'Şeytani' eşek arısı
Endonezya’nın Sulawesi adasında, toprak kazıcı Megalara garuda eşek arısının yeni bir türü keşfedildi. Araştırmacılar, dev bir çeneye sahip olan arının dört santim boya ulaşabildiğini belirtti.
Megalara garuda, sadece Endonezya’nın Sulawesi adasında yaşayan bir canlı. Biyo çeşitliliğin çok yüksek olduğu bu adada 1930 yılında bulunan bir Megalara garuda türü, o tarihten bu yana Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Museum für Naturkunde müzesinde sergileniyordu. 80 yılı aşkın bir süre sonra bulunan yeni türün erkeklerinde ise devasa bir alt çene bulunuyor.
Bilim insanları, Megalara garuda’nın yeni türünü elde edebilmek için Sulawesi’deki ağır hava şartlarına katlanmak zorunda kaldı. California Üniversitesi’nden entomolojist (böcekbilimci) Lynn Kimsey, “Adanın Megalara garuda arılarının yaşadığı kısmı, yılda bin santimetre civarında yağış alıyor... Sulawesi’de bir kuru bir de yağışlı mevsim var. Kuru mevsimde yağmur sadece öğlen saatlerinde yağıyor... Bir keresinde iki dönüm genişliğinde bir örümcek ağı görmüştük. Buradaki yetişkin örümceklerin boyu altı santimi geçebiliyor” dedi.
İĞNE KULLANMIYOR
Megalara garuda’nın yeni türünü keşfeden bilim insanları, yeni arıyı henüz inceleyecek vakit bulamadı. Bu yüzden, ZooKeys dergisinde yer alan araştırma yazısında, arıların ağırlıklı olarak sadece çenesi hakkında bilgi verildi. Makalede, yeni türün erkeklerinin, kurbanlarını çenesiyle saf dışı bırakabildiğine dikkat çekilerek, düşmanını iğnesiyle öldüren eşek arılarında ilk kez farklı bir saldırı şekli kullanıldığı vurgulandı.
Bilim insanları, Megalara garuda’nın dişilerinin çok küçük ve çenesiz olduğunu, bu sebeple dev çeneli erkeklerin çiftleşmek için başka bir tür arıları seçiyor olabileceğini belirtti. Erkek arıya saldırı için olduğu kadar büyük bir savunma kabiliyeti de veren çene, bilim dünyasını şaşırttığı gibi canlılara ait henüz keşfedilmemiş birçok özellik olduğuna işaret ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.