Siirt'te boğulma vakalarının önüne geçmek için motorize ekipler iş başında
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte boğulma vakalarının önüne geçmek amacıyla Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, motorize ekiplerine, vatandaşların can güvenliğini nasıl sağlayacaklarına ilişkin saha eğitimi verdi.
Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, 2013 ve 2014 yıllarında birçok boğulma vakasının yaşanmasının ardından vatandaşların güvenliğini sağlamak ve baraj kapaklarının açılmasıyla Botan Çayı'nda yaşanacak can kayıplarının önüne geçmek amacıyla 2015 yılında motorize ekipler kurulmuştu.
Havaların ısınmasıyla birlikte çalışmalarına başlayan Siirt İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Botan Çayı’nda motorize ekiplerine eğitim vermeye başladı.
“Motorize ekipler sabah 9’dan akşam 8’e kadar güvenlik sağlayacak”
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte AFAD olarak boğulmalara karşı bir takım tedbirler almaya başladıklarını belirten AFAD Müdürü Cahit Akkoyun, “Geçmiş dönemlerde Botan kaynaklı boğulmalarla ilgili çok acı olaylar yaşandı. Bu nedenle 2015 yılından itibaren bir takım tedbirler almaya başladık. Motorize ekipler kurduk ve bu ekiplerimiz sabah 9’dan akşam 8’e kadar su kenarına gelip piknik yapan, balık avlayan ve yüzmeye gelen vatandaşları suların ani yükselmelerine karşı uyarmaktadırlar.” dedi.
“Arapça, Kürtçe ve Türkçe uyarı yapan siren sistemimiz bulunmaktadır”
Cuma günleri İl Müftülüğü vasıtasıyla cami cemaatine ve aile bireylerine uyarıcı mesajlar verilmeye başlanacağını belirten Akkoyun, engelli vatandaşlar için de tedbirler aldıklarını ifade etti.
Botan Çayı'nın belirli bölgelerine yerleştirilmiş 3 dilde Arapça, Kürtçe ve Türkçe uyarı yapan siren sisteminin bulunduğuna dikkat çeken Akkoyun, “Duyma engelli vatandaşlar için de ışıklı uyarı sistemimiz var. Kıyıya yakın kesimlere de 95-100 civarında uyarıcı levhalar yerleştirilmiş ve bu levhalarda, yazı ve figürlerle karşılaşabilecekleri tehlikeleri anlatan uyarıcı yazılar bulunmaktadır.” diye konuştu.
“Vatandaşlar geçmiş dönemlerde bizleri pek dikkate almıyorlardı”
Vatandaşların önceleri kendilerini pek dikkate almadıklarını belirten Akkoyun, aldıkları önlemler neticesinde yaşanan can kayıplarının da önüne geçilince dikkate alınmaya başladıklarını kaydetti.
"Bugün buraya geliş amacımız, motorize ekiplerine yer teslimini yaparak hem eğitimlerini vermek hem de yapacakları çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunmak.” diyen Akkoyun, “Gerçi daha önceden tecrübeleri vardı ama bu eğitimi hatırlatma amacıyla bir daha yapacaklarını gözden geçirmiş olduk. İleriki zamanlarda başta ben olmak üzere diğer ekipteki arkadaşlarımla beraber denetimlerini yapacağız. Vatandaşlar geçmiş dönemlerde bizleri pek dikkate almıyorlardı. Fakat bu son dönemlerde bizlerin amacının ne olduğunun farkına vardılar ve bizleri kabullendiler.” şeklinde konuştu
“Botan Çayı'nın yöre insanı için vaz geçilmez olduğu bir gerçek”
Siirt Valisi'nin çalışmalarında çok büyük destekleri olduğunu aktaran Akkoyun, "Eğer destekleri olmamış olsaydı bu kadar başarılı olamazdık. Sizin aracılığınızla kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.
Akkoyun, “Bizler insanımızın hizmetindeyiz. Bizlere karşılaşacakları en ufak bir sıkıntıda ulaşabilirler. Botan Çayı'nın yöre insanı için vazgeçilmez olduğu bir gerçek ama bunu yaparken can güvenliğini de göz ardı etmemek lazım. Geçmiş dönemlerde hatırlarsanız 2013 yılında 3 vatandaşımız ve 2014’tede 6 vatandaşımız boğularak hayatlarını kaybetmiştiler. Ama şu anda aldığımız tedbirler ve Allah’ın yardımıyla bunun önüne geçtik diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
AFAD ekipleri ile birlikte Botan Çayı’na gelerek boğulmalara karşı sahada eğitim aldığını ifade eden motorize ekip çalışanlarından Ömer Barak, burada boğulmaların çok yaşandığını ama aldığı eğitimle inşallah vatandaşların can güvenliğini sağlayacağını kaydetti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.