Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü üç yüz ellisi çocuk olmak üzere 400 kişi ile birlikte Roma İmparatorluğunun Sınır Garnizonu Zerzevan Kalesi’ne bugüne kadar yapılmış en büyük grup ziyaretini gerçekleştirdi.
Devlet Korumasındaki çocukların çevreye yönelik farkındalığını arttırmaya katkı sağlamak amacıyla Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün çocuk evlerinde “Farkındalık Saati” uygulaması kapsamında, Sur Aile Destek Merkezindeki kurslardan faydalanan aileler ve çocukları ile birlikte “Kültürel Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz, Zerzevan’ı Resmediyoruz” temasıyla gezi programı düzenlendi.
Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar, burada çocuklara hitaben yaptığı konuşmada, kültürel değerlere sahip çıkmanın önemine vurgu yaparak çocukların tarih, kültür ve çevre bilincini artırmak ve kültürel mirasımızı tanıtmak amacıyla böyle bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi.
Çocuklar müzik eşliğinde Zerzevan’ı resmetti
Diyarbakır'ın Çınar İlçesi sınırlarında bulunan Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılan Mithras Tapınağı'nın da yer aldığı 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde arkeolog refakatinde yerleşim alanları gezilirken, resim atölyesi kursiyerleri tarafından resim yapıldı. Müzik atölyesi kursiyerlerinden oluşturulan koro Diyarbakır türküleri seslendirdi, taekwondo gösterisi ve folklor oyunları sergilendi.
Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Halit Açar’ın eşlik ettiği gezi programında piknik yapıldı. Gezi sonunda tüm gezi kafilesi tarafından çevre bilinci kapsamında çöp ve atıklar toplanarak alan temizliği yapıldı.
Zerzevan Kalesi
Askeri yerleşim antik yol güzergâhında, 124 metre yükseklikteki kayalık bir tepede bulunan Zerzevan Kalesi, Amida ile Dara arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Yerleşim konumu itibarıyla bütün vadiye hâkim, antik ticaret yolu üzerinde, geniş bir alanı kontrol altında tutan stratejik bir Roma sınır garnizonu olan kale, aynı zamanda Roma-Sasani arasındaki büyük mücadelelere de sahne oldu.
Roma'daki ismi "Samachi" olan yerleşim yerinin ilk inşa edildiği dönem hakkında devam eden kazılar ile kesin bilgilere ulaşılacak. Yerleşim yerinin surları ve yapıları Anastasios I (M.S. 491-518) ve Justinianos I (M.S. 527-565) dönemlerinde onarılarak, bazıları ise yeniden inşa edilerek mevcut haline getirildi.
60 dönümlük alanda 12-15 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yer altı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan kale tarihe ışık tutuyor.
ÇINARIN SESİ