Solhanlı öğrenciler TÜBİTAK liseler arası yarışmada bölge 3'üncüsü oldular
Malatya'da düzenlenen TÜBİTAK Liseler arası proje yarışmasında kodlama alanında Solhanlı öğrenciler bölge 3'ncüsü oldular.
Bingöl'ün Solhan ilçesinde bulunan Öğretmen Hüseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri alanında okumakta olan Ercan Döğüm ve M. Veysi Erimez adlı öğrenciler, Bilişim Teknolojileri alanı öğretmeni Hicran Yılmaz danışmanlığında 'Sesli komutla çalışan tekerlekli sandalye' projesi ile TÜBİTAK Liseler arası proje yarışmasına katılım sağlam sağlayarak bölge 3'üncülüğünü elde ettiler.
Bölge yarışması Malatya'da yapılan yarışmada; Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elâzığ, Mardin, Malatya, Şanlıurfa, Tunceli olmak üzere 8 ilden 943 proje başvurduğu, değerlendirme sonucu 100 proje bölge yarışmasına katılmaya hak kazandığı belirtildi.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Solhan Öğretmen Hūseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yusuf Başaran, Kodlama alanından 8 ilden 34 proje başvurduğunu, bunlar arasından 'Sesli Komutla Çalışan Tekerlekli Sandalye' projesinin Bingöl'den tek kodlama projesi olarak yarışmaya kabul ve davet edildiğini söyledi.
Başaran, "Kodlama alanında Solhan Öğretmen Hüseyin Artunç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri öğrencilerimiz Bingöl ilini temsil etmişlerdir. Bölge sergisi 12-14 Mart 2018 tarihleri arasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşmiştir. Katılım sağlayan 100 proje TÜBİTAK tarafından belirlenen komisyon tarafından 14 Mart 2018 tarihinde öğrencilerin sunumuyla değerlendirilmiştir. 15 Mart 2018 tarihinde ödül töreninde projemizin Kodlama alanında 8 ili kapsayan Malatya Bölge Sergisinde üçüncü olarak seçildiği açıklanmıştır. Düzenlenen törende öğrencilerimize ve danışman öğretmenimize başarı belgesi ve üçüncülük ödülü verilmiştir." dedi.
Geliştirilen projenin amacının, yürüme konusunda engeli bulunan bireylerin tekerlekli sandalyeyi fiziksel güç gerekmeden daha rahat kullanmaları için bir sistem tasarlandığını ifade eden Başaran, "Projede tekerlekli sandalye sesli komutlarla kontrol edilmektedir. Projede temel amaç engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmaktır. Proje geliştirmeye ve farklı özellikler eklemeye açık bir projedir." diye belirtti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.