TEB'den ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi talebi

TEB'den ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi talebi

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından ilaç fiyatlarına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesi gerektiği belirtildi.

Eczacıların 2009 yılından bu yana ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Eczanelerimiz yıllardır ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyor ve Covid-19 pandemisi ile birlikte eczanelerimizde yaşanan ekonomik daralmalar iyice katlanılamaz hale geldi. Bu durum sadece eczacılara özgü değil. Tüm sağlık çalışanları, tüm işçiler, işsizler, memurlar, farklı nedenlerle ekonomik darboğazda... Meslek örgütleri, sendikalar, dernekler, odalar, hepsi Covid-19 koşullarında haklı olarak ekonomik rahatlamanın sağlanması için bazı tedbirlerin alınmasını, teşvikler verilmesini, destek olunmasını talep etmekte.” denildi.

“İlaç fiyatlarına zam yapıldıkça eczanelerimizin gelirleri eriyor”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliğinin sağlanması, eczacılarımızın ekonomik kaygılardan uzak nitelikli ve kesintisiz ilaç-sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmesi adına sağlanması gereken ölçütlerden birisi. Ama biz eczacıların durumu diğer meslek gruplarından bir miktar farklı: İlaç fiyatlarına zam yapıldıkça eczanelerimizin gelirleri eriyor. Eczanelerimizi ayakta tutan, çalışanlarımıza maaş vermemizi sağlayan, hastaya hizmet etmemizi mümkün hale getiren gelirlerimizi, eczanelerimizi kaybediyoruz. Ocak ayı, yine böyle bir zammın açıklandığı, dolayısıyla eczacı gelirlerinin biraz daha eridiği bir ay olacak gibi görünüyor.”

“2009 yılından bu yana yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesini talep ediyoruz”

"Eczacılar 2009 yılından bu yana yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesini talep ediyor" denilen açıklamada, “İçinde bulunduğumuz koşulların farkındayız, çok yoksulluk var, biliyoruz. Ama bizim için gelirlerimizi kaybetmek, mahallemizdeki eczanelerimizi kaybetmemiz demek. Bu da aynı zamanda hastalarımızın ilaca ve sağlığa erişiminin zorlaşması anlamına geliyor. O nedenle de eczanelerimizin korunmasını talep etmek; yalnızca eczacılarımızı değil kamunun, hastanın ve eczacının çıkarını aynı anda savunmaktır bizim için... Bu nedenle, ek gösterge talep eden hekimler gibi, ücret adaleti isteyen hemşireler, teşvik bekleyen küçük işletmeler, kredi kolaylığı isteyen vatandaş gibi, biz eczacılar da 2009 yılından bu yana yenilenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesini talep ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

“İlaç fiyat kararnamesi neden önemli?”

İlaç fiyat kararnamesi neden önemli olduğu konusuyla ilgili de açıklamada, “Eczacılarımızın geliri, çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlı olarak seyreder. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça eczacıların kâr oranları düşer. Bir diğer deyişle; ilaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artar, ancak bu esnada eczacı kârlılığı düşer.” denildi.

“İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir an evvel düzenleme yapılmasını talep ediyoruz”

Açıklamanın sonunda şu ifadeler kullanıldı: “Bugüne dek gerek Sayın Cumhurbaşkanımıza gerek Sağlık Bakanımıza ve Hazine ve Maliye Bakanımıza görüşlerimizi ve taleplerimizi ilettik. Bizler pazarlık yapmıyoruz, şu kadar zam yapın, demiyoruz. Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliğinin, dolayısıyla ayakta kalmalarının sağlanmasını istiyoruz; sağlık çalışanları olarak yaşadığımız bu sorunu aktarmayı bir görev biliyoruz, sorunun çözümü için de İlaç Fiyat Kararnamesi’nde bir an evvel düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.