Tanrıkulu: Esnafımızın en büyük sıkıntısı ekonomik durgunluk

Tanrıkulu: Esnafımızın en büyük sıkıntısı ekonomik durgunluk

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, Diyarbakır başta olmak üzere bölgede ciddi bir ekonomik durgunluk yaşandığını söyleyerek, hükümete, 'gereken önlemleri al' çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, esnaf ziyaretleri ve Diyarbakır ekonomisinde yaşanan sıkıntılara dair değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır başta olmak üzere bölgede ciddi bir ekonomik daralmışlığın yaşandığını belirten Tanrıkulu, hükümetin bu sıkışmışlığı gidermesi için bölgeye pozitif ayrıcalık tanıması gerektiğini söyledi.

“Vergiler çok yüksek”

Son bir iki ay içerisinde Diyarbakır taşra ilçeler dâhil olmak üzere kentin genelinde binlerce esnafı ziyaret ederek, sorun ve sıkıntılarını birebir dinleme imkânı bulduklarını ifade eden Tanrıkulu, “Esnafımızın en büyük sıkıntılarının başında ekonomik sıkıntılar geliyor. Vergilerin çok yüksek ve çeşitli olması, ekonomik durgunluk gibi sebepler esnafı, sigorta primlerini dahi ödeyemez hale getirmiştir. 2 yıl öncesine kıyasladığımızda sıkıntıların kısmen de olsa giderildiğini görüyoruz ancak yeterli değil.” ifadelerini kullandı.

“Hükümet bu ortamı oluşturmalıdır”

“Bildiğiniz gibi ekonominin iyi olması güven ortamına bağlıdır.” diyen Tanrıkulu, bölgede yatırımın yapılabilmesinin önündeki en büyük engelin güvenliğin sağlanamıyor olmasından kaynaklandığını söyledi.

Tanrıkulu, sözlerine şöyle devam etti:

“Güven ortamı sağlandığında, esnaf huzurlu olduğunda ileriye dönük yatırımların yapılması imkânı oluşur. Dolayısıyla ekonominin iyiye gitmesi ile huzur ortamının olması birbiriyle doğru orantılıdır. Biri iyiyse diğeri de iyiye doğru gider. Hükümet bu ortamı oluşturmalıdır. Dolayısıyla hükümet bölgede güven ortamını sağlamalıdır. Güven ortamı olmayan yerden yatırımcı kaçar. Ayrıca, devlet de istihdam sağlayabileceği alanlar oluşturmalıdır.”

“Aylardır bekletilen projelere cevap verilmiyor”

Başbakan Binali Yıldırım’ın, geçen yıl Diyarbakır’da bölgenin kalkındırılması için cazibe merkezleri oluşturacakları ve bu kapsamda 23 ile yönelik çalışmalarının olduğu yönündeki sözlerini hatırlatan Tanrıkulu, bu proje kapsamında devletin, bölgede yatırım yapacak olanlara hem kredi desteği sağlayacağı hem de oluşturulan fonlardan faydalandırılacağı yönünde vadinin olduğunu hatırlattı.

Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti:

“Şu ana kadar 370 kişinin Diyarbakır’da yatırım yapmak için cazibe merkezleri kapsamında başvuru yaptığını, projelerini sunduklarını, ancak 7-8 aya yakın bir süredir bu projelerin sonuçlandırılmadığını görüyoruz. Bununla ilgili olarak, Esnaf ve Sanatkârlar odası ile Ticaret ve Sanayi Odasını dinlediğimizde şu malumatı ediniyoruz. Esnafımızın ve yatırımcıların bu talepleri karşılıksız kalıyor ve sıkıntıların giderilmesi için adım atılmıyor. Aylardır bekletilen projelere cevap verilmiyor.”

“Çocuklarımız iş bulamadıklarından dolayı istenilmeyen mecralara meyledebiliyorlar”

Diyarbakır başta olmak üzere birkaç il istisna neredeyse tüm bölgede yaşanan işsizlik oranının Türkiye ortalamasının hemen hemen iki katı olduğunu söyleyen Tanrıkulu, Diyarbakır’da yüzde 20’nin üzerinde işsizlik olduğunu söyledi.

Tanrıkulu, “Dolaysıyla genç ve dinamik bir nüfusa sahip olan bölgemizdeki gençlerimiz, çocuklarımız iş bulamadıklarından dolayı istenilmeyen, tasvip edilmeyen mecralara meyledebiliyorlar. Uyuşturucu kullanımından tutunda gayri ahlaki ortamlara kadar, onları bekleyen birçok tehlike söz konusu. Bunun önüne geçmemiz lazım ve bunun için de hükümet istihdamın önünü açmalı hatta istihdam için devlet destekli projeler üretmelidir. Hükümet, bölgemize yönelik olarak istihdam alanı oluşturma adına pozitif bir ayrımcılık yapmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Yerli otomobil fabrikası bölgede kurulsun”

Türkiye’de son dönemlerde sıkça gündeme gelen ‘yerli otomobil üretilmesi’ konusuna da değinen Tanrıkulu, yerli otomobilin veya yan sanayi ürünlerinin üretiminin Diyarbakır da veya bölgedeki herhangi bir ilde yapılmasını teklif etti.

“Hızlı yük treni projesine Diyarbakır’da dâhil edilmeli”

Organize Sanayi Bölgesi esnafının yaşadığı sıkıntılar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, esnafın sıkıntısının başında ulaşım-nakliye sorunu geldiğini söyledi.

Tanrıkulu sözlerine şöyle devam etti:

“Şanlıurfa’ya kadar yapılması gündemde olan hızlı yük treni projesi var. Biz Diyarbakır’ında buna dâhil edilmesini ve bu projenin Diyarbakır’a kadar getirilmesini istiyoruz. Böylece İskenderun ve Mersin limanlarına daha çabuk ve maliyeti daha az bir şekilde ulaşım sağlanabilecektir. Ayrıca hızlı yolcu treninin Ankara-Diyarbakır arasında hizmet verebilmesi için gerekli projelerin alt yapı çalışmasının yapılması gerekir.”

Diyarbakır havalimanı uluslararası uçuşlara açılması gerektiğinin de altını çizen Tanrıkulu, hükümetin bu konuda gerekli çalışmaları yaparak insanları aktarma zahmetinden kurtarması gerektiğini söyledi.

“Kürdistan referandumu sonrası ortaya çıkan olumsuz tablodan bölge esnafı olumsuz etkilendi”

Referandum dolayısıyla Irak Kürdistan’ıyla yaşanılan sıkıntıların da bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini ifade eden Tanrıkulu, Diyarbakır ve bölgede esnafının bu durumdan dolayı büyük bir maddi sıkıntıya girdiğini söyledi.

Tanrıkulu, sözlerini şöyle bitirdi:

“Diyarbakır’da bulunan tüccarlarımız ihracatlarının yüzde 54-55’ini Irak Kürdistan bölgesiyle yapmaktaydılar. Dolayısıyla referandumdan sonra ortaya çıkan olumsuz tablodan en fazla onlar etkilendi. Bu durumunda düzeltilmesi, normalleştirilmesi bölge ekonomisi açısından önemlidir. Hükümetin, bunu göz önünde bulundurarak en kısa sürede normalleşmeyi sağlaması, ihracatın önündeki engelleri kaldırması gerekiyor.” (Emrah Deniz, Abdurrahman Tetik – İLKHA)

 








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.