“Zekât toplumda birlik beraberliği güçlendirir dayanışmayı artırır”

Umut Kervanı Vakfı Yönetim Kurul Başkanı Cemal Çınar, Müslümanların birbirleriyle olan irtibat ve diyaloglarının güzel bir seviyeye gelmesinin en büyük dayanaklarından birinin de zekâtın olduğuna dikkat çekti.

Zekât hakkında değerlendirmelerde bulunan Umut Kervanı Vakfı Yönetim Kurul Başkanı Cemal Çınar, Müslüman halkın birbirleriyle olan irtibat ve diyaloglarının güzel bir seviyeye çıkmasının en büyük dayanaklarından birinin de zekât olduğuna vurgu yaptı.

Zekâtın toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı arttırdığının altını çizen Çınar, zekâtın farz olduğunu belirterek, “İslam’da içkinin, kumarın, domuz etinin tüketilmesi nasıl ki haram ve günah ise zekâtın verilmemesi de Allah’ın hududunun çiğnenmesi anlamına gelir.” dedi.

Uluslararası yardım kuruluşlarının zekâtın alımında fıkıh kurallarına dikkat edip etmesinin önemli olduğunu belirten Çınar, “Kişisel görüşümdür; Zekâtın gerçekten gereken yerlere ulaştırılmasına ilşkin kişi kanaat ediyorsa kurumlara vermelidir. Zekâtı direk muhatabına veren kişide bir kibir, alanda da zillet oluşabilir. Geçmişte zekât memurları bu işi yapıyorlardı. Kimse zekâtının kime verildiğini bilmiyordu. İslam hukuku ile idare olunduğu zamanlarda bu uygulama vardı. Bu konuda devlet bazında resmi olarak bu işler bırakıldığından dolayı en güzel olanı sivil toplum kuruluşları, gönüllü yardım kuruluşları kanalıyla verilmesidir. Bu, elden ele verilmesinden daha iyidir. Tabi yardım kuruluşlarının başında olan kişilerin de zekâtın nerelerde harcana bileneceğini, zekâtın harcanmasının caiz olduğu yerleri fıkhi olarak iyi bilmeleri gerekir.” dedi.

Zekât ayeti inmeden önce de Müslümanların infak ettiğine ve hatta bunu farz bir ibadetmiş gibi yaptıklarına işaret eden Çınar, sözlerine söyle devam etti:

“Medine’de İslam devleti kurulduktan sonra zekât ayeti inene kadar bile Müslümanlar infakı farz şeklinde veriyorlardı.  Bir kişi veya aile reisi, ailesinin zaruri ihtiyaçlarını çıkardıktan sonra geri kalan malının tamamını infak ediyordu. Zamanla Müslümanlar biraz güçlendiler. Ticari ortamları oluştu, ekonomik olarak kendilerini bir seviye getirdikten sonra da zekât ayeti indi. Zekât malı, infakta zenginin fakire verebileceği en alt limittir. Bunun aşağısına düşüldüğü zaman kimi âlimlere göre kişi İslam’a savaş açmış ve dolaysıyla mürtet durumuna düşmüştür. Zekât vermeyenlere karşı savaş açılsın veya öldürülsün demiyoruz ama asr-ı saadetteki bu hassasiyet çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an-ı Kerim, namaz, oruç ve hacdan çok infak üzerinde duruyor”

Kur’an-ı Kerim’de namaz, oruç ve hacdan çok infak üzerinde durduğuna dikkat çeken Çınar, “Kur’an-ı Kerim; infak, zekât ve sadaka üzerinde durduğu kadar namaz, oruç, hac üzerinde durmuyor. İnfak, kavramı Kur’an’da diğer bütün ibadetlerle birlikte zikrediliyor. Bir insan gerçekten halis olarak namaz ehliyse verdiği infak derecesinde ancak namazı kabul olunur, takvası ancak verdiği infak ile ölçülür.” dedi.

“Zekât, fakirin zenginin malında olan bir borcudur”

Çınar, “İslam dini mala çok değer vermez, kişi mal istediğinde ne kadar dünyalık ne kadar ahretlik olduğu mal ile ölçülür. Zekât; fakirin zenginin malında olan bir borcudur. Eşek eti, kedi, köpek, içki ve saire nasıl haramsa Müslümanlara zekât vermemek öylede haramdır. Zekât veren Allah’ın farzını yerine getirirse kurtuluşmuş olur. Zekât kişinin malını temize çıkartır. Zekât verildiğinde malı artar. Toplumda çok ciddi, önemi bir boyutu vardır.” diye belirtti.

“Vergide nisap miktarı yoktur”

Kimi vergi verenlerin bunu zekâttan saymasını değerlendiren Çınar, devlete verilen vergide nisap miktarı olmadığını belirterek şunlara dikkat çekti: “Köprüden geçince vergi alınıyor, bakkalda bisküvi satıyorsun vergisi alınıyor. Alınsın mı alınmasın mı o ayrı bir mesele ama zekâtla karıştırılmaması lazım. Bunun zerre kadar zekâtla bir alakası yoktur. Farz olan zekât devlete mecburi olarak verilen vergi ile asla karıştırılmaması lazım. Zekâtın miktarı, ödeme şekli, kastı ve maksadı farklıdır ve hem de nisap miktarı zaman ve ölçümü açısından hiç birbirine benzemiyor. Diyanetinde bu konuda fetvası vardır. Vergi ayrı bir şey zekât ayrı bir şeydir. Çünkü zekâtın fakire temellük etme şartı vardır. Vergi ise onunla köprü yapılıyor fabrika açılıyor. Zekât ise bu gibi yerlerde kullanılmaz.”

 “Zekât Toplum içerisinde ki birlik, beraberlik ve kardeşliğin büyük bir teminatıdır”

Toplumsal yapı açısından en çok muhtaç olduğumuz birlik ve beraberliği zekât ile gerçekleşeceğini belirten Çınar,  “İnsanların kendi menfaatine sarıldığı bir dönemde ‘hayır ben kardeşimin menfaatini kendi menfaatimle aynı görüyorum, malımda hiçbir dahli olmadığı halde dinimin gereği olan bir malımı muhtaç olan şu kardeşime veriyorum’ derse onun İslam’a bakış açısını değiştirir ve toplumun içerisindeki madde perestliği ortadan kaldırmış olur.” dedi.

“Her an bir musibetle karşılaşıp muhtaç duruma düşebiliriz”

Tüm zenginlerin ellerindeki malın kendilerine ait olmadığını, yalnız Allah’a ait olduğunu unutmamaları gerektiğini ifade eden Çınar, son olarak şunları söyledi:  “Bütün zenginlere sesleniyorum, sizin elinizdeki mal sizin değil Cenab-ı Allah’ındır. Mevla’mın size emaneten verdiği maldan 40’ta birini verin. Nisap miktarı, malı hangi sınıfa giriyorsa, fakir ve gerçekten o konuda muhtaç olup da talepte bulunan insanların öz hakkıdır. Zekât veren bir zenginin fakire dönerek ‘o borcu üzerimden kaldırdın senden olmasa o borç benim üzerimde kalırdın’ diyerekten teşekkür etmesi lazım. Gönül rızası içerisinde sevgi ve muhabbetimizi kardeşlik birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek içinde olsa mutlaka zekâtlarımızı vermeye çalışalım. Çünkü hepimiz fakir olma adayıyız her an bir musibetle karşılaşıp muhtaç duruma düşebiliriz.” diye konuştu. (Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel– İLKHA)












 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?