeken Rektör Battal, "Bu çevreye önem verip hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Çevre deyince sağda soldaki çöp değil. Bizim fark edemediğimiz; ama bizatihi bizi hepimizi içine alan global kirlenmeler var. Bugün dünyada konuşulan bir şey var; artık sera etkisi giderek yaygınlaşıyor ve artık bazı yerlerde yapılabilen tarım artık yapılamaz hale geliyor. Dünyada iklimlerde değişiyor. Bunun için de biz, özellikle Çevre sorunları araştırma merkezimizi çok önemsiyoruz. Bu yapılanları destekliyoruz ve bundan sonrada yapılan çalışmalarına da destek vereceğiz. Ağaçlandırma ili ilgili olarak da Çevre il Müdürlülüğü, Tarım ve Orman il Müdürlüğü ile beraber üniversitemizde içinde olmak kaydıyla bunları yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

Panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Çevre mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yaşar Nuhoğlu da "Küresel Isınma" konulu bir sunum yaptı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından panele katılımlarından dolayı YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Prof. Dr. Yaşar Nuhoğlu'na plaket takdim etti.

Verilen aranın ardından oturumlara geçildi. 4 oturum şeklinde yapılacak olan panelde çevre kirliliğinin değişik boyut ve yönleri ele alınacak. (Fırat Arslan-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi