Suriyeli ünlü profesör onlarca projesiyle Türkiye’de işsiz video
Suriye’de Arapların ‘Kimya Şeyhi’ diye isimlendirdiği kimya profesörü, iç savaş nedeniyle sığındığı Türkiye’de çalışacak üniversite bulamayınca işsiz kaldı.
İç savaş yaşanan Suriye’den kaçıp Türkiye’ye gelen 78 yaşındaki ünlü Kimya Profesörü Tarek İsmail Kakhia, çalışacak üniversite bulamayınca işsiz kaldı. Suriye’de Arapların Kimya Şeyhi diye isimlendirdiği Prof. Dr. Kakhia, iç savaş sonrası yaşadığı sıkıntıları İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattı.
Suriye’de iken Arap Eczaneler Baş Profesörü seçildi
Evli, 5 çocuk ve 17 torun sahibi olan Prof. Dr. Kakhia, savaşla birlikte ülkesinde her şeyini bırakarak Türkiye’ye sığındığını belirtti. Suriye’de iken All Baas Üniversitesi Kimya Fakültesinde 20 yılı aşkın dekanlık yaptığını ve 2001 yılında Arap Eczaneler Baş Profesörü olarak seçildiği dile getiren Prof. Dr. Kakhia’nın “Susuz Tarım, Topraksız Tarım ve Deniz Suyu İle Tarım” gibi ilgi çeken onlarca projeye imza attığını ifade etti.
Suriyeli profesörün projeleri ilgi çekici
Çukurova’nın yüksek nemli bir bölge olduğunu, bu nemi kullanarak çok rahat tarımsal ürün elde edilebilecek bir proje geliştirdiğini belirten Kakhia, ayrıca topraksız ürün yetişmesini sağlayan bir projesinin de gelecekteki tarım çalışmalarına yön verebileceğini vurguladı. Deniz kenarına ekilecek ve deniz suyu ile sulanabilecek özellikte bir bitki bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Kakhia, bu bitkiden şeker, nişasta ve yağ elde edilebildiğini vurguladı.
“Benden istifade edeceklerine kapının önüne koydular”
Çukurova Üniversitesi bünyesindeki Üniversite Sanayi Araştırma Merkezi’nde 5 yıl teknik danışmanlık yaptıktan sonra hiçbir hak tanınmadan maaşsız emekliye sevk edildiğini bu yüzden geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Kakhia, “Ben böyle bir muameleyi hak etmedim” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Adana’da üniversite tarafından açılan bir eğitim projesinde hocalık yaptığını, burada Türkiye genelinden gelen birçok ziraat mühendisine 4 ay boyunca eğitim verdiğini ifade eden Prof. Dr. Kakhia, “Devlet bana imkân sağlarsa bu tür eğitimlerde katkı sunmak isterim” dedi.
Onlarca kitap yüzlerce ar-ge çalışmasına imza attı
Kimya alanında organik asit, alkol ve gübre konularında 85 kitap yazan ve alanında bini aşkın ar-ge çalışmasına imza atan Prof. Dr. Kakhia, bilgi ve birikimlerini Türkiye üniversitelerinde öğrencilere aktarmak istediğini belirtti. Suriye’nin yanı sıra Lübnan, Mısır gibi birçok Arap ülkesinde yaptığı çalışmalarda bulunduğunun altını çizen Kakhia, tecrübelerini üniversitelerde paylaşma arzusunda olduğunu söyledi.
“Suriye’den gelenlerden istifade edilmeli”
Tüm mal varlığını Suriye’de bıraktığını, bir maaşı olmadığı için de maddi sıkıntılar çektiğini dile getiren Prof Dr. Kakhia, “Bizler Türkiye Hükümetinden aş istemiyoruz. Bize çalışabileceğimiz iş imkânları sunulsun. Suriye’den gelen 2 milyon insanın içerisinde çok nitelikli kişiler var. Bunların içinde profesör, hâkim, avukat, doktor, öğretmen olanlar var. Suriye’den gelenlerin meslekleri tespit edilip kabiliyetlerine göre değerlendirilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu birikimlerden Türkiye de istifade edebilir. Bu Suriyeliler için de Türkiye için de kazanım olur.” şeklinde konuştu.
Kendisinin üniversitelerde iş bulamadığı için Geçici Eğitim Merkezlerinde (Suriye Okulları) öğretmenlik yapmak üzere başvurduğunu ifade eden Prof Dr. Kakhia, “En azından bu şekilde Suriyeli muhacirlere bir katkım olmasını ümit ediyorum. Yetkililere sizin aracılığınızla sesimi duyurmak istiyorum. Ben, birikimlerimi üniversitelerde aktarmak için hazırım.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.