"Tedavi edilmeyen verem, başkalarına da bulaşır"
Verem hastalığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Batman İl Sağlık Müdürlüğü, verem hastalığının, hasta insanlardan bulaştığını, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırdığını belirtti.
Batman İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Osman Sünger, 71. “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Sünger, veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar günü ile başlayan haftanın “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası’’ olarak belirlendiğini anımsattı.
Sünger “Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hâlâ tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Verem hastalığının etkeni ‘Mycobacterium tuberculosis’ isimli mikroptur. Verem mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer veremi olan hastalardır. Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutmakta olup, hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda da görülebilir.” dedi.
Açıklamanın devamında Sünger, şunları söyledi: “Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup, bu hastalığın tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar verem savaş birimlerince ücretsiz verilmektedir.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.