İlyas KAYA
Soru çözme taktikleri 2
Geçen hafta soru çözümlerine teknik olarak hazırlanmayı birkaç madde ile yazmıştık. Bu hafta soru çözümlerine taktiksel hazırlığımıza kaldığımız yerden devam edelim:
*Soru yanlıştır, söylemlerinden uzak durmalısınız. Soru çözerken unutmamanız gereken durumlardan ilki, bu soruları daha önce düzenleyen ve defalarca çözümünü yapan birileri mutlaka vardır. Soru yanlıştır söylemleri emeğe saygısızlıktır. Bu tür söylemlerden kaçınmalı, soruların çözümüne odaklanmalısınız.
*Paragraf çözerken rahat olmalı, tedirginliğinizi bırakmalısınız. Tedirginlik soruları anlamanızı zorlaştıracak, soru çözme istikrarınızı zedeleyecektir.
*Kodlamayı sayfa sayfa yapmalısınız. Bu uygulama ciddi anlamda zaman kazanmanıza sebep olacaktır. Ayrıca sayfa sayfa kodlama yapıldığında saniyelerle de olsa ara vermek, süreklilik açısından olumludur.
*Bir soruyu çözerken ikiden fazla okumayıp diğer sorulara geçmelisiniz. Bu şekilde yapılmazsa; diğer sorularda odaklanma sıkıntısı yaşar, zamanınızı boşa harcarsınız.
*Turlama tekniğini kullanmak gerekiyor. Kolay, orta ve zor şeklinde turlama tekniğini kullanmalısınız. İlk turda kolay sorulardan, ikinci turda orta sorulardan ve son turda ise zor sorulardan başlamalısınız. Çözemediğiniz soruları işaretlemeli, mutlaka uzman hocalara çözdürmelisiniz.
*Soru köklerine dikkat etmelisiniz: “Olmamalı, yapmamalı, doğru değildir, en az veya en çok” gibi soru köklerindeki ifadelere dikkat etmelisiniz. Bazen soru çözümleriniz doğru olabilir. Ancak sorudaki dikkat gerektiren ifadelere bakılmadığında, soruları yanlış bir şekilde işaretleyebilirsiniz.
*Sorularda vurgulanan yerlere dikkat etmeli: “Yoktur, yalnızca, ulaşılamaz, tamamen, ilk, kesinlikle, mutlaka, sadece, pay, oran, bu bilgilere bakılarak, en az, daima değildir, olamaz vb” gibi sorularda vurgulanan ifadelerde dikkatli olmalısınız. Sözel sorularda ise genelleme ve kesinlik ifadelerine dikkat etmelisin.
*Matematik sorularının üst kısımlarında bulunan tanımlamalara dikkat etmek gerekiyor.
(örneğin x, y eleman doğal sayıdır) Bazı soruları yanlış yapmamızdaki sebep, üst kısımlardaki bilgileri okumuyoruz. Bu yüzden soru anlaşılmıyor, eksik kalıyor.
Matematik sorularında verilenler, istenenler ve çözüm şeklinde genel soru sorma stilini unutmamalı, ona göre sorulan sorular çözülmelidir.
*Şıkların tamamını okumalısın. Soru yazarları genelde ilk şıkka çeldirici cevabı bırakıp, sizi düşürmeye, kafanızı karıştırmaya çalışırlar. Bu hamleye karşı dikkatli olmaya çalışmalısınız.
*Soru çözümlerinde eleme yöntemini kullanmalısınız.
*Soru yazarları genelde doğru cevabı eş anlamlı kelime tekrarı ve tamlamalarla karışık hale getirmeye çalışıp kafanızı karıştırmak isterler, dikkat etmelisiniz!
*Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın! Başta anlamaya çalışın. Soruyu yakaladığınız yerden çözmeye çalışmalısınız. Gerisini beyin çağrıştıracaktır.
*Soruyu içinizden okumak, soruyu başka birine anlatıyormuş gibi çözmenin sizi yavaşlattığına inanmayın! Dikkatsizliğinizi ve soruyu yanlış okumanızı düzgün hale getirecek en iyi ilaçlardan biri, soruyu sessiz ve başkalarına anlatıyormuş gibi çözmektir.
Diğer işlerde olduğu gibi, bir işin tekniğini bilmek; az enerjiyle fazlaca iş yapmanın doğru orantılı oluğunun gösterimidir. Bazen on saatlik bildiğini sandığın işi, bir saatte yaptığını öğrenince hayal kırıklığı yaşar, o işin nasıl yapıldığını öğrenmeye çalışırsınız. Bakın net bir şekilde dile getiriyorum: “Bu işin tekniğini öğrenmeden, taktiksel hareket etmeden kesinlikle başaramayacaksınız. Eğer başarmak istiyorsanız, mutlaka taktiksel, teknik olarak hazırlık yapmalısınız.
Allah’a emanet olun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.