Tarım arazilerinin satışından vergi ve harç alınmayacak

Tarım arazilerinin satışından vergi ve harç alınmayacak

Tarım arazilerinin satışı ve intikal işlemlerinde vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde intikal işlemlerini yapan tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, tarım arazilerinin satışı ve intikal işlemlerinde vergi ve harç muafiyeti uygulandığını, ölüm tarihinden itibaren 1 yıl içinde intikal işlemlerini yapan tüm mirasçılardan vergi ve harç alınmayacağını duyurdu.

Mirasçılar satış ve intikalde vergi ve harç ödemeyecek

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda değişiklik yapan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 4 Kasım 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 7255 Sayılı Kanun'un 19'ncu Maddesi ile 5403 Sayılı Kanun'un 8/I maddesinde değişiklik yapılarak tarım arazilerinin miras yolu ile intikal işlemlerine vergi ve harç muafiyeti getirilmiştir. 5403 Sayılı Kanun'un 8/I maddesinde yer alan intikal işlemlerindeki vergi muafiyetinden yalnızca yeter gelirli büyüklüğe haiz olan kişilerin mirasçıları faydalanabilmekte idi. Yapılan yeni düzenleme ile vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde 5403 Sayılı Kanun'un 8/C hükümlerine göre intikal işlemlerini yaptıran tüm mirasçılar vergi ve harç muafiyetinden faydalanabilecektir.” ifadelerine yer verildi.

Uygulama hangi arazileri kapsıyor?

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan ikinci duyuruda, "Hisseli tarım arazilerini masrafsız birleştiriyoruz." başlığı ile "Tarım arazilerinde hisselerin diğer hissedarlara satışı halinde vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacak" denildi.

Duyuruda, söz konusu muafiyetin sulu ve kuru tarım arazilerinde 20 dekardan küçük, dikili tarım arazilerinde 5 dekardan küçük ve örtü altı tarım arazilerinde 3 dekardan küçük hisseler için geçerli olduğuna yer verildi.

İkinci duyuruda, yasada yapılan değişiklik hatırlatıldıktan sonra şu bilgilere yer verildi:

Ülkemizde tarım arazilerindeki en büyük sorunlardan biri de hisselilik sorunudur. Tarım arazilerinde metrekare ve santimetrekare büyüklüklerinde binlerce hisse bulunmaktadır. Malikler bu hisselerini satmak istemelerine karşın vergi ve döner sermaye ücretlerinin arazi bedelinden fazla olması nedeniyle bu hisseler satılamamaktadır. 5403 Sayılı Kanun'da yapılan yeni düzenleme ile asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin altındaki (mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar ve örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dekar) hisselerin hissedarlara satışı halinde; vergi, harç ve döner sermaye ücretleri alınmayacaktır. Yapılan bu düzenleme ile hisseliliğin azaltılması ve hissedarların kendi aralarında anlaşmaları teşvik edilmiştir. Bu muafiyetten faydalanabilmek için, satılan hissenin arazi sınıfına göre asgari büyüklük değerlerinin altında olması ve hissenin tamamının aynı anda bir veya birden fazla hissedara satışının yapılması gerekmektedir.

Bu düzenlemelerin tarıma katkısı ne olacak?

Duyurunun sonunda, "Tarım arazilerinin çok parçalı olması yıllardır tartışılıyor. Arazi büyüklüğünün ekonomik olmaktan çıktığı ifade ediliyor. Bu iki düzenleme ile arazilerin miras yoluyla bölünmesi engellenmiş olacak. Şehirde yaşayan ve elinde küçük parsel tarım arazisi olanlar hisselerini daha kolay devredebilecek. Kırsalda yaşayan mirasçılar küçük de olsa elindeki parseli devretmek istemeyebilir. Belki bunu teşvik eder. Bu işin olumlu tarafı gibi görünüyor." ifadelerine yer verildi.


Tarım arazilerinin satışından vergi ve harç alınmayacak

Tarım arazilerinin satışından vergi ve harç alınmayacak

Tarım arazilerinin satışından vergi ve harç alınmayacak

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.