“Zekât zenginden alıp fakirlere verilmelidir.” diyen Vanlılar, İLKHA mikrofonlarına yaptıkları değerlendirmelerde zekât vermemenin kişiyi günahkâr yapacağına vurgu yaptılar.
Turizm işleriyle meşgul olduğunu söyleyen Yüksel Yaşar isimli vatandaş, “Zekat, zengin ile fakirin birbirini anlaması yani empati yapmasıdır. Zengin diyanetin verdiği bilgi doğrultusunda, malının bir kısmını fakire vermesidir. Ancak günümüzde ki insanlar bunu farklı kullanmaktadır. Kimi zenginler malını saklayarak, zekâtını tam olarak vermemektedir. Tabi bu kişini imanına bağlı bir durumdur. Fitre ise ailenin sadakası demektir. Ailede kaç nüfus var ise bunun bir fazlasının ödenmesi demektir. Ben Batıda 13 yıl boyunca yaşayan bir insan olarak, oradaki fitrelerin Doğudaki fitrelerle bağlantılı olmadığını fark ettim. Batıda ailede 6 kişi var ise bu aynı şekilde 6 fitre olarak ödeniyor, ama Doğuda 6 kişi ise 7 fitre olarak ödeniyor, yani hep bir tane fitre fazla ödeniyor.” dedi.
Yılmaz Yıldırım isimli esnaf ise “Zekât, yılın herhangi bir zamanında fakirlere verilen bir sadaka türüdür. Zekât durumu iyi olan zenginlerden alınıp, fakirlere verilir. Fitrenin bu yılki miktarını 15 TL olarak biliyorum. Bu Ramazan ayında ise ben, ailem, akrabalarım ve arkadaşlarım fitrelerini verdi.” diye belirtti.
Çataklı olduğunu söyleyen Burhan Çelik isimli çiftçi de şunları söyledi: “Fitre insanın sadakasıdır. Bu yıl fitre 15 TL’dir. Bizler fitrelerimizi her şekilde veriyoruz, eğer Müslüman isek muhakkak vermeliyiz. Zaten oruç tutup da fitre vermesek, o orucun hayrı olmaz ki. Zekât, yani ticaret malını vermeyen kişi ahirette günahının cezasını çekecektir. Zekât zenginden alıp fakirlere verilmelidir. Kadrosuz olan âlimlere, mollalara verilmelidir. Bizler ticaretle uğraştığımız için zekât vermek zorundayız ki zekâtımızı da veriyoruz elhamdülillah.”
Önceden Telekom’da çalıştığını şu an ise çalışmadığını söyleyen bir vatandaş ise “Fitre her günahın kefareti için verilen bir sadaka türüdür. Her evden ve herkesin ödemesi gerekmektedir. Zekât, mal varlığı olan bir Müslümanın fakire verdiği sadakadır. Durumu iyi olan herkesin Zekâtını vermesi gerekmektedir. Zekât ömür boyu her zaman verilirken, fitre sadece Ramazan ayında verilir. Tutulan oruçların kabul olması için fitre verilir. Bu yıl fitre miktarının 15 lira olduğunu biliyorum.” dedi.
Üniversite de Coğrafya bölümünü okuyan Bülent Bilig isimli öğrenci, “Zekât senelik olarak Müslümanın mal hesabını yaptıktan sonra fakirlere verdiği sadakadır. Zekât zenginlerden alınır muhtaç sahibi fakirlere verilir. Fitre, asıl adı Fıtır sadakasıdır. Fıtır bir doyumluk olabilecek şekilde fakire verilmesidir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada fitrenin bu yıl 15 TL olduğunu biliyorum. Müslüman olmamız hasebiyle fitremizi de vereceğiz.” diye konuştu.
Gevaşlı olduğunu söyleyen Medet Bilig isimli öğrenci de “Zekât, kişinin mallının içinden fakirlere vermesi gereken bir miktardır. Zekât zenginin malından bir miktar hesaplayarak İslam dinine göre fakirlere verilmesidir. Fakir kişi dediğimiz insanlar da yolda kalmış ya da günlük yiyeceği olmayanlardır. Fitre Ramazan ayında genellikle verdiğimiz bir doyumluk miktardır. Bu miktar ise Diyanetin yaptığı açıklamaya göre 15 TL’dir.” şeklinde belirtti.
İLKHA