"Su samurunun ekosisteme verildiği faydasının bilinmemesi çok acı"

"Su samurunun ekosisteme verildiği faydasının bilinmemesi çok acı"

​Diyarbakır’da Dicle Nehri civarında nesli tükenme tehlikesi olan su samurunun av tüfeğiyle öldürülmesine tepki gösteren köylüler, su samurunun öldürülmesi, ekosisteme verildiği faydasının bilinmemesinin çok acı olduğunu belirttiler.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri'nin civarında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan su samuru av tüfeğiyle vurularak öldürülmesine köylülerde tepki geldi.

İlçeye bağlı Fabrika (Çarıklı) köyünün Yeşil Vadi mezrasında köylüler tarafından Dicle Nehri civarında bir su samuru ölü olarak bulundu.

Avcılar tarafından vurulan su samuru için olay yerine gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürlüğü yetkilileri, incelemelerde bulundu. Tutanak tutan ekipler ardında su samurunu gömdü.

Su samurunun öldürülmesi hakkında açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Ekip Şefi Mehmet Mustafa Aydın, su samurunun öldürenin belli olmadığı için herhangi bir cezai işlem yapamayacaklarını belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü olarak bu tür hayvanların öldürülmemesi için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Aydın, “Olay faili meçhul olduğu için kimse hakkında suç duyurusu ya işlem yapamayacağız. Fakat tutanak tutacağız. O hayvan çevreye zarar vermesin diye gömülecek. Fail belli olsaydı hakkında tutanak ve cezai işlem yapardık. Gelen ihbara göre olay yerine intikal edildi. Su samurun ölü olduğu görüldü. Bu tür hayvanlara zarar verilmemesi için vatandaşa yönelik bazı çalışmalarımız, toplantılarımız oluyor. Halkı bilgilendirmek için elimizden geleni yapıyoruz, demek ki daha da çalışmamız lazım. Böyle haymanaların heba edilmemesi gerekir.” dedi.

Su samurunun öldürülmesine tepki gösteren köylüler, su samurunun ekosisteme verildiği faydasının bilinmemesinin çok acı olduğunu belirttiler.

Köylülerden Yusuf Akyıl, yetkililerden doğa hayvanlarının öldürülmemesi için çalışma yapmasını istedi.

Daha önce de su samuru ölümleriyle karşılaştıklarını söyleyen Akyıl, “Bu ilk değil inşallah son olur. Bunların ekosisteme çok faydası var. Daha önce bunların soyunun tükendiğini biliyorlardı ama hâlâ tükenmemiş, buralarda biz ve balıkçılar gördük. Bunların öldürülmesi, ekosisteme verdiği faydasının bilinmemesi çok acı. Buna bir dur denilmesi gerekiyor. Yetkililerden bunların öldürülmemesi ve faydası hakkında halkı bilinçlendirmesini istiyoruz. Avcıların burada avcılık yapmamalarını ve bunları öldürmemelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Su samurunun ne etinden ne de derisinden faydalandığını dile getiren Ömer Kuzu ise yetkililerden doğa hayvanlarının öldürülmesinin önün geçmesini istedi.

İLKHA
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.