Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe İşbirliği
Japonya'ya ihracatını arttırmak isteyen Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği'ni İzmir'de ağırladı.
İZMİR - Türkiye ile Japonya arasındaki ticareti geliştirmek ve işbirliği imkanlarını araştırmak amacıyla tekstil ve konfeksiyon sektörleriyle ilgili araştırmalarda bulunmak üzere Japonya Ticaret Sanayi ve Ekonomi Bakanlığınca görevlendirilen Japonya Tekstil İthalatçıları Derneği (JTIA), Ege İhracatçı Birlikleri'nde sektör temsilcileriyle buluştu.
Çin'e Alternatif Tedarikçi Arıyorlar
Japonya Tekstil Federasyonundan Hideki Ijuin, ülkelerindeki tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin coğrafi yakınlığın yarattığı kısa temin süresi ve avantajlı fiyat sebebiyle yüksek oranda Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağımlı olduğunu; ne var ki, gerek Çin'deki üreticilerin artık daha fazla Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ne satış yapmayı tercih etmeleri gerek Çin'de artan işgücü maliyetleri ve gerekse Çin Yuanı'ndaki dalgalanmalar sebebiyle artık Çin'e alternatif tedarikçi ülke bulmak zorunda olduklarını belirtti.
Japonya'nın Taleplerini Karşılayabilecek Güçteyiz
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, sektör olarak Japon ithalatçıların taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduklarını belirterek, Japon ithalatçılardan prosedürleri azaltması çağrısında bulundu.
"Türkiye Dünyanın En Büyük Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılarından Biridir"
Türkiye'nin yıllık 24 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı ülkelerinden birisi olduğunu hatırlatan Kızılgüneşler, "Ne yazık ki Japonya'ya olan ihracatımız ise sadece 38 milyon dolar seviyelerinde. Ege İhracatçı Birlikleri'nden 2011 yılında tüm dünyaya yaklaşık 1,5 milyar dolar tekstil ve konfeksiyon ürünleri ihracatı yapılırken, Japonya'ya ise sadece 3 milyon dolar seviyelerinde ihracat yapıldı. Hem Türkiye genelinde hem Ege'den yapılan ihracatta Japonya'nın payı yüzde 1'i bulmuyor. Türkiye ve Japonya arasında yapılacak işbirliği ile bu tablonun değişeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Görüşmelerin ardından İzmir'de yerleşik bir tekstil ve bir konfeksiyon firmasını ziyaret eden heyet, Ankara'da Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle, İstanbul'da da İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri yetkilileriyle görüşmelerde bulunacak. (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.