Sınav kaygısı enerjiyi düşürüyor
Geçtiğimiz hafta sonu LYS'nin birinci bölümünden sınava giren öğrenciler 22-23 Haziran tarihlerinde ise sınavın kalan ikinci bölümünü gerçekleştirecekler. Aşamalı olarak yapılan sınav, bir yıl boyunca yoğun bir şekilde hazırlanan öğrencilerin geleceğini b
HABER MRK - Geçtiğimiz hafta sonu LYS'nin birinci bölümünden sınava giren öğrenciler 22-23 Haziran tarihlerinde ise sınavın kalan ikinci bölümünü gerçekleştirecekler. Aşamalı olarak yapılan sınav, bir yıl boyunca yoğun bir şekilde hazırlanan öğrencilerin geleceğini belirleme açısından büyük önem taşıyor. Ancak sadece akademik anlamda sınava hazırlanmak yeterli değil öğrencilerin psikolojik ve fizyolojik olarak da hazır olmaları gerekiyor. Uzmanlar uyarıyor; son 2 gün ders çalışmayın, sınav öncesinde beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin ve sınavı bir tehdit olarak algılamayın.
Hayatın gidişine yön verecek olan bu gibi sınavlarda birkaç saat içinde yılların emeğinin sonucunun alınıyor olması, sağlıklı her insanda kaygı yaratır. Yaşanan kaygı çok yoğun ise kişi enerjisini verimli bir şekilde kullanamaz, dikkatini ve bilgisini yönetemez duruma gelir. Öğrencinin gerçekleşecek sınavın olumsuz sonuçlanacağına inanması, gerçekçilikten uzak hedefler belirlemesi ve sınavı tehdit olarak algılaması başarısını ciddi bir biçimde etkiler.
Sınava 1 hafta kala bütün konuların bitirilmiş olması gerekiyor. Son 2 günde ise çalışmaların sonuçlanmış olup yoğun bir dinlenme ortamına girilmiş olmasında fayda var. Özellikle son iki gün yapılacak hazırlık daha çok psikolojik bir temele dayalı olmalıdır. Sınavın yaklaştığı bu günlerde temel beslenme alışkanlığında ani bir değişim, vücudun fizyolojik dengesini altüst eder. Bu dönemde alışılmadık yiyeceklerden uzak durmak faydalı olacaktır.
Son 2 gün ders çalışmayı bırakın
Uzman eğitimcilerden Atilla Altun; "Bir yıllık çalışmanın sonunda gençlerin hayatına yön verecek LYS'nin 2. aşamasına az bir zaman kaldı. Gençlerin hayatında bu kadar önemli bir yeri olan sınava hazırlık sürecinde kaygı yaşamaları çok normal ancak yaşanan kaygı yoğun ise kişi enerjisini verimli bir şekilde kullanamaz, dikkatini ve bilgisini yönetemez duruma gelir. LYS'ye hazırlanan adaylardan bazıları sınav sabahına kadar çalışmalarını sürdürürler. Bu çalışma yöntemi okulda yapılan yazılı sınavlar için bir ölçüde yararlı olabilir ancak LYS gibi yoğun ve kapsamlı sınavlarda yarardan çok zarar verecek bir yöntemdir.
İşte bu nedenle, özellikle sınava 1 hafta kaldığında yeni konuları öğrenmeyi tamamlamak, eski öğrendiklerinin tekrarı ve test çözümü ile yetinmek, sınava 2 gün kaldığında ise tüm çalışmaları bitirip yoğun bir dinlenme ortamına girmek gerekiyor. Rahatlama ve gevşeme egzersizleri, açık havada bolca yürüyüş, arkadaşlarla beraber vakit geçirme, sinema ve tiyatroya giderek sınav kaygısından uzaklaşmak başarıyı olumlu yönde arttırır. Sınav yaklaştığında temel beslenme alışkanlığında ani bir değişim, vücudun fizyolojik dengesini altüst eder. Yapılması gereken, bedenin fizyolojik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar beslenme disiplinine sadık kalmaktır. İnsan bedeninin ve zihninin aktivite sergileyebilmesi için dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Uyku, dinlenme faaliyetinizin başında gelir. Bazı öğrenciler daha fazla çalışmak için uyku süresinden fedakârlık gösterirler. Bu doğru bir davranış değildir."açıklamasında bulundu. (Ayetullah Turgut - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.