Soğuk havalarda şire ürünlerine ilgi artıyor
Kış mevsiminin vazgeçilmezi ve insan vücudunu sıcak tutan üzüm pekmezi başta olmak üzere şire türlerinin enerji kaynağı olduğunu ifade eden aktarlar, havaların soğumaya başlamasıyla şire satışlarının arttığını belirterek, satışlardan memnun olduklar
Gaziantep'te kış aylarının etkisini iyice hissettirmesiyle insan vücudunu sıcak tutan ve her derde deva olarak bilinen şire ürünleri yoğun ilgi görüyor. Kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ve vitamin deposu el yapımı yöresel şire ürünlerine ilginin arttığını belirten aktarlar, şire ürünlerinin soğuk havada daha çok tüketildiğini ifade etti.
Kentteki Tarihi Almacı Pazarı’nda şire ürünleri satan esnaflar, doğal ürünleri üreticisinden tüketicisine aktardıklarını belirterek, bu ürünlerin şifa kaynağı olduğunu açıkladılar. Soğuk algınlığı ve kansızlık gibi hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda hastalığa derman olan şire ürünlerini kışın tüketenlerin kolay kolay hasta olmayacağını dile getirdiler.
Gaziantep’in geleneksel şire kültüründe önemli yeri olan cevizli sucuk, muska, pestil, kuru üzüm gibi şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu ve bu ürünlerin kış mevsiminde bol tüketilmesi gerektiğini belirten Tarihi Almacı Pazarı esnaflarından Osman Koç, havaların soğuk olmasından dolayı şire satışlarında büyük artış olduğunu söyledi.
Özellikle pekmez satışlarındaki artışa dikkat çeken Koç, “Allah’a şükürler olsun şu an satışlarımız çok iyi gidiyor. Havalar soğuyunca satışlarımız artıyor. Özellikle soğuk havalarda pekmez insanı çok sıcak tutar. Yine bununla birlikte diğer şire türlerimiz de var. Şire bu soğuk havalarda insanı çok sıcak tutar. Muska, pestil, kuru üzüm, sucuk ve kuru incir olmak üzere her türlü şire türü var. Havalar soğuyunca en çok şire türleri satılır.” dedi.
Koç, “Burası Almacı Pazarı, Gaziantep’in en tarihi çarşısıdır. Havaların soğumaya başlamasıyla genelde bir hareketlilik var. Vatandaşlar şire ürünleri alırken kaliteli ürünleri alsın. Kaliteli ürün zaten kendisini belli eder. Kış aylarında üzüm pekmezi, pekmez sucuğu, şirin tarhana bunlar tüketilirse çok iyi olur. Bu ürünler insanı sıcak ve dinç tutar.” ifadelerini kullandı.
150 yıldır tarihi Almacı Pazarı'nda tahin ve helva üretimi ve satışı yaptıklarını belirten Emre Kasapbaşı da, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte satışların arttığını, vatandaşların tahin ile birlikte helvaya daha çok bir ilgi gösterdiğini ifade etti.
Satışlardan memnun olduklarını belirten Kasapbaşı, “Havaların soğumasıyla birlikte bizimde helva ve tahin satışlarımız artıyor. Bunun yanı sıra ise susamlı, sade, fıstıklı, leblebili helva çeşitleri de büyük bir ilgi görüyor. Bu ürünler bizim burada kış aylarının vazgeçilmez ürünleridir. Bizde burada tahinimizi her zaman günlük taze bir şekilde çekiyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre kiloyla veriyoruz. Satışlardan memnunuz. Burası tarihi bir pazar yeri. Buranın tarihi ortalama 150 seneye dayanıyor. Bizde burada 150 senedir helvacı olarak hizmet vermekteyiz. Ağırlıklı olarak da sade ve kakaolu helva çeşitleri ilgi görüyor. Fıstıklı helva fıstık fiyatlarının artmasıyla fiyatı yükseldi. Bundan dolayı vatandaş da pek ilgi göstermiyor.” diye konuştu.
Üzüm pekmezi, sucuk, pestil, muska gibi şire ürünlerine vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini belirten Ahmet Dal ise, soğuk havalarda şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç tuttuğunu belirterek, kışın satışlarının arttığını belirtti.
Şire ürünleri almaya gelen vatandaşlardan Ahmet Gözbebek, “Helva, tahin bu tür ürünler kışın günü tüketilir. Hem sağlık açısından güzeldir. Hem de tadı güzel olduğu için her kış mutlaka helva ve tahin alırız. Tahin, üzüm pekmeziyle karıştırıldığı zaman daha bir lezzetli oluyor. Bu ürünler kışın günü insanı sıcak tutuyor. Bundan dolayı bende helva almaya geldim. Buranın helvası çok güzel ve her kışta gelir alırım.”şeklinde konuştu.
Her kış şire ürünleri aldığını belirten Mehmet Kozluca da, soğuk havalarda şire türlerinin soğuklara karşı vücudu dinç ve sıcak tuttuğunu belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.