Suriye'de tarih yok pahasına satılıyor
İç savaş halindeki Suriye'den kaçırılan tarihi eserler Batılı ülkelere yok pahasına satılıyor
Suriye'de rejim yanlıları ve bazı muhalif grupların, iç savaş sırasında müzelerden çaldıkları tarihi eserleri, Ürdün'deki pazarlarda sattığı açıklandı.
Washington Post gazetesinin haberine göre, suriyelilerin 30 dolara sattıkları tarihi eserler, Batı'da 50 bin dolara kadar alıcı buluyor. Kendilerine ''gündüz savaşçı, akşam arkeolog'' diyen muhalifler, eserleri silah satın almak için sattıklarını söylüyor. Ebu Macid isimli tarihi eser kaçakçısı, 'Bizi yargılayabilirsiniz. Ancak geleceğimizi kurtarmak için geçmiş kurban edilebilir' diyor.
Bazı tarihi eserlerin ise Türkiye ve Lübnan'da el değiştirdiği, ancak en büyük karaborsanın Ürdün'ün başkenti Amman'da kurulduğu belirtiliyor.
Amman'da antikacılık yapan Muhammed Halil şöyle konuşuyor: "Her gün suriye'den gelen mozaikler, heykeller, altın paralarla ilgili haberler alıyoruz, burada suriye tarihi parça parça satılıyor.''
İç savaşın başlamasından bu yana suriye'deki 36 müzeden 22'sinden tarihi eser kaçırıldığı kaydediliyor.
UNESCO'nun Amman Ofisi Müdürü Ann Paolini, 'suriye'de bugüne kadar yaşananları göz önüne aldığımızda ülkenin tarihi mirasının yağmalanma riski çok yüksek' dedi.
suriye'deki durumun henüz Irak'ta yaşananlar kadar ağır olmadığını söyleyen Ürdünlü yetkili Neyef Fayez ise, ''Ancak ülkedeki güvenlik eksikliği göz önünde tutulursa, şu an olanların gelecekte çok daha büyük ölçekte yaşanacağını bekleyebiliriz'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.