"Tarihi camilerde abdesthane ve WC olmaması bizi üzüyor"

"Tarihi camilerde abdesthane ve WC olmaması bizi üzüyor"

Bitlis'te tarihi Şerefiye Camii'nde incelemelerde bulunan Vali İsmail Ustaoğlu, tarihi camilerde abdesthane ve WC olmamasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, cuma namazını Merkez Ulu Camii'nde kıldıktan sonra esnafı ziyaret etti. İş yerlerini gezip, vatandaşlarla birlikte çay içen Ustaoğlu, sohbet ettiği vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Esnaf ziyaretinin ardından, restorasyonu tamamlanan Şerefiye Camii'nde incelemelerde bulunan Ustaoğlu, tarihi camide abdest alınacak yerin olmayışı ve restorasyondan sonra camilerde oluşan damlama ve rutubete karşı önlemin alınması için Vakıflar Bölge Müdürlüğüne talimat verdi.

Ziyaretlerinin ardında İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Ustaoğlu, "Bugün malumunuz cuma namazından sonra ilimizin tarihi camilerini gezmek istedik. Bu anlamda da önce Şerefiye Cami ve ardından şu an içerisinde bulunduğumuz Kureyşi Camii'mizi ziyaret ettik. Her ikisinin de daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restorasyonu yapılmış. Ama maalesef birtakım eksiklikleri tespit ettik. Bölge müdürümüz, bu eksiklerin giderilmesi noktasında yüklenici firmayla derhal temasa geçecekler. Özellikle Kureyşi Camii'mizin çatısında meydana gelen akıntı, kenar duvarlarında meydana gelen sızıntı, rutubet ve nemin giderilmesi noktasında gerekli talimatımızı verdik. Bir dahaki gelişimde inşallah buradaki sıkıntıları giderilmiş vaziyette göreceğiz." dedi.

"Tarihi camilerde abdesthane ve WC'nin olmaması bizi üzüyor"

Tarihi Şerefiye Camii'nde yaptığı incelemelerde caminin abdesthanesinin ve WC'sinin bulunmayışının kendisini üzdüğünü ve bunun için gerekli talimatı verdiğini ifade eden Ustaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Onunla ilgili olarak da arkadaşlarla gerekli istişare ve değerlendirmeyi yapacağız. Yani ecdadımızın yüzyıllar öncesinde yapıp, bizlere emanet olarak bıraktığı bu eserler bizim için çok önemli ve korunması gereken, yeni kuşaklara da aktarmamız gereken eserlerdir. Hamamlarıyla, hanlarıyla, abdesthaneleriyle biz bunları toplu bir müştemilat olarak görüyoruz. Tarihi camimizin tabi ki bir tuvalet ve abdesthanesinin olmaması açıkçası bizi üzdü. İnşallah bu konuda gerekli çalışmamamızı yapacağız. Buranın ihtiyacının bir an önce giderilmesi noktasında gayret edeceğiz."

Bitlis'in çok önemli ve kadim bir şehir olduğuna değinen Ustaoğlu, "Yani Anadolu'da Müslümanların ilk otağını kurduğu ve Anadolu'dan Balkanlara kadar İslam'ın sancaktarlığını yapmış, çok önemli müderrisleri yetiştirmiş, çok önemli zatları kendi bünyesinde barındıran, 70'in üzerinde sahabenin metfun olduğu bir şehir. Bu şehrimizin tarihi derinliklerinde, bizim inancımızda ve kültürümüzde gerçekten çok ayrı bir yeri var. Yani 5 minareli diye tabir edilen bu şehrimizin, inşallah biz bu anlamdaki tarihi eserlerini gerek korunması, gerek yeni kuşaklara aktarılması konusunda gerekli çalışmayı bir an önce yapılanlar ve yapılacaklarla devam ettirip, burayı yeni kuşaklara, ecdadımızın emaneti olan bu tarihi mabetlerimizi, camilerimizi aktarmamız lazım. Bunun için geldiğim günden beri sokak sokak gezmeye çalışıyorum. Gerek belediyemizin ihtiyaçları noktasında gerekse de vatandaşlarımızın ihtiyaçları noktasında tespitlerimizi yoğun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Son olarak Ustaoğlu, her cuma günü namaz çıkışından sonra tarihi yerleri ve mabetleri gezeceğini, buraların hem restorasyonu hem de yapılması gerekenler noktasında ellerinden gelecek gayreti yapacaklarını belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.