“Tandır ekmeği geleneğimizi sürdüreceğiz”
Bölgenin çeşitli yerlerinden Gaziantep’te göç eden aileler, tandır ekmeği geleneklerini sürdüreceklerini söylediler.
Gaziantep’in Şehitkâmil ilçesi Gazikent, Burak ve Belkıs Mahallesi’nde ikamet eden Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin diğer illerinden gelen aileler, özellikle bölgede var olan tandır kültürünü yaşatmak için yapılan tandırlara rağbet ediyor.
Mahallenin birçok farklı noktasına yapılan tandırlar sayesinde tandır kültürünün yaşatıldığını belirten mahalle sakinleri, tandır kültürünün bölge halkı için ayrı bir öneme sahip olduğunu söylediler.
Mahallelerinde bölgeden göç eden ailelerin yoğunlukta olduğunu belirten Burak Mahalle Muhtarı Hanifi Özkesen, mahallelerine yapılan tandır fırınları kendilerini ve mahalle sakinlerini çok memnun ettiğini söyledi.
Farklı kültürlerin taleplerinin karşılıksız bırakmayacaklarını belirten Özkesen, “Mahallemizde bulunan parkın içerisine bölgeden gelen halkımızın kendi kültürleri olan tandır ekmeklerini yapabilmeleri için parkın içerisine tandır fırınlarının yapılması için belediyemizden böyle bir talebimiz oldu. Çok kısa bir zamanda talebimize karşılık verildi. Bölgeden gelen kardeşlerimiz burada ekmeğini yapıyor. İnşallah ileriki günlerde kendi kültürümüz olan saç ekmeğinin yapılabilmesi için de talebimiz olacak.” dedi.
Bölgenin yüzlerce yıllık geleneksel lezzetinin tandır ekmeği olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Ömer Kavak, “Biz 10 yıldır Gaziantep’teyiz. Tandır ekmeği bizim geleneğimizdir. Burada ikamet etsek de bu geleneğimizi burada da sürdürüyoruz.” diye konuştu.
“Tandırın yapılmasından çok memnunuz”
Tandır ekmeği yaparak aile bütçesinde katkıda bulunduğunu ifade eden ev hanımı Dilber Gündoğdu, “Tandır ekmeği bizim geleneğimizdir. Fırın ekmeği bizim için pahalıdır. Bu yüzden biz ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz. Tandırın yapılmasından çok memnunuz. Aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Tandır ekmeğini beğenerek yiyoruz. Ekmek yapmayı bilenler gelip kendi ekmelerini yapıyor. Mahallemizdeki çoğu kişi tandır ekmeği yapıyor. Bilmeyenler de öğrenmek istiyor. Tatmak isteyenlere de ikram ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yöremin kültürünü yaşatabiliyorum”
Yapılan tandır ile kültürünü yaşama fırsatı yakaladığını söyleyen Mehmet Ali Öncel, Diyarbakır’dan geldiğini belirterek, “Kendi yöremin kültürünü burada yaşatabiliyorum. Tandır ekmeğinin lezzetini hiçbir fırında bulamazsınız. Tandır ekmeği 10 gün sonra yendiğinde bile lezzeti değişmez.”şeklinde konuştu.
“Tandır ekmeği ekonomik oluyor”
Mahalle sakinlerinden Hüseyin Aytekin ise tandır ekmeğinin daha ekonomik bir maliyetle yapıldığını söyleyerek, “Mahallemizde en az 150-200 hane bu tandırdan faydalanıyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki halkımız, tandır ekmeğine alışıktır. Alınan bir torba un, bir ailenin bir aylık ekmeğini karşılıyor. Eğer o aile fırından ekmek alırsa masrafı olur. Gerçekten bu iyi bir hizmettir.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.