Servisçi esnafı dört gözle okulların açılmasını bekliyor
Covid-19 salgını sürecinde okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından okul servislerine olan ihtiyacın ortadan kalkmasıyla yaklaşık 2 yıldır kontak kapatan ve zor günler geçiren servisçiler, okulların açılacak olmasını sevinçle karşıladı.
Covid-19 salgını nedeniyle Mart 2020’de uzaktan eğitime geçen okullarda yaklaşık 2 yıl geride kalırken bu süreçte birçok kez yüz yüze eğitim kararı alınıp ertelendi. Tüm sınıfların aynı anda ve tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçmemesi okul servisine olan ihtiyacı da ortadan kaldırdı.
Ulaştırma sektörü ve servis esnafı, Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelirken salgın nedeniyle alınan tedbirlerin başladığı 2020’nin mart ayından bu yana kontak kapatmak zorunda kalan okul servisleri, yaklaşık 2 yıldır iş yapamıyor.
Okulların kapalı olmasından dolayı okul servisçilerinin bu süreçte borçları birikmesinin yanı sıra birçok şoför de farklı mesleklere yöneldi. Bu süreçte zor günler geçiren servis esnafı, bu süreçte birçok farklı destek alsa da söz konusu destekler yetersiz kaldı.
Salgın sürecinin en çok öğrenci ve personel taşımacılığı yapan servis şoförlerini etkilemesiyle aylardır kontak açmayan servis şoförlerinden kimileri yıllardır yaptıkları mesleklerini terk etmek zorunda kaldı ve çareyi ise başka mesleklere yönelmede buldu.
Bu süreçte çok zor günler geçiren servis esnafı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda yüz yüze eğitimin 6 Eylül 2021’de başlayacağını açıklamasının ardından okula dönüş hazırlıkları başladı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in okulların açılışına ilişkin yaptığı basın açıklamasında 6 Eylül 2021 tarihinde tüm kademelerde haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlanacağını duyurmasıyla birlikte salgın sürecinde okulların kapanmasından dolayı ekonomik sıkıntı yaşayan servis araçları işletmecileri esnafı da tüm hazırlıklarını yaparak dört gözle okulların açılmasını bekliyor.
Büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla okulların açılacağı günü bekleyen servis araçları işletmecileri esnafı, Covid-19 salgınına karşı tüm tedbirlerini de tamamladı.
Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, dört gözle okulların açılmasını ve işe başlamayı beklediklerini söyledi.
Bu süreçte 2 sezondur iş yapamadıkları için borçlarının, taksitlerinin biriktiğini araç yaşlarının ise gün geçtikçe arttığını belirten Özcan, Covid-19 salgını gerekçesiyle örgün eğitim ve öğretime ara verildiği için 17 aydır iş yapamayan servisçi esnafının zor günler geçirdiğine dikkat çekti.
2 yıldır okulların açılmasını beklediklerini belirten Özcan, eğitim sektörüne doğrudan ve dolaylı yoldan hizmet veren tüm esnaf ve sanatkarların okulların açılmasını dört gözle beklediğini ifade etti.
Salgın sürecinde çok zor bir dönemeden geçtiklerine dikkat çeken Özcan, “Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmazmış. Gerçekten biz yediğimiz ayazı unutmadık. 17 aydan beri kapalı kaldık. İki dönemdir tek kuruş para kazanamadık. Yaptığımız işler küçük işlerdi, aracımızın masrafını kurtarmadı. Aracımızın sigortası, MTV ve bakımı derken elimizde bir şey kalmadı. Bu süreçte birçok esnafımız aracını sattı, farklı işlere yönelenler oldu. Ama mutluyuz, inşallah okullarımızı açılacak ve okulların açılması bizim için çok önemli oldu. 6 Eylülde okulların açılması ile birlikte inşallah eski günlerimize dönmeyi umut ediyoruz.” dedi.
“Lütfen herkes aşı olsun”
Okul taşımacılığı yapan sürücülerin aşılarını olduğunu belirten Özcan, “Vatandaşlarımızdan da ricamız; lütfen herkes aşı olsun. Yani ben aşı karşıtlarını gerçekten anlamaya çalışıyorum. İnsanlar bilmedikleri her türlü gıdayı yiyip içiyor. Dondurulmuş gıdaların içerisinde ne var ne yok bilmiyor ama yiyip içiyor, bilmediği ilaçları doktor değil, arkadaş tavsiyesi üzerine kullanıyor ama iş aşıya gelince de herkes bilim adamı ve profesör kesiliyor. Lütfen aşı karşıtı arkadaşlarımız ekmeğimizle oynamayın. Bizim hiç ekmek paramızın olmadığı günler oldu. Hem canımızı hem bizi hem de diğer esnafı düşünün ve aşınızda olun. Şu anda bu aşıdan başka çare yok. Lütfen bahane aramayalım, aşımızı bir an önce vurulalım.” diye konuştu.
“Okulların kapanmasını hiç düşünemiyoruz ve düşünmek de istemiyoruz”
Yeni eğitim-öğretim dönemine hazır olduklarını bildiren Özcan, “Allah'ın izniyle bütün hazırlıklarımızı bitirdik. Şu an bir eksiğimiz yok. Sürücülerimiz hosteslerimiz ve araçlarımız hazır. Yeni eğitim-öğretim döneminin öğrencilerimize, velilerimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazasız ve belasız nice sezonları çıkmayı nasip etlesin. Yine okulların kapanmamasını arzu ediyorum. Okullar kapanmazsa gerçekten biz ayakta kalabileceğiz. Bizim bir daha kapanmayı kaldırma şansımız yoktur. Yani dükkanı kapatır gideriz, başka işler yaparız. Zaten sürücülerimizin önemli bir kısmı şu anda farklı sektörlerde şoförlüğe gitti. Fabrikada çalışanlar ve köyüne dönenler oldu. İnanın bu saatten sonra da kimse artık gelmez. Allah göstermesin, okulların kapanmasını hiç düşünemiyoruz ve düşünmek de istemiyoruz. Allah yardımcımız olsun.” ifadelerini kullandı.
“Tek temennimiz ve duamız; okulların kapanmamasıdır”
Salgın sürecinin öğrenci taşımacılığı yapan servisçi esnafı için çok zor geçtiğine de dikkat çeken Özcan, “Devletten ve belediyelerinden küçük maddi yardımlar aldık ama bize para her gün lazım ve sadece bir defa lazım değil. Şu anda bir aracın ‘bismillah’ deyip kontağa basması, hazırlık yapması 15 bin lira ve biz geçen yıl bu bakımları yaptık ama çalışmadık. Daha önceki yılda bakımları yaptık, yarım bıraktık. İnşallah tek temennimiz ve duamız; okulların kapanmamasıdır.” şeklinde konuştu.
“Gaziantep'te servis sıkıntısı yaşanmayacaktır”
Özcan, Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de servis sıkıntısı olmadığını ancak şoför sıkıntısının olduğunu bildirerek şunları söyledi:
“Çünkü şoför arkadaşlarımız, ‘yarın tekrar okullar kapanırsa işsiz kalırım’ diye korkuyorlar. ‘Fabrikada devamlı çalışırım’ diye düşünüyor. Ama Gaziantep'te çok büyük bir sıkıntınız yok. İnşallah var olan bu sıkıntılarımızı gidereceğiz, servislerde zaten bir sıkıntımız yok. Yeterli sayıda servisimiz var. Organize Sanayi Bölgesinde çalışan araçlarımız var, belki onların bir kısmı gelmeyebilir. Ama büyük bir oranda araçlarımızın büyük kısmı işine başlayacaktır, Gaziantep'te servis sıkıntısı yaşanmayacaktır.”
“Yüksek oranda bir zam düşünmüyoruz”
Okul servis ücretlerine yapılacak olan zam oranının henüz belli olmadığını belirten Özcan, “Bazı basın organlarında gördüğüm kadarıyla zam ile ilgili hayali rakamlar dolaşıyor. Zam ile ilgili herhangi belli bir durum yok, o hayali rakamların yüzde 40’ı altında bir beklenti var. Biz, zam teklifinde de bulunmadık. Belli bir rakamda telaffuz etmedik. Bu hafta servis ücretleri belli olacak. Geçtiğimiz yıllarda en düşük servis ücreti Gaziantep'teydi. Bugün İstanbul'da en yakın mesafe 400 TL’den başlıyor. Bizim geçtiğimiz yıl en yakın mesafemiz 190 TL’ydi. Velilerimiz ve halkımız rahat olsun. Aşırı bir zam beklemiyoruz, aşırı bir zam yapmayı da düşünmüyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) ile görüşmemiz devam ediyor. Bu hafta cuma gününe kadar inşallah fiyatlarımız belli olacak. Bizde fedakarlık yapacağız, halkımızda büyük bir sıkıntıdan geçti. Esnafımız, işçilerimiz yani bu süreçten herkes etkilendi. Bu konuda bizde fedakarlık yapacağız, öyle yüksek bir zam düşünmüyoruz.” diye konuştu.
“Okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz”
Yaklaşık 2 yıldır kontak kapattıklarını belirten servis işletmecisi Mehmet Doğan, “Okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz. Bu süreç içerisinde çok mağdur olan arkadaşlarımız oldu. Yine araçlarını satan arkadaşlarımız oldu, ayakta zor durdular. İnşallah okullarımızı açılacak, okullar açıldığında pandemi sürecini bizde bir şekilde aşmış olacağız. Sürücülerimiz aşılarını oldu. Araçlarımızın bakımını ve tüm kontrollerini yaptırdık. Tüm hazırlıklarımızı yaptık, servisleri hazır hale getirdik.” dedi.
“2 yıldır yaşadığımız sıkıntılardan bir an önce kurtulmak istiyoruz”
Servisçilerin yaklaşık 2 yıldır ekonomik sıkıntılar ile mücadele ettiğini belirten şoför Serhat Serçe ise şöyle konuştu:
“Bütün dünyayı sarsan bu pandemi elbette bizi de çok etkiledi. Ekonomik boyutta da büyük sıkıntılar yaşadık. 2 sezondur kapalı olan okulların açılacak olması bizim için büyük bir umut haline geldi. Çünkü 2 senedir maddi sıkıntılar içerisindeyiz. İşi bırakan esnaf arkadaşlarımız var. Önceliğimiz okulların bir an önce açılması, bizde normal hayata geçiyormuş gibi hazırlıklarımızı yapıp okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz. Velilerimizin, tüm vatandaşlarımızın aşı konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Hem bizim hem de diğer bütün sektörler için aşının önemli olduğunu belirtmek isterim. Okulların bir önce açılmasını bekliyoruz. 2 yıldır yaşadığımız sıkıntılardan bir an önce kurtulmak istiyoruz.”
“İnşallah bu dönemin servisçiler için telafi dönemi olmasını istiyoruz”
Servisçi esnafının tüm beklentilerini 6 Eylülde okulların açılmasına bağladığını ifade eden şoför Yener Atakan da, “Bütün servisler için boşa geçen iki dönem var. İnşallah bu dönemin servisçiler için telafi dönemi olmasını istiyoruz. Bütün velilerimizin aşı olmasını istiyoruz. Sanıyorum öğrencilerimize de aşı sırası geldi, bütün öğrencilerimize aşılarını olursa iyi olur. Bütün servis şoförlerimiz zaten aşılarını oldu. Araçlarımız ve şoförlerimiz ile birlikte inşallah hazırlılarımızı tamamladık.” şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.