Siverekliler hızlı tren güzergâhının değişmesine tepki gösterdi
Siverek’te faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ile görüşerek hızlı tren güzergâhının değişmesi başta olmak üzere sorunlarının çözülmesini istedi.
Siverek’te faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentlerinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm bulmak amacıyla Şanlıurfa’daki siyasi parti temsilcileri ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER) Başkanı Ayhan Ekinci, Siverek Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Hanifi Ay, Fırat Gezginler Kulübü Başkanı Ferit Akçalı ve SİVİL-DER Eş Başkanı Onur İşbilen’den oluşan heyet, ilk olarak MHP Şanlıurfa İl Başkanı Mahmut Güneş ile görüştü.
Heyet daha sonra Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanlığına geçerek Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız ile görüştü.
Yapılan görüşmelerin ardından İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER) Başkanı Ayhan Ekinci, görüşmeler sırasında sorunlarını iletme imkânı bulduklarını ifade etti.
“Hızlı tren güzergâhının değişmesini kabul edemeyiz”
Hızlı tren projesinde Siverek’ten geçen güzergâhın değiştiğini ifade eden Ekinci, “Siverek’in sorunları ile ilgili bir dizi görüşmeler yaptık çünkü sorunlarımız ile ilgili yetkililere ulaşamıyorduk. Parti il başkanlarını arayarak Siverek’in sorunlarını dile getirmeye çalıştık. Öncellikle Şanlıurfa MHP İl Başkanlığını ziyaret ettik. Siverek’in sorunları ile ilgili en önemli sorunumuz; hızlı tren istasyonu güzergâhının değişmesinden dolayıdır. Güzergâhın Viranşehir üzerinden olacağını öğrendik. Biz bunu kabul edemeyiz. Bunun ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek bu sorunun üzerine gitme kararı aldık. Çünkü bu büyük bir haksızlıktır. Dönemin Başbakanı olan Binali Yıldırım’ın açıkladığı projede güzergâhın Gaziantep, Şanlıurfa, Siverek, Diyarbakır ve Mardin'den geçeceği söylenmişti. Bu Siverek için yüzyılın projesi olarak kabul ediliyordu. Çünkü Siverek için büyük bir ekonomi kaynağıydı. Güzergâhın değişmesinin bizi derinden üzdüğünü MHP İl Başkanı'na söyledik. Onlar da bu konunun takipçisi olacaklarını, 350 bin nüfuslu bir kentin böyle bir haksızlığa uğramasının kabul edilemeyeceğini ifade ettiler.” diye konuştu.
Ayhan Ekinci
“İçme suyu projesi yarıda kaldı”
Fırat’tan Siverek’e çekilecek içme suyu projesinin yarıda kaldığını belirten Ekinci, “İçme suyu ile alakalı sorunlarımız var. Devlet Su İşlerinin ihalesini yaptığı Fırat’tan İçme Suyu Projesi yüzde 65’i tamamlanmasına rağmen yarıda kaldı. Bu projenin devam etmemesi demek trilyonların yere gömülmesi demektir. Çünkü proje çürümeye mahkûm olacak ya da bazı art niyetli insanların buradaki malzemelere zarar vereceğini düşünüyoruz. MHP İl Başkanı ve AK Parti İl Başkanı ile yaptığımız görüşmelerde bu sorunların üzerine gidilmesini, bir an evvel yeniden ihalenin yapılarak projenin tamamlanması gerektiğini söyledik. Siverek’te çok büyük bir su sorunu var. Vatandaşlar da bu su sorununa tepki gösteriyorlar. Vatandaşlar su sorununa dayanamaz hale geldi. Bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerekir.” şeklinde konuştu.
“Vatandaşlar sorunlardan çok şikâyetçi”
Sorunlarına çözüm bulmak amacıyla siyasi parti temsilcileriyle görüştüklerini vurgulayan Ekinci, “Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Siverek Belediyesinin anlaşmazlık içerisinde olduğunu görüyoruz. Yolların ve kaldırımların harabe halde olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız bu sorunlardan çok rahatsız. Bizler de vatandaşların sesi olarak bu sorunlarımızı dile getirmek için MHP İl Başkanı ve Ak Parti İl Başkanı ile görüşmelerimizi sağladık. Onlar da bizlere geri dönüş yapacaklarına dair söz verdiler. Biz SİVİL-DER olarak bu konunun takipçisi olacağımızı ve bu sorunların üzerine gideceğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Muhtarların belediye önünde eylem yapmasının haklı nedenleri var”
Siverek’teki muhtarların Siverek Belediyesi önünde yaptıkları oturma eylemine dikkat çeken Ekinci, “Muhtarların yaptığı eylem, ön görüşmeler yapıldıktan sonra oturma eylemine geçmeleri gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki muhtarların haklı nedenleri vardı. Mahalle sakinlerinin su sıkıntısını muhtarlara iletmesi, muhtarları bu eyleme sevk etti. Gönül ister ki her şey diyalogla olsun. Yetkililer bu konuda duyarlı olsun, bu tür sorunların medyaya yansımadan çözülmesini istiyoruz. İnsanlarımızı bu şekilde zora sokanlarda yine yetkililerdir. Yetkililerin sesimizi duyması lazım.” diye konuştu.
“Çok lüks bir şey istemiyoruz”
Siverek’te turizme kazandırılacak güzellikler olduğunu ifade eden Ekinci, “Evet, pandemi var, memleketimizde büyük sıkıntılar var. Düşmanlarımız çok doğrudur ama nitekim içme suyu diyoruz, yol diyoruz. Bunlar acilen yapılması gereken şeylerdir. Biz çok lüks bir şey istemiyoruz. Bugün Takoran Vadisi’nin turizme kazandırılması gerekir. Takoran’da vatandaşların gelip, dinlenebileceği park ve bahçelerin yapılmasını talep ediyoruz. Belki çok küçük bütçelerle burası canlandırılabilir. Buralar canlandığı zaman işletmeciler buraları daha çok canlandıracak. Ne olacak? Daha büyük kazanımlar elde edeceğiz. Burada hem vatandaşımız hem de Urfa ve memleketimiz kazanacak. Bizim taleplerimiz kendi şahsımız için değil, memleketimiz ve vatandaşlarımız içindir. Vatandaşlarımızın bize söyledikleri sorunları dile getiriyoruz. Umarım bu sorunları yavaş yavaş aşarız.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.