Solunum Cihazına Bağlı Yaşayan Koah Hastası Yardım Bekliyor
Bitlis'te 30 yıl sigara içtikten sonra yatağa mahkûm kalan Koah hastası 46 yaşındaki Medeni Kurt, kendisine uzanacak yardım elini bekliyor.
BİTLİS - Bitlis'in Zeydan mahallesinde oturan 7 çocuk babası Medeni Kurt, 30 yıl kullandığı sigara yüzünden Koah hastalığına yakalandı. Şimdi evinde yatalak ve solunum cihazına bağlı olarak yaşayan Kurt kendisine uzanacak yardım elini bekliyor. Tedavi olabilmek için maddi durumunun iyi olmadığını belirten Medeni Kurt, daha iyi bir sağlık merkezinde tedavi almak istediğini söyledi.
Mutki'ye bağlı Yukarı Balcılar köyünde otururken, 1993 yılında yaşanan terör olayları nedeniyle Bitlis'e yerleştiklerini dile getiren Kurt, "1993 yılında doğu ve güneydoğuda halkın başına musallat olan ve halka zulüm etmekle adından söz ettiren PKK baskısından dolayı köyümüzden merkeze göç etmek zorunda bırakıldık. Merkeze ilk yerleştiğimde çobanlık yapmaya başladım. Yaklaşık 30 yıl sigara içtim. Önceleri bana rahatsızlık vermiyordu. Ancak 2008 yılından bu yana beni yatağa ve solunum cihazlarına mahkûm etti" dedi.
Kurt, sigara içmenin bu kadar kötü sonuçlar doğuracağını bilmediğini, ancak başına gelince anladığını belirterek, "Ben 30 yıl sigara kullandım. Bugün solunum cihazı olmadan yandaki odama bile gidemiyorum. Bitlis Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, çıkardığımız bir raporla bana solunum cihazı verdi. Ayrıca bazı yardımseverler de oksijen tüpü verdiler. Elektrik kesintisi olduğunda oksijen tüpünü kullanıyorum. Ancak onu da maddi durumum iyi olmadığı için borçla istiyorum. Şu anda 4-5 adet tüp borcum duruyor. Vali Veysel Yurdakul, Emniyet Müdürü Sadettin Akgüç beni evimde ziyaret ettiler. Gerekli desteğin verileceğini söylediler. Zaten Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından 2 ayda bir 100 TL destek alıyorum. Ayrıca yakacak yardımı da yapıldı. Ancak ben daha iyi bir sağlık merkezinde tedavi olmak istiyorum. Yardımseverlerin bana destek olmalarını istiyorum" şeklinde konuştu.
Evinin tepede olması ve ulaşımın zor olması nedeniyle rahatsızlandığında ambulansa sırtta götürüldüğünü de dile getiren Kurt, "6 erkek bir de kız çocuğum var. Hepimiz bu evde yaşıyoruz. Çocuklar amelelik işi bulunca çalışıyor, eve biraz olsun katkı sağlıyorlar. Ancak kış aylarında büyük sıkıntı yaşıyoruz. Benim durumum ortada. Çıkıp çalışamıyorum. Çocukların da getirdiği bizlere yetmiyor. Evimizin yolu çok zorlu. Özellikle gece daraldığımda ambulans 500 metre aşağıdaki yola kadar gelebiliyor. Buradan aşağıya kadar ya sedyede, ya da beni sırtlarında aşağı indiriyorlar. Uzak olduğu için çok zor oluyor" ifadelerini kullandı.
Kurt yaşadıklarını anlatırken, yatağa ve solunum cihazına bağlı olmaktan duyduğu sıkıntıyı da dile getirdi. Hastalık için tedavi görmek istediğini, bu nedenle önce cihazlardan kurtulmak gerektiğini dile getirdi. Kurt sözlerine şöyle devam etti: "Bana uzanacak yardım eli bekliyorum. Daha iyi bir sağlık kuruluşundan destek alarak bu cihazlardan kurtulmak istiyorum. Bana uzanacak her ele şimdiden teşekkür ediyorum. Bugüne kadar bana her türlü yardımı esirgemeyen komşu ve hayırseverlere teşekkür ederim" diye sözlerini tamamladı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.