Sosyal medyaya karabasan gibi çöktü
Facebook hisselerinin Nasdaq borsasındaki düşüşü, zincirleme reaksiyona dönüşerek sosyal medya sanayisini de vurdu.
Halka arzdan olabildiğince yüksek gelir elde edebilmek için hisselerini aşırı değerlendiren ve bunun bedelini çok ağır ödeyen Facebook’un fiyaskosu, sosyal medya sanayisinin üzerine karabasan gibi çöktü. Yakın dönemde halka arz edilen sosyal medya oyun üreticisi Zynga’dan, sosyal medya ağı Yelp’e kadar birçok şirketin hisseleri Facebook hisseleriyle düşüşe geçti.
Halka arz edilen genç teknoloji şirketleri Facebook’la beraber kan kaybederken, yapılması beklenen halka arzlarında da iptal edileceği veya erteleneceği söylentileri dolanıyor. Financial Times’a konuşan kaynaklar, seyahat sitesi Kayak’ın bu hafta yapılması beklenen ve Morgan Stanley’in baş sigortacı olduğu halka arzının ertelenebileceğini, sitenin piyasa şartlarını değerlendirerek nihai bir karar alacağını ifade etti.
ZYNGA SALLANTIDA
Oyunlarının büyük kısmını Facebook üzerinden sunan sosyal medya oyun devi Zynga, Aralık ayının ortasında halka arz edilmesinden bu yana hisselerinde yüzde 29 değer kaybı yaşadı. Şirketin hisseleri, halka arz edildiği fiyattan yüzde 41 azalma gösterdi.
İnternet kullanıcıların görüşlerini içeren, aynı zamanda yerel arama motoru görevi gören Yelp.com, Mart ayında halka arz olan bir diğer şirket. Yelp, Facebook’un 17 Mayıs’taki halka arzından bu yana geçen iki haftalık süreçte hisselerinde yüzde 22’lik kayba uğradı. Hisse fiyatlarındaki düşüş sadece Batı dünyasıyla sınırlı kalmadı. Çin’in en büyük sosyal medya ağlarından Renren hisseleri de Facebook fiyaskosuyla yüzde 27 değer kaybetti.
“FACEBOOK GÖRÜŞÜ” DEĞİŞİYOR
Financial Times’a yorumda bulunan analistler, Facebook’a karşı beslenen görüşün tersine dönmeye başladığını ve olumsuz bakışın küresel sosyal medya sanayisini etkilediği görüşünde.
Los Angeles merkezli Wedbush Morgan araştırma şirketinin analisti Michael Pachter, “Yatırımcıların internet şirketlerine bakışında kesinlikler olumsuz bir değişim var. Facebook’un halka arzını düzenleyen bankaların, şirketin hisselerini aşırı değerlemesi ve çok fazla hisseyi arz etmesi bunda çok etkili oldu” dedi.
Data Explorers şirketinin analizine göre, içinde bulunduğumuz hafta içinde sosyal medya yatırımcılarının gerçekleştirdiği açığa satışlarda artış yaşandı. Pachter, “Facebook’un halka arzı nedeniyle hisseleri elden çıkarılan şirketler için üzücü bir durum” dedi.
LINKEDIN DE DÜŞÜŞE GEÇTİ
İş dünyasının en büyük sosyal medya ağı Linkedin, Facebook fiyaskosunun bedelini ödeyen bir diğer şirket oldu. Facebook hisselerinin Nasdaq borsasında işlem görmeye başladığı günden bu yana Linkedin hisseleri yüzde 6,5 değer kaybetti. Groupon (şehir fırsatı) ise yüzde 11 gibi önemli bir düşüş yaşadı.
Bazı yatırımcılar, iki şirketin hisselerinde yaşadığı değer kaybını fırsat bilerek, son mali dönemlerdeki büyüme tahminlerini geride bırakan Linkedin ve Groupon hisselerini satın almaya başladı. Pennsylvania merkezli Turner Investments yatırım şirketinden Chris Baggini, “Facebook birçok perakende yatırımcısını korkuttu. Bazıları ise bu durumu para kazanmak için bir fırsat olarak kullanıyor” dedi.
BÜYÜK BEKLENTİ SUYA DÜŞTÜ
Nasdaq borsasının, Facebook hisselerinin işlem görmeye başladığı ilk gün yaşadığı yazılım hatasından dolayı milyonlarca işlemin iptal edilmesine neden olması, Facebook’un aşırı değer biçilen hisselerinin en kötü tahminlerden bile daha hızlı düşmesine neden olmuştu.
Analistler, hisse değerlerinin düşmesinde, yatırımcıların şirketler arasında yaptıkları tercihlerin de etkili olduğunu belirtti. Örneğin, bazı yatırımcılar Zynga hisselerini satarak Facebook hisssesi almayı tercih etti. Chicago merkezli yatırım şirketi Stutland Volatility Group analisti Luke Rabhani, “Asıl istediği Facebook hissesi olanlar hiç düşünmeden Zynga hisselerinden vazgeçti” yorumunu yaptı.
Facebook hisseleri, iki haftanın sonunda, yüzde 25 değer kaybederek açılış fiyatı olan 38 dolardan 30.25 dolara düştü. Ortaya çıkan tablo, halka arz için ABD Menkul Kıymetler Borsası’na başvurusunu 2010’da yapmış olan Kayak’ın planlarını ertelemesine neden olacak gibi görünüyor.
Kayak’ın 2010’da 16.8 milyon dolar olan faaliyet karı 2011’de 14.3 milyon dolara gerilese de, şirketin geliri yüzde 30 artarak 224 milyon dolara yükseldi. Kayak, halka arzı gerçekleştirmesi halinde 500 ile 750 milyon dolar gelir elde etmeyi umuyor. Şirketin halka arzda baş sigortacıları olacak Morgan Stanley ile Deutsche Bank konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
ntvmsnbc
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.