Dövize bağlı olarak fiyatları yükselen ürünlerin, döviz kurundaki düşmeye rağmen zamlı fiyatlardan satılmaya devam etmesi toplumu olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Dövizlerdeki yükselişe endekslenen ürünlerdeki fiyat artışları tüm halkı olduğu gibi evlenme niyetinde olan gençleri ve ailelerini sıkıntıya sevk ederken düşüşe geçen dövize rağmen fiyatlarda herhangi bir düşüş gözlenmiyor.
Evlenme hazırlığında olan gençlerin önündeki en büyük handikaplardan bir tanesi hiç şüphesiz sınırı aşacak düzeyde talep edilen altın miktarları ve bazı yörelerde halen revaçta olan süt parası isteme gibi adetlerdir.
Evlenme arzusunda bulunan gençlerden çeyizlik ve zaruri olmayan benzer ürünlerin maddi imkanları aşan bir tarzda istenmesi gençleri evlilikten soğutuyor. Bu da haliyle dinimizce meşru kılınan evliliğin önünde büyük bir engel oluşturarak gençleri meşru olmayan haram yollara sevk ederek toplumda ahlaki yozlaşmanın yayılmasına yol açıyor.
Çeyizlik ürünlere gelen zamları ve bu zamların toplum üzerindeki etkisi hakkında konuşan ve aynı zamanda çeyizlik ürünler de satan esnaf Fevzi Doğan, yapılan zamların evlilik niyetiyle yola çıkan gençlerin önünde büyük bir engel oluşturduğunu söyledi.
Yapılan zamların kendilerini de zor durumda bıraktığını ve müşterilerine karşı mahcup duruma düştüklerini belirten Doğan, müşterilerin eskisi gibi kaliteli ürünleri alamadıklarını söyledi.
"Evlilikler zaten zordu yapılan zamlar daha da zorlaştırdı"
Evlilik konusunda geçmişten beri zorlukların bulunduğunu, son süreçle beraber bu durumun daha da ağırlaştığını belirten Doğan, "Ürünlerde başıboş bir fiyat yükselişi var aslında. Dolara endeksli olduğu söylendi ama dolar düşmesine rağmen ürün fiyatları düşmedi. Aldığımız ürünü ikinci gün aynı fiyattan alamıyoruz. Bu konuda bizler de müşterilerimize karşı mahcup oluyoruz. Evlilikler konusunda toplumumuza yardımcı olmamız lazım gerçekten. Bu konuda herkese düşen sorumluluklar vardır. Evlilikler zaten yeterince zordu, bu zamlarla beraber daha da zorlaştı ve gençlerin önüne büyük bir engel olmaya başladı." dedi.
Piyasanın bir an önce kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Piyasada en fazla göze batan gıda fiyatları olarak görünse de çeyiz sektöründe de ciddi yükselişler mevcut. Biz piyasanın daha sağduyulu olmasını talep ediyoruz. Özellikle toptancı ve büyük esnafımızdan ricamız ürünleri uygun fiyattan vermeleridir. Onlar ürünleri uygun fiyattan verecekler ki düşük fiyat bize de yansısın. Toplum olarak birbirimizden uzak duramıyoruz. Ya sorunlarımızı azaltıyoruz yahut çoğaltıyoruz. Halkımıza daha çok yardımcı olunması için fiyatlar biraz daha kontrol altına alınmalıdır. Bu konuda vicdani anlamda hepimiz mesuliyet hissetmeliyiz. Halkın ve özellikle gençlerin sorunları hepimizi bağlıyor." ifadelerini kullandı.
"Bir toplum ahlaki anlamda çökmüşse o toplum bitmiştir"
Alışveriş için gelen müşterilerin ürünlerin en ucuzuna yöneldiğini aktaran Doğan, "Toplum, üç-beş parçayı bir araya getirip düğününü yapma derdine düştü. Eskiden çok kaliteli ürünler talep edilirken, şu anda ise en dip ve kendilerini belki bir yıl bile götüremeyecek ürünleri tercih ediyorlar. Bu durum halkın maddi anlamda çok ciddi bir sıkıntının içinde olduğunu gösteriyor. Halk şu an en uygun ürünleri bir araya getirip bir konsept oluşturma derdine düşmüş durumda. Bu durum zaten bize gelen kişilerin hal ve hareketlerinden belli oluyor. Bu yönde gerçekten ciddi sıkıntılar var." diye konuştu.
Doğan, "Her şeyden önce gençlerimizin evlenmesinden yanayız. Toplum ahlaki anlamda büyük bir çöküntü yaşıyor. Anne babalar özellikle evlilik çağına gelmiş gençlerin evlenebilmesi için kendilerine ön ayak olsunlar, gençlerimiz başka yönlere kaymasın. Bir toplum ahlaki anlamda çökmüşse bitmiştir. Bir toplum ahlaki anlamda çökmüşse hiçbir savaşa veya başka şeylere gerek kalmaz. Dolayısıyla esnaf ve anne baba olarak gençlerimize destek olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.