"Zekât fakir ile zengin arasındaki dayanışmadır"

Zekât ve fitre ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarsus İlçe Müftüsü Hayri Erenay, zekâtın fakir ile zengin arasında dayanışma ve kaynaşma sağladığını belirtti.

Mersin'in Tarsus İlçe Müftüsü Hayri Erenay zekât ve fitre sadakası ile ilgili yaptığı açıklamada zekâtın fakir ve muhtaçların hakkı olduğunu belirterek zekâtın fakir ile zengin arasında dayanışma sağladığını söyledi.

Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğuna dikkat çeken Müftü Erenay,  “Ramazan bilindiği gibi rahmet ve bereket ayıdır. Zekât da, Ramazan ayı içerisinde bundan dolayı verilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de namazla birlikte zekâttan bahseden birçok ayet vardır. Cenab-ı Hak iman ve namazdan sonra zekâttan söz ediyor. Zekât fakir ile zengin Müslümanlar arasında bir dayanışma ve kaynaşmadır. Zengin kendi malının zekâtını fakire vermekle şefkat ediyor ve onu sevdiğini ona his ettiriyor. Oruç, nasıl ki dinimizin temel ibadetlerinden birisi ise namaz, nasıl İslam’ın 5 şartından biri ve bu istikamette davranıyorsak, zekât da aynı şekilde maddi imkânı uygun olan, nesep miktarı mala sahip olan her Müslüman’ın malının belli bir miktarını hak sahiplerine vermesi gerekmektedir.” dedi.

Erenay, “Zekât, fakir, muhtaç ve yoksul olan insanlara verilmesi gereken ibadettir. Zekâtın kendisinde temizlik vardır. Yüce Rabbimizin bize vermiş olduğu maldan fakir ve yoksul olan insanların hakkını ayırarak o malımızı temizleme söz konusudur. Zekât elbette ki Müslüman’ın hakkıdır. Alacak kişinin fakir ve yoksul olması esastır. Zekât, en yakınımızdan başlayarak en uzağımızdakine kadar fakir olma ölçüsüne göre verilir. Bir Müslüman bakmakla yükümlü olduğuna zekât veremez. Çocukları, anne-baba ve benzerlerine zekât veremez.” ifadelerini kullandı.

Son olarak Fıtır sadakısı ile ilgili de konuşan Hayri Erenay, “Malumunuz her Ramazan ayında fıtır sadakası verilmektedir. Bu yine fakir ve yoksullara verilir. Bu yıl fıtır miktarı en az 15 TL olarak belirlendi. Gücü yetenler bu miktarın üzerine çıkabilir.  Sadaka-i fıtırda bir nisap miktarı kadar malın üzerinden bir yıl geçmesi şart değildir. Fıtır verecek olan kişi, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sayısınca verir.” şeklinde konuştu. (İLKHA) 


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?
Namazda gözleri kapatmak mekruh mudur?