Hasan YILMAZ
Sosyolojik bağlamda karne analizi
Sosyolojik olarak davranışlar tanımlanırken davranışın yapılma sürelerine göre tanımlanır. Tanımlamada bireylerin kurumlarla ilişkisi ölçüt alınır. Bu kurumlar resmi ya da resmi olmayan olarak izah edilir. Başarı ve başarısızlık bu perspektifte değerlendirilir. Konumuzu araştırma sonucuyla izah edelim.
Karne, çocuğun başarısı olduğu kadar aynı zamanda öğretmenin ve anne ve babaların da başarısıdır. Çünkü yapılan araştırmalar, çocuklardaki başarısızlığın nedenlerinden birisinin olumsuz çevre, birinin de uygun olmayan aile ortamının olduğunu göstermektedir. Siz ana- babalar çocuğun karnesine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, çocuğun kişiliğini değil, sadece ders başarısını değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın.
Çocuğun karnesindeki notlarının düşük olmasında babanın evden uzakta olması veya babanın ilgisizliği büyük önem taşımaktadır. Çocuk –anne ilişkisi bir zaman sonra duyarsız hale gelmektedir. Bu noktada baba otoritesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak baba otoritesi azarlayan değil, destekleyen olmalıdır. Yani babanın ilgisi ve kontrolü çok önemlidir.
Aile içindeki huzursuzluk çocukların karnelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Çocuğun gereksinimi olan aile içindeki mutlu ve huzurlu ortam sağlanmalıdır. Anne ve babanın mutsuz olduğu bir ortamda çocuğun mutluluğunu beklemek ne kadar doğru olur? O açıdan karneyi elinize aldığınızda biraz da bu açıdan bakmaya çalışalım.
Çocuğunuzda dikkat bozukluğu veya dikkat eksikliği diye adlandırılan bir problem söz konusu olabilir. Bu durum çocuğun dersi dinlemesini ve ders çalışmasını engellemekte ya da azaltmaktadır. Öğretmen –aile işbirliği yapılarak durumun farkına varılmalıdır. Çocuğa küçük yaşlarda ufak tefek sorumluluklar verilmelidir ki çocuk okul çağına geldiği zaman ders çalışma sorumluluğunu alabilsin. Bu konuda anne ve babalar çok koruyucu olabilmektedir.
İlköğretimin sonlarına ve lise yıllarına doğru ergenlik döneminden dolayı, çocuklarımız geçici bir sorumluluk eksikliği yaşayabilmektedir. O güne kadar karnesi çok iyi gelen çocuğun birdenbire karnesinde düşük notlar belirmeye başlayabilir. Bunun ergenliğe ilişkin bir dönem olduğu bilinmeli ve çocuğa ona göre yaklaşılmalıdır. Kendisiyle barışık ve kendisine güvenen çocukların karneleri, genellikle öğretmeni ve aileyi mutlu eder. Bu çocukların anne ve babalarının, çocukların kapasitelerini zorlamadıkları ancak destekledikleri, küçük yaşlardan itibaren çocuklarına sorumluluk vermeye başladıkları, aile içi huzursuzlukların çok fazla yaşanmadığı, notlar düştüğü zaman çocuğu azarlamak yerine iletişim kurmayı seçtikleri ve çocuklarına nitelikli zamanlar ayırdıkları gözlenmektedir.
İlköğretim beşinci sınıfta ve lise birinci sınıflardaki çocuklarımız geçici bir uyumsuzluk dönemi yaşadıklarından, bu uyumsuzluk dönemleri karnelerine de yansıyabilmektedir. Çünkü yeni bir ortama girmekte ve derslerine değişik öğretmenler gelmektedir. Özellikle bu sınıflarda okuyan öğrencilerin aileleri bu konuları da göz önünde bulundurmalıdırlar.
Başarısızlığa yol açan nedenleri birlikte belirlemeye çalışalım. Başarısızlığın kökeninde aile hayatının düzensizliği, televizyon izleme, anne baba geçimsizliği bulunabildiği gibi, okul hayatı, fizyolojik rahatsızlık, zihni kapasite ya da duysal sorunlarda olabilir.
Selam ve dua ile…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.