Suriye 1980`lerden bu yana kimyasal silah üretiyor
Esed rejimi miktarı bilinmeyen oranlarda kimyasal silahların saklandığı büyük depolara sahip.
Suriye`nin başkenti Şam`ın Doğu Guta bölgesinde düzenlenen saldırıyla 1300`den fazla kişinin ölmesine ve binlerce kişinin zehirlenmesine neden olan zalim Esed rejiminin ilk kimyasal silahı 1973 yılında Sovyetler Birliği`nden aldığı, üretime ise 1980`li yılların ortalarında başladığı belirtildi. Suriye yönetiminin şuanda farklı bölgelerde 4 kimyasal silah fabrikası, 2 mühimmat deposu ve 1 laboratuvara sahip olduğu iddia edildi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), dün son yılların en dramatik katliamını gerçekleştiren Esed rejiminin, kimyasal silah potansiyeliyle ilgili rapor hazırladı. Rapora göre, ilk kimyasal silahı 1973 yıllında Sovyet Birliği’nden alan Suriye, üretime ise 1980`li yılların ortalarında başladı. Suriye daha sonraki yıllarda da Sovyetler Birliği ve Çekoslovakya’dan savunma amaçlı kimyasal silah satın aldı.
Kimyasal bomba sayısı
Ölümcül hardal ile “İprite” (Sülfür hardal) ve sarin gazları içeren gelişmiş kimyasal silah programına sahip olduğu iddia edilen Suriye rejiminin, çoğu sarin gazıyla doldurulmuş havadan atılan birkaç bin bomba ile 50 - 100 adet arası kısa ve uzun menzilli balistik füze başlığı ve top mermilerine sahip olduğu iddia edildi.
Büyük bir gizlilik içerisinde korunan silahların başkent Şam’ın kuzey doğusu ile Humus’un kuzeyinde bulunan 2 mühimmat deposunda saklandığı belirtiliyor. Suriye`nin ayrıca, Halep iline bağlı Es-Sefir ilçesinde, Humus Organize Sanayi Bölgesinin yakınları ve Hama’nın güneyi ve Lazkiye’nin batısında olmak üzere sinir ile sarin ve tabun gazı imal edildiği tahmin edilen 4 fabrikaya sahip olduğu öne sürüldü.
Tüm fabrikaları, içinde gelişmiş bir laboratuvarın da bulunduğu Savunma Bakanlığı`na ait Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi denetliyor. Şam`ın Adra bölgesinde bulunan merkezde, farklı ülkelerden de çok sayıda uzman çalışıyor.
Aynı raporda, Suriye`nin kimyasal ve biyolojik silah üretimiyle ilgili teknikleri, Hollanda, İsviçre ve Fransalı aracılardan temin ettiği iddia edildi.
SON 11 AYDA 11 KEZ KİMYASAL SİLAH KULLANILMIŞ
Suriye`nin başkenti Şam`da kimyasal silahlarla düzenlenen saldırı sonrası yerleşim birimlerine geçtiğimiz 11 ayda 11 kez benzer saldırılarda bulunduğu bildirildi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Şam`ın banliyöleri ile Halep, Humus ve İdlib kentlerinde kimyasal silah kullanıldığına ilişkin 11 belge yayınladı.
SMDK`nın raporuna göre, Esed güçleri 2012 yılı eylül aydından itibaren kimyasal silah kullanmaya başladı. Raporda, Esed güçlerinin ilk kez Humus kentinin banliyölerinde kimyasal başlıklı füze kullandığı belirtildi. Humus`a bağlı Der Bealbe`de top ateşiyle yapılan saldırıda, öldürücü etkisi olmayan "faktör 15" adlı kimyasal silah kullanıldı. Saldırıda 10 kişi zehirlendi.
Bilanço ağır
Bu saldırıdan 3 ay sonra, 17 Mart`ta Şam`ın banliyölerinden Ay Terme`de kimyasal silah kullanan Esed güçleri, ilk ciddi ölümcül saldırıyı Halep`e bağlı Han Asel`de gerçekleştirdi. Savaş uçağıyla atılan sarin gazlı bombalar 17 kişinin ölümüne, 140 kişinin de zehirlenmesine neden oldu. Aynı gün Şam`ın banliyösü el-Uteybe`de düzenlenen saldırıda ise onlarca kişi zehirlendi, 3 kişi yaşamını yitirdi.
Geçen mart ayında başkentin Adra banliyösüne yönelik saldırıda da 6 kişi öldü, onlarca kişi zehirlendi.
Halep`in eş-Şeyh Maksud bölgesini 13 Nisan`da vuran Esed rejimi, 25 Nisan`da Şam`ın banliyösü Dareyya`ya sarin gazı içeren bombalar yağdırdı. Saldırıda 200 kişi zehirlendi.
En korkunç saldırı Guta`da
Türkiye sınırına yakın İdlib kentine bağlı Serakıb`da 29 Nisan`da askeri helikopterle yapılan kimyasal saldırıda en az 6 kişi öldü, onlarca kişi zehirlendi. Esed rejimi, 21 Temmuz`da Şam`ın banliyösü Hayyermuk`a zehirli gaz ihtiva eden top atışı gerçekleştirdi. Saldırıda ölen ya da zehirlenen olup olmadığına ilişkin bilgi edinilemedi.
Saldırılarını muhalif güçlerin etkinlik kazandığı Şam`ın banliyölerine yoğunlaştıran Esed güçleri, 6 Ağustos`ta Adra`ya çeşitli kimyasalların kullanıldığı silahlarla saldırdı. Saldırıda 437 kişi yaralanırken, ölü sayısı hakkında net bilgi verilmedi.
Tepkilere rağmen saldırılarına devam eden Esed rejimi, en büyük katliamı dün Şam`ın Doğu Guta bölgesinde gerçekleştirdiği bildirildi. Sarin gazının kullanıldığı saldırıda çoğu bebek ve kadınlardan oluşan 1300`ü aşkın kişi öldü, binlerce kişi de zehirlendi.
Esed güçlerinin sivillere yönelik olarak 11 kez kimyasal silah kullandığını belgelediğine ilişkin SMDK`nın açıklamasına karşın, çeşitli muhalif gruplar bu sayının 39’a ulaştığını, bu bilgilerin görgü tanıkları, aktivistler ve olay yerindeki video kayıtlarına dayandırıldığını ifade ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.