Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Tokur, kendisine ait Araştırma ve Geliştirme Merkezinde yerli solunum cihazı ile ilgili çalışma başlattı.

Tokur, geliştirdiği solunum cihazı ile TÜBİTAK’ın Türkiye genelindeki 440 proje arasında desteklemeye değer bulduğu 35 projeden birisi oldu.

“Tek Kullanımlık Hepa Filtreli Yerli Solunum Cihazı Projesi” kapsamında hazırlanan solunum cihazının tasarım, geliştirme ve prototip aşamaları Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark’ın bilimsel iş birliğiyle Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bir medikal firması tarafından geliştirilecek.

Tek kullanımlık solunum cihazı ile ilgili bilgi veren Dr. Tokur, Covid-19 salgının Türkiye’ye ulaşması ile birlikte devletin Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde birçok tedbir aldığını hatırlattı.

Tokur, “Devletimiz krizin en hafif şekilde nasıl atlatılacağı ekseninde aksiyon ortaya koydu. Çin, İtalya ve İspanya örnekleri çok ürkütücü oldu ve bunların yaşadığı sorunlar incelenerek önceden çözümler üretilmeye çalışıldı.” dedi.

Bu süreçte, İtalya ve İspanya’da solunum cihazı eksikliği nedeniyle insanların öldüğünün görülmesi üzerine Gaziantep Teknopark’ın bir firmasından elektromekanik solunum cihazı yapma talebi geldiğini vurgulayan Tokur, “Elektromekanik solunum cihazını yapmanın çok zor olduğunu salgına yetişmeyeceği yolundaki görüşünü firma yetkilileri ile paylaştım. Birden solunum yetmezliği hastaları için hızlı ve farklı nasıl bir çözüm geliştirilebileceğim konusu zihnimde gelişti. Gaziantep Teknopark ile görüşmemden sonra birkaç gün içerisinde anladım ki hastalığa yakalanmış solunum yetmezliği çeken bir hastayı yoğun bakımdaki solunum cihazına ulaşana dek hayatta tutacak daha ergonomik, kullanım pratiği kolay ve hastane öncesinde uygulanabilecek bir cihaza ihtiyaç var. Yani, asıl eksik burada, elektromekanik cihazda değil. Bu bakış açısı ile hızlı bir araştırma sürecinin ardından acil servislerde seyrek de olsa kullanılan plastik aksamdan yapılmış tek kullanımlık, elektrikli veya elektronik aksamları olmayan bu solunum cihazı aklıma geldi.” dedi.

Ankara’da acil tıp bölümünde görevli bir arkadaşı ile konuyu istişare ettiğinde, arkadaşının da aynı şeyleri söylediğini ifade eden Tokur, “Bu cihazın etkin ancak ithal bir ürün olduğunu, Amerika’da alınan tedbirler doğrultusunda bu cihazın ithalatının yasaklandığını ve yerli üretiminin de olmadığını öğrendim. İşte bu anda bu ürünü geliştirmeye ve üretmeye karar verdim.” diye konuştu.

Cihazın üretim aşamasından da bahseden Tokur, şunları söyledi:

“Prototip geliştirme kısmında Gaziantep Üniversitesi’nden yenilikçi, yaratıcı problem çözme tekniği konusunda Uzman Akademisyen Prof. Dr. Sadettin Kapucu ile Bilimsel Ar-Ge hizmeti iş birliğimizin de sözleşmesini imzaladık. Eş zamanlı olarak belgelendirme ve Tıbbi Cihaz Sertifikasyon için Gaziantep Teknopark’tan Farmagen Ar-Ge Klinik Araştırma Merkezi ile iş birliği halinde çalışıyoruz. Beş ay içinde tamamlamayı düşündüğümüz proje de şu an birinci ayını tamamladık. İlk bir ayda endüstriyel tasarım ve kalıp çizimleri gerçekleştirildi. İki ay sonra ilk ürünümüz çıkmış olacaktır. Yıllık 300 bin adet üretim kapasitesine sahibiz. İhtiyaç halinde bu sayıyı çok daha fazla artırabiliriz.”

İLKHA


Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

Tek kullanımlık solunum cihazı için çalışma başlatıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.