Tarımsal ürünlerde dünyada 7'inci sıradayız

Tarımsal ürünlerde dünyada 7'inci sıradayız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal ürünlerde dünyada 7'inci, Avrupa'da ise ilk sırada yer aldığını söyledi.

Gaziantep'te, "Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM) ve 15'inci Gıda Fuarı'nın (GAPFOOD)" açılışı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) düzenlenen fuarın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal ürünlerde dünyada 7'inci Avrupa'da ise ilk sırada yer aldığını söyledi.

İşlenmiş gıda konusuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin bu konuda alması gereken epey bir mesafe olduğunu, Gaziantep'in ise bir sanayi kenti olarak işlenmiş gıda üretiminde Türkiye'nin lokomotif kenti olabileceğini kaydetti.

Pakdemirli, "İşlenmiş gıdada daha ileride olmamız gerekiyor. Bizim ürünlerimize bir şekilde hikâye yüklememiz lazım. Bu hikâyelerle ürünlerimizi satıyor olmamız lazım. Bursa'nın bir incir hikayesi oldu. Bursa'nın siyah incirini İngiliz Kraliyet ailesinden bir gelin yiyor ve ürünü iki üç katına satıyoruz. Bugün iç turizmde Gaziantep'e insanlar yemek yemeye geliyorsa dış turizmde de aynı Fransa'ya olduğu gibi Gaziantep'e de yemek yemeye gelmeleri lazım. Bu anlamda gıdada, tarımsal ürünlerde gidecek çok yer var. Gaziantep aynı zamanda bir sanayi şehri. Türkiye'de işlenmiş gıda üretiminde de Gaziantep lokomotif olabilecek bir şehir. Tarımsal ürünlerde dünyada 7'inci sıradayız ama işlenmiş gıdada çok gerilerdeyiz. O yüzden burada gidilecek çok mesafe var. Gaziantep de bunun için çok önemli bir yer. Bu ve bunun gibi fuarlar son derece önemli. Satış yapma, bir araya gelme, bağlantı kurma, sektörün paydaşlarının bir araya gelmesi açısından çok önemli buluyorum." dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, sanayi şehri Gaziantep'te, gıda ve tarım sektörünün önemli markalarını buluşturan iki önemli fuarı aynı gün açmanın gururunu yaşadıklarını belirtti.

Gıda, tarım ve hayvancılık sektörünün hem milli gelir hem de sektörde çalışan kişi sayısı bakımından çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Ünverdi, "Gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinin dünyada ve ülkemizde özellikle son dönemde önemi hızla artmaktadır. Tarımsal alanların daralması, dünya nüfusunun hızla artıyor olması, su kıtlığı, küresel ısınmanın meydana getirdiği sonuçlarla birlikte gıda, tarım ve hayvancılık sektörleri stratejik sektör haline getirmiştir." ifadelerini kullandı.

Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de yaptıkları konuşmalarında, Gaziantep'in sanayideki başarısı kadar tarım ve hayvancılık alanında da güçlü bir şehir olduğuna dikkat çektiler.

Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ve beraberindekiler, açılış kurdelesini keserek her iki fuarın da açılışını gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler açılışın ardından fuardaki stantları gezdi.

Fuar hakkında

Temsil edilecek marka ve firma sayısının 200 olduğu fuarlarda, tarım makinaları, güneş paneli, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, sulama sistemleri, tarımsal danışmanlık, gübre, ilaçlama, yem katkı maddeleri gıda ürünleri gibi ürün grupları yer alıyor.

Fuarda başta Gaziantep olmak üzere, Ankara, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kilis, Konya, Kocaeli, Malatya, Mersin, Samsun, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'dan firmalar ürünlerini sergiliyor.

Bölge il ve ilçelerden çiftçiler, üreticiler, akademisyenler, bayiler, ilgili kurum, kuruluş, oda ve dernek üyelerinden ziyaretçilerin geleceği fuarları 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.