Sur sakinlerinin konut sıkıntısı giderilmeli
Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği, Sur’daki çatışmalarda evleri yıkılan mağdur vatandaşların bir an önce konut sıkıntılarının giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde ve Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi’nde yaşanan çatışmalardan dolayı evleri hasar gören ve göç etmek zorunda kalan 50 bine yakın vatandaşın konut sıkıntısının giderilmesi gerektiğini belirten Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Karakoç, kamusallaşma konusunda da halkın kafasında soru işareti oluştuğunu söyledi.
Öncelikle Sur içinde yıkılmış yerlerin onarılması gerektiğine vurgu yapan Karakoç, orada güzel bir projenin hayata geçirilmesi halinde kimsenin itiraz etmeyeceğini söyledi.
Sur içinin ve tarihi yapılarının çok önemli olduğunu söyleyen Karakoç, “Normalde ev değeri 40 veya 50 bin TL olanlara değerinin üstünde para verilmesi gerekir, ya da bu vatandaşlara barınabileceği bir konut parası vermeleri gerekir. Bu şekil olursa vatandaş mağdur da olmaz, sorunda yaşanmaz. Tescilli tarihi yapıları devlet kendi bünyesine geçirdikten sonra kime tahsis edecek? Bunların hepsi soru işareti.” dedi.
Sur için çıkartılan ‘Acele kamulaştırma’ kararının ve içeriğinin muğlak olduğunu söyleyen Karakoç, Suriçi’nin kamulaştırılmadan önce vatandaşa 500 veya 1000 konut yapılması gerektiğini, vatandaşlara tahsis edilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiği önerisinde bulundu.
“Sur ve Kaynartepe sakinlerinin barınabileceği bir zemin hazırlaması gerekir”
Sur’da ve Kaynartepe’de yaşayan vatandaşların imkânı olmadığından dolayı Diclekent gibi semtlerde kiraya geçemeyeceğini veya orada ev alamayacağına ifade eden Karakoç, “Dolayısıyla devletin konut bazında Sur ve Kaynartepe sakinlerinin barınabileceği bir zemin hazırlaması gerekir. Ondan sonra gidip vatandaşa ‘Senin evin her ne kadar bir daire fiyatı değilse de sokakta kalmayasın diye sana bir daire vereceğim’ demesi lazım. O zaman vatandaşın herhangi bir itirazı olmaz. Bunlar DİEM-DER olarak Sur ve Kaynartepe sakinlerinin mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında raporlarımız.” ifadelerini kullandı.
Karakoç, Çatışmalar sürecinde ev kiralarında yüzde 200 artış olduğunu, bunların doğru bir şey olmadığını fırsatçılık olduğunu söyledi.
Sur’un kamusallaşması konusunda henüz bir netlik kazanmadığına dikkat çeken Karakoç, “Bu süreç kamusallaşma mıdır? Yoksa kentsel dönüşüm kapsamında yeni bir yapılanma mıdır? Bu konu netlik kazanmamış. İçeriği belli değil hâlâ, yetkili kurumlar bilebilir ama biz bu konuya vakıf değiliz.
DİEM-DER olarak Sur’daki yeni yapılanmayla alakalı yetkililere rapor hazırlayıp verdiklerini belirten Karakoç, “Gazi Caddesi’nde yenilenmeye başlanacağına Sur’un arka tarafı olan Hz. Süleyman civarından yenilenmeye başlanması gerekir, dedik. Çünkü oralar zaten yıkılmış dedik.” diye belirtti.
Karakoç, vatandaşın kafasında ‘Acaba devlet kamusallaşma konusunda bilirkişilerle işi bitirip anlaşmış ve evi olanlara belli bir miktar verip ister alırsın ister almazsın diye anlaşmış mı? şeklinde soru işaretlerin oluştuğunu sözlerine ekledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.