Şırnak’ta ‘Kanserden Korunma Yolları’ konferansı
Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası konferans Salonu'nda Kanser Haftası nedeniyle kadınlara yönelik bilgilendirici konferans düzenledi.
Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kadınlara yönelik düzenlenen konferansa, Şırnak Valisi Ali İhsan Su'yun eşi Zeliha Su, Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cihat Sakın, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, Aile ve Sosyal Politikalar il Müdür Yardımcısı Fatma Elçi, sağlık çalışanları ve çok sayıda bayan katıldı.
Kanserden Korunma Yolları konulu konferansta konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, Türkiye ve dünyada en çok görülen kanser çeşitlerine değinerek, kanserde erken tanının önemini vurgu yaptı.
“Türkiye’de yılda 170 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor”
Kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini söyleyen Elçi,” Bu çerçevede kanserden korunma ve erken teşhis büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerden oluşmaktadır. Bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Kanser, önlenebilen, erken teşhis edilebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir ve erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır” dedi.
“Çevresel faktörler ve tütün kullanımı kanseri tetikliyor”
Çevresel faktörler ve tütün ürünlerinin de kanseri tetiklediğini belirten Elçi, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. İlimizde halka hizmet veren Şırnak merkez ve Cizre’de olmak üzere iki adet Kanser Erken Teşhis, Eğitim ve Tarama Merkezi’nde yani KETEM birimimiz mevcuttur. Bu kurumlarımızda eğitim, danışmanlık, farkındalık yaratma, sigara bırakma polikliniği ve hedef nüfusa yönelik olan toplum tabanlı kanser tarama çalışmaları ücretsiz yürütülmektedir. Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, KETEM birimlerimizde 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir papsmear testi ile serviks (rahim agzı) kanseri, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (GGK) tetkiki ile Kolorektal (barsak) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır”
İl Halk Sağlığı kanser kontrol koordinatörü Dr.Nebahat Sunar ve ebe Filiz Dalkılıç’ın hazırladığı sunumda, Şırnak ve Cizre’de iki adet Kanser Erken Teşhis, Eğitim ve Tarama Merkezi (KETEM) biriminin mevcut olduğu belirtilip, kadınlara kanserden korunmanın yolları anlatıldı.
Program çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.