Sürgün ve zindanla dolu bir hayat video

Sürgün ve zindanla dolu bir hayat video

Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin 53'üncü vefat yıldönümü münasebetiyle Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü, bir konferans düzenledi. Konferansta üstadın hayatı ve mücadelesi anlatıldı.

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin 53'üncü vefat yıldönümü münasebetiyle Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Konferans Salonunda Üstadı anma programı gerçekleştirdi. M. Ali Evren'in okuduğu Kuran ı Kerim tilavetiyle başlayan programa üniversite öğrencilerinin kayıtsız kalmadıkları gözlendi.

 

Üstad dünkü gibi hep aklımızda
Açılış konuşmasını Bilge Gençlik Kulübü adına yapan Bilal Sabaz, "Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi'nin vefat etmesinin üzerinden yarım asrı aşkın bir zaman geçmiş olmasına rağmen dünkü gibi hâlâ gündemimizdedir, hala hafızalarımızda ve hala gönüllerimizdedir" dedi.

 

Cumhuriyet dönemi eşittir Âlimlerin idam edilmesi
Üstadın yaşadığı dönemdeki sıkıntılara kısaca değinen Sabaz, " Cumhuriyeti kuran kadrolar halkın imanına yönelik saldırılar gerçekleştirdi. Âlimlerin bir kısmı idam edildi, bir kısmı susturuldu, bir kısmı ise ülkeyi terk etmek mecburiyetinde bırakıldı. Kısacası halk, imamsız, âlimsiz ve rehbersiz kaldı" ifadelerini kullandı.

 

Tek parti döneminin hedefi dini yok etmektir
Tek parti dönemi 27 yıl boyunca dini yok etmeye çalıştı diyen Sabaz, "Dindarlara ölüme varan zulümler yapılmış ve dinsizlik neşredilmiştir. Kuran harfleri yasaklanmış. Kılık kıyafet kanunu ile kadınlar açılıp, Kuran'ın kesin bir emri olan tesettür yok edilmek istenmiştir. Camiler, ahır ya da depo olarak kullanılmış. Okullarda din eğitimi yok edilmiş; Ezan Türkçeye çevrilmiş ve 18 yıl öyle okutulmuştur '' dedi.

 

Sabaz son olarak, Bilge Gençlik Kulübü olarak 9 Nisan'da Dicle Üniversitesi konferans solunun da düzenleyecekleri Kutlu Doğum etkinliğine tüm halkı davet etti.

 

Said Nursi asrımızın âlimidir
Üstad son asrın en önemli âlimidir. Yaşadığı dönemde insanlara yol gösteren bir fener olmuştur, diyen Doğruhaber Gazetesi yazarı Özkan Yaman ise, "Üstad insanlara, iman, marifet, terbiye ve ahlak ve hizmet dersleri verdi. Bu derslerle yola çıkıp Medresetü Zehra hayalini gerçekleştirmek istedi" ifadelerini kullandı.

 

Sürgün ve zindanla dolu bir hayat
Üstad Bediüzzeman Said Nursi'nin çok sıkıntılar çektiğini, ömrünün hep sürgün ve zindanlarda geçtiğini belirten Yaman, Üstad bu sıkıntı ve zorluklara karşı hiçbir zaman davasından taviz vermedi, Üstadın tek endişesinin davası olduğunu vurguladı.

 

Yeni anayasa da Üstadın fikirleri olmalı
Günümüzde yapılması planlanan anayasa çalışmalarının Üstadın fikirlerinde yola çıkılarak hazırlanması gerektiğinin altını çizen Yaman, " Kemalizm anayasası çıkarılıp yerine yeni bir anayasa kurulmalı ve bu anayasa Üstad'ın öğretileriyle oluşturulmalı. Çünkü Üstad kendi döneminde oluşturulacak anayasayı belirlemiştir" şeklinde konuştu.

 

Yaman son olarak, üstadın zorluklar altında ürettiği eserlerde, Mevlana, İmam Rabani gibi âlimlerin öğretilerinin de bulunduğunu bundan dolayı Üstadın eserlerinin iyi idrak edilip ona göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Program soru cevap bölümünün ardından Mehmet Zeki Hocanın okuduğu dua ile sona erdi. (M.Sait Adiyaman, Ayetullah Turgut - İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.