Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı Sonuçları Açıklandı

Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı Sonuçları Açıklandı

İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Eylül ayında teklif çağrısına çıkmış olduğu Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı'nın değerlendirme sonuçları açıklandı.

İZMİR - İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) Eylül ayında teklif çağrısına çıkmış olduğu Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı'nın değerlendirme sonuçları açıklandı.

 

İleri teknoloji kullanımı, AR-GE ve yeniliğe odaklanan sözkonusu mali destek programı kapsamında özel sektöre toplam 14 milyon TL kaynak aktarılacak. Mali destek programıyla İzmir'de faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinin inovasyon odaklı verimliliklerinin, dolayısıyla rekabet güçlerinin artırılması amaçlandı.

 

Teknolojik Üretim ve Yenilik Mali Destek Programı'na, 2010-2013 İzmir Bölge Planı ve Kümelenme Stratejisi araştırma çalışmaları kapsamında anahtar sektörler olarak belirlenen Yenilenebilir Enerji, Lojistik, Gıda ve İçecek Sanayi, Tekstil ve Giyim Eşyası, Endüstri Makineleri İmalat Sanayi, Kimyasal Madde ve Ürünlerin İmalatı, Tıbbi, Hassas ve Optik Aletler ve Bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler başvuruda bulundu.

 

Son başvuru tarihi olan 25 Kasım 2011 Cuma günü saat 17.00 itibarıyla, bu mali destek programı için İZKA'ya 121 adet proje teklifi sunuldu. Çiğli 30 proje, Bornova 24 proje, Kemalpaşa 19 proje, Torbalı ise 8 projeyle programa en çok başvuru yapılan ilçeler oldular.

 

47 Proje Başarılı Bulundu
Konusunda uzman bağımsız değerlendiriciler ve Değerlendirme Komitesi üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler ve İZKA Yönetim Kurulu'nun onayının ardından, mali destek programı kapsamında 27'si asil listede, 20'si yedek listede olmak üzere 47 proje başarılı bulundu.

 

Başarılı projelerin toplam bütçelerinin mali destek programının bütçesini aşması sebebiyle asil listede yer alan 27 projeye mali destek sağlanabilecek. Asil listede yer alıp, İZKA ile destek sözleşmesi imzalamayan ve destekten feragat eden başvuru sahipleri yerine, yedek listede yer alan projelerin başvuru sahipleri, en yüksek puanlı projeden başlamak üzere sıra ile destek sözleşmesi imzalamaya davet edilecek.

 

Mali destek programında destek almaya hak kazanan 27 proje incelendiğinde, ağırlıklı olarak endüstri makinaları imalatı, kimyasal madde ve ürünlerin imalatı, tekstil ve giyim eşyası imalatı ve yenilenebilir enerji sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin, mevcut üretim süreçlerinde ileri teknoloji kullanımı ile üretim verimliliklerinin artırılması sağlanacak. Bu sayede işletmelerin dış ülkelerdeki rakipleri ile rekabet edebilirliklerine katkı sağlanmış olacak. 2 projede patent, faydalı model veya endüstriyel tasarım tescili olan ürünler ticarileştirilirken, 1 projede üniversitede geliştirilmiş bir teknoloji özel sektöre transfer edilerek seri üretime geçirilecek. Projelerin uygulanmasıyla destek yararlanıcısı işletmelerin ihracat miktarları ortalama % 15 oranında artacak.

 

İzmir Ekonomisine Toplam 27.942.000 TL'lik Mali Kaynak Kazandırılacak
Mali destek programının önemli bir etkisi, İzmir'de üniversite-sanayi işbirliklerinin artırılması konusunda olacak. Destek almaya hak kazanan 27 projenin, 17'sinde işletmeler üniversiteler ile işbirliği çalışmaları yürütecekler. Mali destek programının diğer bir önemli sonucuysa, 10 projede nitelikli insan kaynağı olarak yüksek lisans veya doktoralı mühendisin istihdam edilmesi. Projelerin gerçekleşmesi sonucunda 16'sı Ar-Ge personeli olmak üzere toplam 117 kişi istihdam edilecek. Mali destek programının tamamlanmasıyla birlikte, işletmelerin eş finansmanları da dikkate alındığında toplam 27.942.000 TL'lik mali kaynak İzmir ekonomisine enjekte edilecek. (İlyas Yıldız-İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.