Sosyal medya uzmanlarından ‘Resmileşti dikkat’ uyarısı
Sosyal medya platformunda kullanıcıların ‘Resmileşti dikkat’ başlığıyla paylaştığı bildirilerin hiçbir geçerlilik payının olmadığına dikkat çeken sosyal medya uzmanları, bu tür paylaşımları yapanların dolandırıcıların hedefi olabileceğini söyledi.
Son zamanlarda sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden kullanıcıların ‘Resmileşti dikkat’ başlığıyla paylaştığı bildiriler hakkında önemli uyarılarda bulunan sosyal medya uzmanları, bu tür paylaşımları yapanların dolandırıcıların hedefi olabileceğine dikkat çekti.
İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Bursa Sosyal Medya Derneği (BUSMED) Başkanı ve Sosyal Medya Uzmanı Murat Gezer, söz konusu bildirinin hukuki hiçbir geçerliliğinin olmadığını söyledi.
Başbakanlığın böyle bir tebliği veya genelgesi olmadığını belirten Gezer, “Yani bahsedilen bu genelge bir yalandan ibarettir. Ayrıca, metnin devamında bahsedilen MİT’in Sosyal Ağ Bildirgesi diye bir çalışması da mevcut değildir. MİT’in Siber Güvenlik ve Milli Güvenliği tehdit eden unsurlara karşı çıkardığı bazı tebliğ ve düzenlemeleri vardır. Onun muhteviyatı da sosyal medya platformlarını ve burada bahsedilen unsurları kapsamamaktadır. “Milli Güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları hakkında Genelge” vardır ancak bu genelgenin konusu tamamen farklıdır. Onlar da Vatandaşları ve Sosyal Medya Platformlarını ilgilendiren düzenlemeler değillerdir. Kısacası metinde bahsedilen genelge veya bildirgeler bir yalandan, aldatmacadan ibarettir. Mevcut olanlar da sosyal medyayı ilgilendirmemektedir.” ifadelerini kullandı.
“Türk Ceza Kanununda sosyal medyada adınıza hesap açılmasıyla ilgili bir madde yok”
Metnin devamında Türk Ceza Kanunu ile ilgili maddelerin burada yer alması da insanları sadece korkutma, onların bu metni daha ciddiye almalarını sağlama için bir oyun olduğunu ifade eden Gezer, “Çünkü Türk Ceza Kanununda sosyal medya platformlarında sizin adınıza sahte hesap açılmasından doğacak zararlarla ilgili bir madde bulunmamaktadır. Facebook, hesabınızın kopyalanması ve benzeri durumlardan dolayı sorumlu da olmaz. Zaten sosyal medya evreni hukuki boşluklarla da dolu bir yerdir. Hâlihazırda Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında hesap açarken ilgili platformun kullanıcı sözleşmesini onaylamış olmaktasınız. Bu platformla ilgili bir sıkıntı oluştuğunda kabul ettiğiniz kullanıcı sözleşmeleri öncelikli olarak geçerlidir.” diye konuştu.
“Bu metnin Kanun değerinde ve Facebook Sözleşmesi bakımından hiçbir anlamı yoktur”
“Hesapların kopyalanması veya bilgilerinin başkaları tarafından çalınıp kötü amaçla kullanılmasından Facebook’un sorumlu tutulması anlamlı değildir.” diyen Gezer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sonuçta, bu eylemi kim yapmışsa sorumluluk ona aittir. Hesap çalınması, kişisel bilgilerin izinsiz kullanılması konularında ülkemizdeki Kişisel Verilerin Korunması, Bilişim Suçları Kanunları gibi belirleyici düzenlemeler vardır. Böyle bir durumda bu kanunlar geçerli olup ilgili adli birimler takibatla sorumludurlar. Örneğin hiçbir sosyal medya hesabı olmayan birinin adına açılmış sahte bir hesaptan yapılan konusu suç teşkil eden paylaşımlar nedeniyle bir kişinin bundan dolayı cezalandırılması düşünülemez. Suçlu biri de böyle bir iletiyi paylaşıp sahte sosyal medya hesapları üzerinden pekâlâ suç işleyebilir. Bu nedenlerle bu metnin Kanun değerinde ve Facebook Sözleşmesi bakımından hiçbir anlamı yoktur.”
“Hesabınızın kötü amaçlarla kullanılması durumunda adli birimlere ve emniyete başvurun”
Sosyal medyada hesabın kopyalanması ve dolandırıcılık vb. suçlar için kullanılması durumuyla karşılaşılması durumunda, Facebook’a bu durumun iletebileceğine, bu kopya hesabın kapatılması istenebileceğine değinen Gezer, “Daha ötesinde Adli birimlere ve Emniyete başvurabilirsiniz. Bu konularda sorumlu birim Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Siber Suçlar Şube Müdürlüğü’dür. Arkadaş listenizdeki kişilere bu kopya hesabın linkini de belirterek bu hesapla etkileşime geçmemeleri, bu hesaptan gelen istekleri geri çevirmeleri yönünde onları da uyarabilirsiniz.” diye konuştu.
Dolandırıcıların hedefi olabilirsiniz!
Kullanıcıların bu tür metinleri paylaşmasının sosyal medya hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını gösterdiğini söyleyen Gezer, “Dolandırıcıların öncelikle bilgisiz ve hassasiyetleri yüksek olan kişileri hedef aldıklarını da burada belirtmek isterim. Bu tarz metinlere sayfalarınızda yer vererek asıl olarak dolandırıcıların hedef listesine de girmiş olabilirsiniz. Bu yüzden biz tür paylaşımlara itibar edilmemesini tavsiye ediyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı. (Zeki Aras- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.