Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zeytinyağı sektör temsilcileri, sektörün sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Nizip Ticaret Odası’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Nihat Deme, Nizip'in en önemli tarımsal ürünlerinden zeytinin bölge ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.
Zeytin ve zeytinyağının bölgenin ekonomisi ve sağlığı açısından çok önemli bir ürün olduğunu belirten Deme, "Ülkemiz hem ağaç sayısı hem de üretim önde gelen ülkeler arasında yer almaktadır. Bizler de gıda denetimlerimizde taklit, tağşiş yapanları tespit edip gerekli yasal işlemleri uygulayarak bu dürüst çalışan esnafımızı korumaya çalışıyoruz." dedi.
Sektörde yaşanan sorunların ele alınması için böyle bir toplantı düzenlendiğini belirten Deme, şunları söyledi:
"Zeytinyağı ile ilgili olarak son yıllarda artan taklit tağşiş olayları başta olmak üzere zeytinyağına ilişkin üretim, denetim ve pazar aşamalarında karşılaşılan sorunlar ve çiftçimizin üretmiş olduğu zeytinyağını bireysel olarak piyasaya arz etmesi durumundan kaynaklanan sorunlar ve bu sorunların da çözümüne yönelik sorunları konuşmak için toplandık."
Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, toplantıda yaptığı konuşmada, zeytinyağı sektöründe yaşanan sorunlara değindi.
"İşletmelerde gıda mühendisi yerine tekniker bulundurulmalıdır"
Bölgedeki bütün zeytinyağı işletmelerinin değirmen usulü çalıştığına dikkat çeken Özyurt, "Zeytinyağı işletmelerimizin tamamı çiftçinin ürününü işleyip yine çiftçiye vermektedir. Sadece sezonluk çalışan bu işletmelerimizin yükünü hafifletmek ve daha sağlıklı çalışabilmelerini sağlamak amacıyla bu türden işletmelerimizde gıda mühendisi bulundurma şartı yerine tekniker bulundurma şartı getirilmelidir. Bu karasu konusuna da maalesef henüz çözüm bulunamamış olup sektörümüzde sorun olmaya devam etmektedir." diye konuştu.
Sektörde en önemli sorunlarından birisinin de kayıt dışılığın yanı sıra taklit ve tağşiş nedeniyle oluşan haksız rekabet ortamı olduğunu vurgulayan Özyurt, "Günümüzde maalesef üretimimizin ancak dörtte biri markalı ambalajlı, güvenilir bir şekilde tüketici ile buluşmakta dörtte üçü gibi çok büyük bir miktarı ise kayıt dışı, merdiven altı dediğimiz kontrolsüz, çoğu zaman taklit ve tağşiş edilmiş sağlıksız ürünler olarak tüketiciye arz edilmektedir. Bu durum dünya ikinciliği hedefi koyduğumuz, bu hedefe ulaşmak içinde yıllardan beri ciddi desteklemelerle büyümesi için çaba sarf ettiğimiz sektörün büyümesinin de önündeki en büyük engel. Hasat edilen zeytin uygun olmayan koşullarda bekletilmemektedir. Kalite odaklı katma değeri yüksek ve ‘Nizip Zeytinyağı’ coğrafi işareti gibi ürünlerimizin de markalı ambalajlı zeytin ve zeytinyağı şemsiyesi altında etkin bir tanıtımla gurme ürün olarak tüketiciye sunulması da çok önemlidir. Böylece tarladan sofraya bütün değer zinciri içindeki bileşenler bundan en üst düzeyde faydalanacaklardır." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Nizip zeytinyağı sektörü hakkında Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Mustafa Aytekin tarafından katılımcılara sunum yapıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)