Siber suçlar devletleri korkutuyor
Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen konferansta bir araya gelen uzmanlar, internet üzerinde faaliyet yürüten suç örgütlerinin devletler ve şirketler kadar bireyler için de tehdit oluşturmaya başladığını vurguladı.
“Uluslararası Siber Suçlar Konferansı”nda bir araya gelen uzmanlar, internet üzerinde faaliyet yürüten suç örgütlerinin devletler ve şirketler kadar bireyler için de tehdit oluşturmaya başladığını vurguladı.
Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen konferansta ilgi çeken bir sunum gerçekleştiren Kaspersky internet güvenlik şirketi, 2011 yılında dünya genelinde kötü niyetli yazılımlar (malware) kullanılarak toplam 946 milyon 393 bin 693 saldırı gerçekleştirildiğinin saptandığını bildirdi.
Kaspersky verilerine göre bu saldırılar en çok ABD (240 milyon), Rusya (138 milyon), Hollanda (92 milyon), Almanya (82 milyon), Ukrayna (47 milyon), Çin (46 milyon), İngiltere (44 milyon), Virgin Adaları (26 milyon), Kanada (19 milyon) ve İsveç’i (15 milyon) hedef aldı. Mobil telefonlar platformunda en fazla saldırının 2001 yılında Android işlemcisini hedef aldığına işaret eden Kaspersky, cep telefonları üzerinden veri hırsızlığında da olağanüstü artış kaydedildiğini bildirdi.
Kaspersky tarafından konferansa sunulan bir belgede internet üzerinde faaliyet gösteren suç örgütlerinin geçen yıl Japonya’yı vuran deprem ve tsunamiyi kullandıkları da belgelendi.
Söz konusu suç örgütlerinin depremin gerçekleştiği 11 Mart ile 28 Mart tarihleri arasında özellikle sosyal medya platformlarını kullanarak sahte tsunami görüntüleri yaydıkları, ABD ve İngiliz Kızılhaç’ları adına sahte yardım kampanyaları başlattıkları, bu çerçevede internet üzerinde “spam” içeren mesajlar dağıttıkları ve bu sayede milyonlarca dolarlık bağış topladıkları belirtildi.
YENİ PLATFORM SOSYAL MEDYA
Avrupa Konseyi, siber suçların yeni platformunun sosyal medya olduğuna vurguda bulundu.
Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir belgede ise siber suçların dünya ekonomisine zararının artık milyarlarca dolarla ifade edildiği ve devletlerin güvenliğini tehdit eder hale geldiği bildirildi. Siber suçların kredi kartı verilerinin çalınması, offshore bankacılık hizmetleri, virüs, spam ve kötü niyetli yazılım yayarak zarar verme, sahte ilaç pazarlama, bir ülkeden bir başka ülkedeki bilgisayarları veya şebekeleri kontrol altına alma gibi çok geniş alanları kapsadığına işaret eden Avrupa Konseyi, bu suçların yeni platformunun sosyal medya olduğuna vurguda bulundu. Sosyal medya aracılığıyla spam ve kötü niyetli yazılım şikâyetinde bulunan şirketlerin sayısının son iki yılda yüzde 70 arttığına dikkat çeken Avrupa Konseyi’nin raporunda, terör örgütlerinin de siber suçlar sayesinde kendilerine gelir kaynağı yarattıkları not ediliyor.
Rapora göre, sadece ABD’de 2009 yılında internet üzerinden dolandırılan birey ve şirketlere ödenen meblağ 1 milyar 700 milyon doları aştı, kredi kartı dolandırıcılığı nedeniyle sigorta şirketlerinin İngiltere’de aynı yıl ödemek zorunda kaldıkları meblağ ise 440 milyon sterlini geçti. Almanya'da 2009 yılında kredi kartı dolandırıcılığı dışında resmi olarak 50 bin siber suç tespit edildi.
Siber suçların en çok zarar verdiği sektörlerin başında ise yazılım endüstrisi geliyor. Avrupa Konseyi bu alanda sektörün kaybının en az 53 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
ntvmsnbc
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.