Son zamanlarda yaşanan kuraklık tarlalarda etkisini göstermeye başladı
Kuraklığın etkisinin tarlalarda görülmeye başlamasıyla, ekilen hububatta sararma ve kurumanın görülmesi çiftçileri endişelendiriyor.
Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, kuraklığın son zamanlarda arttığını, çiftçinin ikinci ürün olarak ne ekmesi gerektiğini, alternatif olarak ekilen ürünün yanına ne ekilmesi gerektiğini ve sulama sistemi için bakanlığa düşen görev ile ilgili uyarılarda bulundu.
Kuraklığın son zamanlarda arttığını belirten Mustafa Kızıl, “Kuraklık bugünlerde kendini hissettirmeye başladı. Ne yazık ki kuraklıktan dolayı bizim ektiğimiz hububatımızın birçoğu yavaş yavaş sararmaya ve kurumaya başladı. Bu arada yapılan yağmurlama sulamadan daha ne yazık ki randıman alamıyoruz. Çiftçimiz acaba ben arazimden daha fazla kazanabilir miyim, hububatın arasında en iyi bana kazandıracak olan hangi türdür ve bu türlerin altında tür içerisinde de bana en fazla kazandıracak olan çeşit hangisidir diye sormaya başladı. Bugünlerde yağmurların kesildiği artık yağmamaya başladığı ve kuraklığın kendini tamamı ile hissettirdiğini anlıyoruz. Çiftçilerimizin endişeleri artmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Sararmış olan tarlada ikinci ürün ekimi hakkında bilgilendirmede bulunan Kızıl, “Sararmış olan tarlalarda ikinci ürün ekimi ne yazık ki sulama kısıtlamasından dolayı yapılamayacaktır. Fakat sulama eğer mümkünse elbette ki ikinci ürün ekilebilir. Nitekim Çukurova’da çoğu çiftçi eğer arazisine erkenci olarak buğday ekmişse bunu hasat ediyor. Hasattan sonra örneğin soya fasulyesini ekip bunun hasadını yapabilmektedir. Yalnız sulama sıkıntısı bulunan arazilerde ne yazık ki sulama yoksunluğundan dolayı ikinci bir ürün ekilememektedir.” dedi.
Kızıl, “Alternatif ürün olarak buğdayın yanında sulama imkânı varsa elbette soya fasulyesi ekilebilir yalnız sulamanın olmadığı yerlerde dahi 2 yıl üst üste aynı türün yetiştiriciliği yapılamamaktadır. Bir yıl çiftçi arazisine eğer buğday ekiyorsa, ikinci yıl bunu ayçiçeği ile ve rotasyonla başka diğer türlerle değiştirebilmektedir.” şeklinde konuştu.
Sulama sıkıntısı için projelerin arttırılması gerektiğini belirten Kızıl, “Sulama sıkıntısı olan yerlerde yağmurlama sulama çözüm olmayabiliyor bazı alanlarda. Eğer arazide normal sulama ve karma sulama yapılabiliyorsa elbette ikinci üründen faydalanmakta fayda vardır. Nitekim şu anda Çukurova'da ikinci ürün olarak yapıldığında genellikle karık sulama olarak arazinin sulanması yapılmaktadır. Bununla beraber yapılmış olan sulama barajlarından ve göletlerden faydalanılabilir. Şu anda Bakanlığın, Devlet Su İşleri'nin yapmış olduğu kanal çalışmaları var. Yalnız bunun çoğuyerde yetersiz olduğunu görmekteyiz. Henüz sulama kanalı yapılmamış yerlere hemen öncelikli olarak kesinlikle yapılması gerekiyor. Gecikmiş olan bazı sulama projelerinin de şu an imkân dahilinde yapılması gerekiyor. Bunun ülkemize ve halkımıza özellikle çiftçilerimize elbette maddi olarak geri dönüşü olacaktır.” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.