Taşhan esnafının su çilesi

Taşhan esnafının su çilesi

Sivas'ın tarihi yapılarından olan Taşhan'da çay ocağı işleten esnaf, restorasyon çalışması ile birlikte su tesisatının söküldüğünü öne sürerek taşıma su ile işyeri işlettiklerini ifade ediyorlar.

SİVAS - Sivas'ın tarihi yapılarından biri olan Taşhan'da yaklaşık 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Ocak ayı itibariyle yeniden hizmete açıldı. Ancak restorasyonu yapan firmanın kalorifer tesisatını kumasına rağmen su tesisatını kurmadığı ileri sürülüyor.


Taşhan'da çay ocağı işleten esnaf, restorasyon çalışmalarından önce su tesisatının bulunduğunu ancak restorasyon çalışması ile birlikte tesisatın kaldırıldığını belirtiyor.


Restorasyondan önce su tesisatı ve gider masraflarını kendi imkanlarıyla karşıladıklarını öne süren Çay Ocağı İşletmecisi Tekin Gelir, restorasyon çalışmasının ardından dükkanlarında bulunan su tesisatı sisteminin söküldüğünü ileri sürdü.


Restorasyon çalışması boyunca kullanmadıkları işyerinin kirasını ödediklerini belirten Gelir, "Benim kiraladığım dükkân iki sene boyunca tadilata girdi ama bize yine kira sözleşmesi sunuldu ve bizler iki yıl boyunca kullanmadığımız dükkânın kirasını aldılar. Dükkânımız tadilatta olduğu halde bütün kiracı esnaflardan kira bedeli alındı" dedi.


Restorasyon çalışması bittikten sonra sözleşmesini yine çay ocağı olarak yenilediklerini belirten Gelir, ruhsatının olduğunu fakat ruhsatının iptal edilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Belediye Başkanlığına baskı yaptığını iddia etti.


Taşıma su ile çark dönmez!
Su tankı ile işletmesini çalıştırdığını söyleyen Gelir, taşıma su ile değirmen dönemeyeceğini vurgulayarak, "Biz hakkımızı istiyoruz, kimseden haksız bir şey istemiyoruz. Burası şehrin en işlek noktasında bulunuyor, yetkililerin bu konuda duyarlılık göstermesini istiyoruz. Biz buradan ailemizi geçindiriyoruz. Elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz" diye konuştu.


Taşhan'da Çay ocağı işleten bir diğer esnaf Abdullah Enişte ise çay ocağı işlettikleri için suya ihtiyaç duyduklarını kaydederek, "Bizler mağduriyetimizin giderilmesi için kendi imkanlarımızla tarihi yapıya zarar vermeyecek şekilde su tesisatı projesi hazırladık. Kalorifer tesisatının geçtiği aynı noktadan bir boru hattı daha geçirerek işletmelerimize su getirme projesini çizdirdik. Hazırladığımız bu projeyi Vakıflar Bölge Müdürlüğüne sunduk. Ancak bize projenin tarihi yapıya zarar vereceği gerekçesiyle olumsuz cevap geldi. Tarihi eserlerin dokusu bozuluyor diye izin vermiyorlar ama kalorifer tesisatı yapıyorlar. Kalorifer tesisatı tarihi dokuya zarar vermiyor mu?" şeklinde tepkisini dile getirdi. (Veysi Siyah - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.