Suriyelilerin çamur içerisinde yaşam mücadelesi
Adana’nın kenar mahallelerinde kurdukları derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli sığınmacılar, son günlerde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle zor günler geçiriyor.
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısı 2 milyon civarı olduğu belirtilirken Adana’da ise 150 bin kadar sığınmacı bulunuyor. Bunlardan bir kısmı mülteci kamplarında barınırken kimisi ise kiraladıkları evlerde kalmayı tercih ediyor. Ev kiralamaya gücü yetmeyenler ise kenar mahallelerde kendi imkânları ile kurdukları derme çatma çadırlarda yaşıyor.
Son günlerde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle zor günler geçiren Suriyeli aileler, zorlu kış şartlarında soğuk hava, yağmur ve çamura rağmen yaşam mücadelesi veriyor.
Adana’nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Koza Mahallesi’nde çadırlarda kalan Arap ve Kürt asıllı sığınmacılar, kış şartlarında zorlu koşullarda yaşıyor. Kentte son üç gündür etkili olan sağanak yağışla çadırları sular altında kalan Suriyeliler; yere serdikleri halı, yatak, giysi ve kullandıkları eşyaların tümünün ıslandığını belirttiler.
“Tüm çocuklar hasta düştü”
Özellikle Halep, Kobani ve Rakka'dan gelen sığınmacılar, içinde bulundukları zorlu yaşam koşullarını İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattılar. Her yağmur sonrası çadırların bulunduğu arazinin çamur deryasına döndüğünü ifade eden Suriyeli aileler, “Soğuk hava, yağmur ve çamurla mücadele ediyoruz. Çadırlarımızı her gece yağmur suyu basıyor, tüm çocuklarımız hasta düştü.” diyerek içinde bulundukları sıkıntıları dile getirdiler.
“Kışın çadır şartlarında yaşamak çok zor”
"Kış şartlarında tüm aileler perişan oldu" diyen Ahmet Muhammed, yaklaşık 4 yıldır 12 nüfuslu ailesiyle çadırda yaşadığını söyledi. Çadırda barınanların çoğunluğunun bebek ve çocuklardan oluştuğuna vurgu yapan Muhammed, “Kışın çadır şartlarında yaşamak çok zor. Yağmur yağmadığı günler hava çok soğuk oluyor, yağınca da su ve çamur içinde kalıyoruz. Bebekler, çocuklar hep hasta. Kış boyunca çalışamadığımız için zor durumdayız. Gıda malzemesi alacak imkânımız yok, bazı hayırseverlerin desteği ile karnımız doyuyor.” dedi.
“Banyoyu bırakın, tuvalet ihtiyacımızı gidermede bile sıkıntı yaşıyoruz”
Hüseyin Hamza da son günlerde etkili olan yağmur nedeniyle ailelerin zor durumda olduğuna dikkat çekti. Yaşadıkları alanın çamur deryasına döndüğünü ifade eden Hamza, “Çadırlarımız yağmur yağınca su altında kalıyor. Yağışlı havalarda banyoyu bırakın, tuvalet ihtiyacımızı gidermede bile sıkıntı yaşıyoruz. Çadırların etrafları su ve derme çatma kurulmuş tuvaletlerin lağım çukurlarıyla dolu, her an bir çocuk düşüp boğulacak diye endişe ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Normal zamanlarda tarlalarda 20-30 TL yevmiye ile çalıştığını bunun da kendilerinin geçimine yetmediğini belirten Muhammed Abdullah, “İş bulunca çalışıyoruz, tarlalara gidiyoruz. Son günlerde yağmur sebebiyle çalışamıyoruz. Kira verecek paramız olmadığı için çadırda kalıyoruz. Soğuk hava ve çamurla mücadele ediyoruz. Belediyeden çadırlarımızı kurabileceğimiz alt yapı düzenlemesini yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca gıda malzemesi desteğine ihtiyacımız var.” diye belirtti.
“Her yağmurda tüm eşyalarımız ıslanıyor"
Yağmur sebebiyle tüm eşyalarının ıslandığını ve çadır ortamında çocuklarının üşüdüğünü dile getiren Hatice Süleyman ise "Yataklarımız, halılarımız, bütün eşyalarımız ıslandı. Her yer çamur altında, herkes hasta düştü. İnşallah savaş bir an önce biter de tekrar ülkemize döneriz" diye konuştu.
Mehmet Hamit isimli sığınmacı ise çadırların bulunduğu yerde elektrik olmamasından dolayı çok sıkıntı çektiklerini söyledi. Gece tüm çadır bölgesinin karanlıkta kaldığını bu yüzden bayan ve çocukların çadır dışında bulunan tuvaletlere gitmekten korktuğunu ifade eden Hamit, bu konuda yetkililerden yardım istedi.
Yağmur sonrası çadırı yıkılan kadın, hayırseverlerden destek bekliyor
Fatma Halil isimli Suriyeli kadın ise derme çatma kurduğu çadırının yağmur sonrası yıkıldığını ve tüm eşyalarının çamur içinde kaldığını söyledi. Düzgün bir çadırının bile olmadığını dile getiren Fatma Halil, hayırseverlerden çocuklarıyla kalabilecekleri bir çadır istedi.
Hayırseverlerin getirdikleriyle karınlarını doyuruyorlar
Mikrofonlarımıza konuşan diğer sığınmacılar da kış mevsiminde çadır hayatı yaşamanın zorluğunu dile getirdiler. Günün belirli saatlerinde hayırseverlerin getirdiği yaban ekmek veya çorba türü yemeklerle karınlarını doyurduklarını ifade eden Suriyeliler, bu şekilde yaşama tutunduklarını belirttiler.
Belediyenin çöpleri düzenli toplamaması sebebiyle her tarafın çöp içerisinde olduğunu söyleyen sığınmacılar, ayrıca açık lağım çukurlarının pis koku saçtığını, hastalığa davet çıkardığını ifade ettiler.
Soğuk havalarda çadır içindeki sobalarda yakılan atık kumaş ve plastik türü malzemeler sebebiyle zehirlenme ve yangın tehlikelerinin de yaşandığını vurgulayan sığınmacılar, savaşın bitmesi durumunda ülkelerine dönmek istediklerini söylediler.
Öte yandan; üzerlerinde doğru dürüst bir giysi, ayaklarında ayakkabıları bile olmayan çocukların soğuk hava ve çamur deryasına rağmen oyunlar oynaması dikkat çekti. (Ayhan Kaya - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.